Okładka książki - Módlmy się z Chrystusem, Maryją i świętymi przez cały rok

Módlmy się z Chrystusem, Maryją i świętymi przez cały rok

Ten bogaty i okazały modlitewnik dedykowany jest wszystkim chrześcijanom, wiernym Kościoła Rzymskokatolickiego. Opracowany przez cenionego duszpasterza, został pomyślany jako modlitewne wsparcie, po które warto sięgać każdego dnia roku liturgicznego.

Przypominający układem brewiarz, imponujący zbiór modlitw został podzielony na trzy główne części: Uroczystości i święta odnoszące się do Chrystusa Pana (1); Uroczystości i święta poświęcone Matce Najświętszej (2); wspomnienia świętych i błogosławionych (3); dodatkowo zamieszczono w nim najcenniejsze modlitwy Tradycji chrześcijańskiej.

Modlitewnik jest wspaniałym zaproszeniem do codziennej, wytrwałej modlitwy. To nieoceniona pomoc dla wszystkich, którzy chcą świadomie i z radością modlić się we wspólnocie Ludu Bożego i każdego dnia szczerym sercem wielbić Boga!

Ks. dr Zbigniew Sobolewski, kapłan diecezji siedleckiej, teolog moralista, ceniony duszpasterz i przewodniczący Zarządu Dzieła Pomocy „Ad Gentes”, autor wielu poczytnych książek z zakresu duchowości i twórca cieszących się dużą popularnością wśród wiernych modlitewników.

Odbiorcy

- chrześcijanie, wierni Kościoła Rzymskokatolickiego

- osoby, które pragną przepoić swoje życie modlitwą

Dlaczego warto sięgnąć po ten modlitewnik

- opracowany przez cenionego duszpasterza

- zaprasza do modlitwy każdego dnia roku liturgicznego

- zawiera modlitwy, litanie i nowenny przypisane do wspomnień konkretnych świętych, świąt i uroczystości

Informacje dodatkowe o Módlmy się z Chrystusem, Maryją i świętymi przez cały rok:

Wydawnictwo: Jedność

Avatar użytkownika - karolinaosewska
karolinaosewska
Przeczytane:2025-09-22, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2025,

75/52/2025
"Módlmy się z Chrystusem, Maryją i Świętymi przez cały rok" Jedność #recenzja #modlitewnik #współpracarecenzencka #współpracabarterowa

Siła modlitwy
"Dlatego mówię wam: O cokolwiek prosicie w modlitwie, wierzcie, że otrzymacie, a stanie się wam." (Marka 11:24)

Modlitwa jest ważną, jak nie najważniejszą częścią życia każdego wierzącego człowieka. To nią zaczynamy i kończymy dzień, to ona jest czasami ostatnią nadzieją, kołem ratunkowym w sytuacjach, gdy życie przygniata nas swoim ciężarem. Modlitwa to rozmowa z Bogiem, który jako jeden jedyny prawdziwy przyjaciel zawsze nas wysłucha i zawsze ma dla nas czas. Modlitwa jest odpowiedzią na samotność, smutek, tęsknotę za miłością, przyjaźnią, zrozumienie, którego często brak nam u ludzi, na łzy, cierpienie i chorobę. Modlitwa to ulga, ucieczka i nadzieja. Modlitwa to wiara, miłość, światło, które rozprasza ciemności życia.

"W moim utrapieniu wzywałem PANA i wołałem do mego Boga. Ze swojej świątyni usłyszał mój głos, a moje wołanie dotarło przed jego oblicze, do jego uszu." (Psalmów 18:6)

Modlić możemy się własnymi słowami, możemy korzystać z wielu przeróżnych modlitw spisanych, ułożonych  przez innych. Taką idealną pomocą w modlitwie codziennej, prowadzącą nas przez ścieżki całego roku będzie wydany przez wydawnictwo Jedność zbiór modlitw "Módlmy się z Chrystusem, Maryją i Świętymi przez cały rok". Modlitwy do tego zbioru zostały wybrane i opracowane przez księdza Zbigniewa Sobolewskiego.

"Ale ty, gdy się modlisz, wejdź do swego pokoju, zamknij drzwi i módl się do twego Ojca, który jest w ukryciu, a twój Ojciec, który widzi w ukryciu, odda ci jawnie."(Mateusza 6:6)

Zbiór ten składa się z czterech części. Pierwsza zawiera modlitwy codzienne, w drugiej, zatytułowanej "Przez Chrystusa, z Chrystusem i w Chrystusie" odnajdziemy modlitwy ku czci Jezusa Chrystusa, przyporządkowane do każdego święta, wspomnienia, uroczystości wypadających w ciągu roku związanych z Jezusem Chrystusem, w części trzeciej, zatytułowanej "Z Maryją wielbimy Boga" znajdziemy modlitwy związane z Maryją, Matką Bożą, także przyporządkowane do każdego wspomnienia, uroczystości,  święta maryjnego wypadających w ciągu roku. Czwarta część "Módlmy się we wspólnocie ze Świętymi " to modlitwy na cały rok do przeróżnych Świętych. Dzięki tej części nie tylko mamy możliwość poznania przeróżnych modlitw, ale także jakie danego dnia przypada wspomnienie i dowiedzieć się czegoś więcej o danym błogosławionym czy świętym.

"Wysłuchaj mojej modlitwy, PANIE, i nakłoń ucha na moje wołanie; nie bądź głuchy na moje łzy, bo jestem gościem u ciebie i przychodniem, jak wszyscy moi ojcowie." (Psalmów 39:12)

Modlitewnik od wydawnictwa Jedność to doprawdy prawdziwa skarbnica pięknych modlitw. Myślę, że dla każdego kto modli się na co dzień, dla tego który kocha modlitwę i w niej odnajduje ukojenie będzie to wspaniały prezent. Książka jest wydana solidnie, piękne białe wydanie, ze złoceniami na okładce, w twardej oprawie, pozwoli na długotrwałe korzystanie z tego zbioru modlitw. Mogłoby być więcej tych wstążek - zakładek, bo na tak spory modlitewnik jedna to trochę mało. Wydanie i zawartość zachęcają do sięgnięcia po ten zbiór modlitw i uczynienia z modlenia się pięknego rytuału dnia codziennego. Polecam z całego serca !

"Zbliża się zaś koniec wszystkiego. Bądźcie więc trzeźwi i czujni w modlitwie." (I Piotra 4:7)

Za egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu Jedność.

Żyję we wspólnocie Kościoła
Ks. dr Zbigniew Sobolewski0
Okładka ksiązki - Żyję we wspólnocie Kościoła

W ostatnich latach w Polsce dużo się mówi i pisze o Kościele. Niekiedy jego przeciwnicy próbują go oczernić, zdeprecjonować, pozbawić autorytetu. Pojawia...

Zapomniani święci. Skuteczni orędownicy, wierni przyjaciele
ks. dr Zbigniew Sobolewski0
Okładka ksiązki - Zapomniani święci. Skuteczni orędownicy, wierni przyjaciele

Prezentujemy sylwetki piętnaściorga świętych. Są to: 1. Św. Anna, Matka Maryi, 2. Św. Dobry Łotr, 3. Św. Sebastian, 4. Święci Kosma i Damian 5. Św...