Okładka książki - Mój sąsiad wróg. Tom 2

Mój sąsiad wróg. Tom 2

Kontynuacja wstrząsającej opowieści o miłości ponad podziałami i cenie, jaką trzeba za nią zapłacić.

Historia, religia i ideologia wdarły się w życie Erzsébet i Hassana w okrutny sposób. Weszły w ich codzienność, gwałtownie niszcząc poczucie bezpieczeństwa i zmuszając ich do podejmowania decyzji, które w innych warunkach nigdy nie musiałyby zapaść. To historia niezwykłej rodziny stworzonej z miłości żydówki i muzułmanina, żyjących w świecie, który każe im się nienawidzić. Złamanie tego nakazu ma potężne konsekwencje. Ziemia obiecana, w której oboje żyli, nie dotrzymała obietnicy szczęścia i pokoju.

Izraelczycy i Palestyńczycy żyją obok siebie, często w bezpośrednim sąsiedztwie. Obie społeczności mają za sobą doświadczenia masowej śmierci, przesiedleń i traumy. W obu są ludzie próbujący żyć normalnie, unikać przemocy i wychowywać dzieci. Są też tacy, dla których wojna stała się codziennością, pracą lub sposobem na nadanie sensu własnemu życiu.

Sytuacja na Bliskim Wschodzie jest skomplikowana politycznie i historycznie. Najlepiej zrozumieć ją, poznając prawdziwą historię ludzi, na których życie wpłynęła w drastyczny sposób. Dla świata Zachodu to konflikt dziejący się gdzieś daleko i w mediach społecznościowych. Niepojęty i obcy, a jednak bardzo obecny w naszym życiu.

Marcin Margielewski przybliża go w unikalny sposób. Nie słucha polityków, daje głos ludziom, którzy są ich ofiarami.

Marcin Margielewski - pracował jako dziennikarz radiowy, prasowy i telewizyjny. Przez dziesięć lat podróżował, mieszkając między innymi w Wielkiej Brytanii, Dubaju, Kuwejcie i Arabii Saudyjskiej. Był dyrektorem kreatywnym kilku światowych marek. Autor bestsellerowych książek: ,,Jak podrywają szejkowie" (2019), ,,Była arabską stewardesą" (2019), ,,Zaginione arabskie księżniczki" (2020), ,,Tajemnice hoteli Dubaju" (2020), ,,Urodziłam dziecko szejka" (2020), trzytomowej serii ,,Niewolnicy" (2021), ,,Porzuciłam islam, muszę umrzeć" (2022), ,,Wyrwana z piekła talibów" (2022), ,,Kłamstwa arabskich szejków" (2022), ,,Zaginiony arabski książę" (2023), ,,Piekło kobiet Iranu" (2023), ,,Handlarze arabskich niewolników" (2023), ,,Sekrety arabskich kurortów" (2023), ,,Luksus arabskich pałaców" - tom 1 i 2 (2024), ,,Szofer arabskich bogaczy" (2024), ,,Tajemnice arabskich szpitali" - tom 1 i 2 (2025), ,,Zakazana arabska miłość" (2025), ,,Arabscy influencerzy. Zbrodnia i sława" (2025) oraz ,,Mój sąsiad wróg" - tom 1 (2025).

Informacje dodatkowe o Mój sąsiad wróg. Tom 2:

Mój sąsiad wróg. Tom 2 - opinie o książce

Avatar użytkownika - FascynacjaKsiazk
FascynacjaKsiazk
Przeczytane:2026-03-28, Ocena: 6, Przeczytałam,

💛„MÓJ WRÓG SĄSIAD.Tom II” powraca do zakazanej miłości Erzsébet i Hassana.Do świata Izraelitów i Palestyńczyków,którzy od lat pałają do siebie nienawiścią, doprowadzając do wojen i rozdzielenia wielu rodzin.

💛Na początku powieści mamy w skrócie przybliżone wydarzenia z tomu I,więc spokojnie możecie dzięki temu poznać najważniejsze wydarzenia. Od samego początku autor pokazuje tragiczne skutki podejmowanych decyzji bohaterów.Ich rozłąkę,nieoczekiwaną pomoc a następnie radzenie sobie w pojedynkę przy nowych obowiązkach.Nie jest to łatwe i przyjemne.Bohaterowie przechodzą wiele i czują na własnej skórze „klątwę”,która doprowadza do wielu bólu oraz strat.

💛Pomiędzy historią bohaterów, mamy obraz historycznego tła tego,co dzieje się na bliskim wschodzie.To daje nam pełniejszy obraz rzeczywistości w tamtych czasach i trudnościach,które bohaterowie muszą pokonać. Widzimy wiele łez i poznawanych tragicznych zdarzeń,które doprowadziły do unicestwienia wielu ludzi. Także te wydarzenia miały wpływ na rodziny Erzsébet i Hassana i one bezpowrotnie zniszczyły marzenia odnalezienia swoich bliskich.

💛„MÓJ SĄSIAD WRÓG” to historia o bohaterach mieszkających na bliskim wschodzie i doświadczanych cierpieniach poprzez wrogość państw. Wyniszczyły nie tylko ich uczucie,ale również wiele istnień,które borykają się do dnia dzisiejszego z nienawiścią państw.
💛Dogłębne poruszyła mnie ta historia,ponieważ autor potrafi przekazać ważne i istotne informacje,których świat nieraz nie jest świadom. Już czekam na kolejne książki autora,bo wiem,że każda jego powieść niesie prawdę i przesłanie.
💛Czytajcie-gorąco polecam 📖

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2026-03-31, Ocena: 6, Przeczytałam,

Czy zastanawiałeś(-aś) się kiedyś, jak wygląda miłość w świecie, który z góry skazuje ją na porażkę?

,,Mój sąsiad wróg" Marcina Margielewskiego to drugi tom serii opowiadającej o zakazanej miłości.  I odrazu muszę się uprzedzić, że nie jest historia, którą połkniesz lekko, odłożysz i zapomnisz. To jedna z tych opowieści, które zostają - trochę jak niewygodne pytanie, na które nie ma jednej dobrej odpowiedzi.

Czytając tę historię, miałam wrażenie, że zaglądam w życie ludzi, którzy nigdy nie powinni znaleźć się w takiej rzeczywistości. Erzsébet i Hassan - dwoje ludzi, którzy chcieli po prostu kochać i żyć normalnie. Tylko że ,,normalność" w ich świecie to luksus, na który nie każdy może sobie pozwolić. Religia, historia, polityka - wszystko to wdziera się brutalnie w ich codzienność i niszczy coś, co mogło być piękne.

I wiesz, co uderzyło mnie najmocniej? To, jak bardzo ta historia jest ludzka. Bo choć mówimy o konflikcie izraelsko-palestyńskim, o wielkiej polityce i ideologiach, to tak naprawdę chodzi o ludzi. O rodziny, które się rozpadają. O dzieci, które dorastają w strachu. O decyzje, które podejmujesz nie dlatego, że chcesz - tylko dlatego, że musisz.

Autor robi coś, co nie jest łatwe - oddaje głos zwykłym ludziom. Nie politykom, nie mediom, tylko tym, którzy płacą najwyższą cenę. I ja to kupuję w całości, bo dzięki temu ta historia przestaje być ,,gdzieś daleko". Nagle okazuje się bardzo bliska.

Styl autora jest bezpośredni, momentami wręcz surowy. Nie ma tu miejsca na upiększanie rzeczywistości. Emocje są intensywne, momentami przytłaczające. Są sceny, które czyta się z gulą w gardle i takie, przy których masz ochotę na chwilę zamknąć książkę... ale nie możesz, bo musisz wiedzieć, co będzie dalej.

Podobało mi się też to, że bohaterowie nie są czarno-biali. Ich decyzje bywają trudne do zaakceptowania, czasem nawet frustrujące. Ale właśnie to sprawia, że są prawdziwi. Bo w takich warunkach nie ma przecież prostych wyborów.

Ocena 9/10 - jeśli szukasz książki, która tylko umili Ci wieczór to nie ten adres. Jednak jeśli chcesz poczuć, zrozumieć i zobaczyć świat z zupełnie innej perspektywy... to zdecydowanie warto. To jedna z tych historii, które bolą, ale jednocześnie uczą i otwierają oczy.

Piekło kobiet Iranu
Marcin Margielewski0
Okładka ksiązki - Piekło kobiet Iranu

Ulice Iranu spływają krwią młodych ludzi zabijanych w imię Allaha, na rozkaz bezdusznych starców w turbanach. Historię Iranu naznaczyły rewolucje, w których...

Szofer arabskich bogaczy
Marcin Margielewski0
Okładka ksiązki - Szofer arabskich bogaczy

Arabscy arystokraci chętnie odwiedzają Europę. Latem, kiedy na Bliskim Wschodzie temperatury biją rekordy, tysiące z nich przenoszą się do największych...

Opad
Opad