Ok³adka ksi±¿ki - Mroczna zas³ona

Mroczna zas³ona

Ocena: 6 (6 g³osów)

Mroczna zas³ona jest wprowadzeniem do nowej serii ksi±¿ek Gwiezdny py³. W tej czê¶ci Anastazja zmierzy siê z w³asnymi s³abo¶ciami, z którymi niejednokrotnie konfrontuje siê podczas pokonywania przeszkód stawianych przez istoty z Ciemno¶ci. Czy 8-letnia elfka zdo³a przezwyciê¿yæ strach i gniew, jakie wzbudzaj± w niej postaci przenikniête nienawi¶ci±? Do jakich wniosków dojdzie Nastusia podczas bezpo¶redniego starcia z Niko i Emilem, którzy odpowiadaj± za ¶mieræ niewinnych stworzeñ?

Poprzez moj± twórczo¶æ wprowadzam czytelnika w unikalny i pe³en niezwyk³ych przygód ¶wiat, który porusza serca i sprawia, ¿e odbiorca ¶wiadomie rozpoznaje nieskazitelne ¶wiat³o drzemi±ce w nim i ciemno¶æ kryj±c± siê w zakamarkach umys³u. To od naszych decyzji zale¿y, jaki ¶wiat ogl±damy. Nigdy nie jest za pó¼no, aby zdecydowaæ siê na zmianê i przyjrzeæ siê z bliska lêkom i problemom, które nêkaj± nasze sko³atane serca i my¶li.

Informacje dodatkowe o Mroczna zas³ona:

Data wydania: 2022-10-24
Jêzyk orygina³u: polski

wiêcej

Kup ksi±¿kê Mroczna zas³ona

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Mroczna zas³ona - opinie o ksi±¿ce

Co czu³a w swym ma³ym cia³ku o¶mioletnia Elfka, która to musia³a, pokonywaæ liczne zadania nie wiedz±c, co j± dalej jeszcze czeka, a si³± prób i pomy¶lenia szybkiego z zastosowaniem rzeczy, których nie zawsze my na co dzieñ korzystamy i nie wiemy, do czego je u¿yæ, a ona jednak nie pozosta³a im obojêtna. Czy tym razem wystarczy jej si³ na to, aby spotka³a siê z rodzin±, poczu³a ciep³o p³yn±ce od niej, mog³a, znów na nowo opowiedzieæ co wydarzy³o siê, kiedy czas stan±³, a ona zmaga³a siê z tym, co nie ka¿dy by siê podj±³ tak od razu?

''Mroczna zas³ona'' to opowie¶æ, w której oka¿e siê, kto jest prawdziwym przyjacielem, a kto umie siê bawiæ ¿yciem, komu mo¿na zaufaæ, czy znajdziemy prawdziwego przyjaciela od serca, czy jednak pozostawieni jeste¶my samemu sobie, ale czy znajduje siê choæ jedna istota umiej±ca zmieniæ nasz los, kiedy czujemy siê samotni w tym nie zawsze cudownym ¶wiecie, jakim jest przebywanie dla nas obcej planecie.

Dziêkujê Wandzie Siubieli autorce, za to, ¿e przenios³a mnie do ¶wiata, w którym to ma³e uczynki s± piêkne, ale umiejêtnie trzeba to dostrzec poprzez ich analizê i przekonania siê o tym, komu tak naprawdê zale¿y na naszym szczê¶ciu, maj±c na uwadze do pokonania nie³atw± drogê, nie zawsze godne perspektywy, w których nale¿y siê wykazaæ, nawet kiedy sytuacja jest nie do rozwi±zania tak od razu, a innym wydaje siê, ¿e jest to takie proste.

Przeczytanie 12 tomów ksi±¿ek nale¿±cych do gatunku literackiego fantasy z serii -''Kamieñ Królestwa Sloget'' sprawi³o mi ogromn± rado¶æ, poniewa¿ nie spodziewa³am siê tego, ¿e kiedy zapoznam, siê z pierwsz± ksiêg± pt. ''Wzgórze Olch'' bêdê mog³a uczestniczyæ w wêdrówce sympatycznej g³ównej bohaterki 8-letniej Elki Anastazji, która to przyczyni³a siê do tego, ¿e ka¿d± jej przygodê prze¿ywa³am, trzymaj±c, za ni± mocno kciuki, aby wytrwa³a do samego koñca i nie poddawa³a siê pomimo tego, ¿e wyznaczone zadania by³y nie³atw± drog± do pokonania.

Poznanie twórczo¶ci Wandy Siubieli uwa¿am, ¿e by³o dla mnie niezwyk³±, tajemnicz± cudown± podró¿±, która zachêca do wielokrotnego my¶lenia, ¿e spotykaj±c, we wspó³czesnym ¶wiecie ludzi, a w ich obecno¶ci czujemy lêk, bo musimy byæ ostro¿ni, ale przede wszystkim ³atwo im nie ulegaæ, bo mog±, nam wyrz±dziæ krzywdê nawet nie wiedz±c o tym. Byæ mo¿e ukrywaj± oni siê za zas³on± trudnych do rozszyfrowania z przesz³o¶ci przeszkód, które s± zazwyczaj w ich cieniu nie zawsze ³atwych do pokonywania, obawiaj± siê, ¿e my mo¿emy ich oceniæ, o ile uznamy, ¿e jest to konieczne.

Ksi±¿ka ta sk³ada siê z 7 rozdzia³ów.

Dziêki zastosowanym tekstom dialogowym mo¿na zag³êbiæ siê w nich na d³u¿ej i dokonaæ oceny, który z wystêpuj±cych bohaterów podoba³ siê bardziej, a mo¿e by³ mniej sympatyczny.

Elementem przykuwaj±cym, w tej ksi±¿ce jest piêknie zaprojektowana ok³adka przez jej autorkê. Dobra³a umiejêtnie kolorystykê, grafikê oraz odpowiedni± czcionkê u³atwiaj±c± jej przeczytanie.

S³owa podziêkowania kieruje do Wandy Siubieli, która to potrafi doceniæ kunszt wyra¿onej ka¿dej opinii, dotycz±cej jej twórczo¶ci i za to, ¿e zamie¶ci³a w ksi±¿ce pt. ''Mroczna zas³ona'' przedpremierowy tekst mojej recenzji.

Polecam przeczytaæ tê ksi±¿kê.

Na samym pocz±tku chcia³abym podziêkowaæ Wandzi za okazane mi zaufanie, za to ¿e z tak± ufno¶ci± powierzy³a mi swoje najm³odsze dzieciê. Zgodzi³am siê obj±æ patronatem ,,Mroczn± zas³onê" choæ nie znam wcze¶niejszych przygód ma³ej Anastazji. Mimo, ¿e czytaj±c wszystko wiedzia³am, czu³am ¿e brakuje mi dok³adnej wiedzy o wcze¶niejszych przygodach elfki. Dla mnie to by³ debiut nie tylko w roli patrona, ale tak¿e czytelnika, gdy¿ nigdy nie czyta³am literatury skierowanej do najm³odszych. Pocz±tkowo mia³am obawy przed czytaniem. Zupe³nie nie potrzebnie, gdy¿ kiedy zaczê³am posz³o i o dziwo czyta³am z ogromn± przyjemno¶ci±. My¶lê, ¿e ka¿demu z nas od czasu do czasu przyda siê taka w³a¶nie prosta lektura z przes³aniem.

Poznajmy Anastazjê. To o¶mioletnia elfka, która jako ma³e dziecko zosta³a wybrañcem, co powoduje, ¿e otrzymuje dary i odnajduje w sobie moc. Nastusia jest radosn± dziewczynk± o dobrym serduszku, nie chce niczyjej krzywdy, nawet wroga. Musi zmierzyæ siê z niegodziwym Niko, który u¶wiadamia jej, ¿e tak¿e ona ma w sobie ciemno¶æ. Dziewczynka bardzo ¼le siê z tym czuje, bo chce byæ dobra a Niko ze wszystkich si³ próbuje przeci±gn±æ j± na ciemn± stronê mocy.

Czy Anastazja ulegnie Niko? Czy ciemno¶æ zwyciê¿y?

Ksi±¿eczka ta jest niewielkich rozmiarów, ale to zrozumia³e skoro skierowana jest do m³odziutkiego czytelnika. Napisana jest prostym jêzykiem, który dotrze do ka¿dego dzieciaka. Ca³a fabu³a skupia siê przede wszystkim na walce jak± toczy Anastazja sama ze sob±. Dziewczynka wie, ¿e ma w sobie ciemno¶æ, ale nie pozwala jej dominowaæ, ona chce byæ dobra i d±¿y by to osi±gn±æ. Ostatecznie Nastka dokona³a wyboru, ale jakiego? Tego ju¿ musicie sami siê dowiedzieæ.

Ka¿dy cz³owiek rodzi siê z ciemno¶ci± i jasno¶ci± w sobie. W czasie kiedy dojrzewa decyduje siê w która stronê pójdzie. A Ty w któr± stronê posz³a¶/poszed³e¶? My¶lê, ¿e ja wci±¿ walczê, choæ wydaje mi ¿e jest we mnie wiêcej jasno¶ci ni¿ ciemno¶ci. Ale tak naprawdê dopóki ¿yjemy to walczymy, bo walka dobra ze z³em twa ca³y czas nie przerwanie.

Koñcz±c, polecam Ci doros³y cz³owieku t± przyjemn± ksi±¿eczkê. Mo¿e ona sprawi, ¿e na chwilê zatrzymasz siê i zastanowisz nad swoim ¿yciem. Nigdy nie jest za pó¼no by pój¶æ w stronê jasno¶ci.

🧝💜RECENZJA PATRONACKA 💜🧝

Do tej pory, nie mia³am jeszcze okazji poznaæ twórczo¶ci Autorki. Dlatego, bardzo siê cieszê, ¿e mog³am poznaæ pióro kolejnej, dot±d mi nieznanej, polskiej Pisarki. O czym jest "Mroczna zas³ona" i jakie s± moje odczucia po lekturze ? O tym opowiem Wam trochê poni¿ej.

Ksi±¿ka ta jest wprowadzeniem do nowej serii o nazwie "Gwiezdny py³". Poznajemy tutaj o¶mioletni± elfkê Anastazjê, która na ka¿dym kroku, musi walczyæ z ciemno¶ci±, mrokiem oraz w³asnymi s³abo¶ciami. Czy tak ma³ej dziewczynce uda siê pokonaæ strach, który go¶ci w postaciach maj±cych w sobie tylko nienawi¶æ i chêæ niesienia z³a? Jakie wnioski wyci±gnie Nastusia po konfrontacji z Emilem i Niko ? Czy mimo trudnych do¶wiadczeñ, uda siê jej wci±¿ pozostaæ sob± ? Na te pytania znajdziecie odpowiedzi w lekturze.

Publikacja ta jest z gatunku fantastyki. Co prawda jest przeznaczona dla dzieci i m³odzie¿y, jednak uwa¿am, ¿e doro¶li równie¿ doskonale siê w niej odnajd±. Autorka bowiem, przekazuje nam w tej powie¶ci jasny przekaz, ¿e tylko od nas samych zale¿y, czy wybierzemy stronê ¶wiat³a czy stronê mroku. Pisarka akcjê swojej ksi±¿ki umie¶ci³a w uniwersum. Jednak analogicznie, mo¿emy w nim znale¼æ odwo³ania do naszego rzeczywistego ¶wiata. Ka¿dy z nas boryka siê z problemami, tak jak bohaterowie opowie¶ci. To od nas zale¿y, jaki system warto¶ci bêdziemy wyznawaæ. My, tak jak i bohaterowie, mo¿emy sami decydowaæ o tym, z kim siê przyja¼nimy czy wyznaczyæ sobie cele, które chcemy zrealizowaæ. Dlatego uwa¿am, ¿e ta pozycja trafi do ka¿dego z nas niezale¿nie od wieku.

Autorka, poprzez swoich bohaterów, zwraca nasz± uwagê na nasze zachowanie w¶ród osób, którymi siê otaczamy. Pani Wanda wykreowa³a fantastyczny ¶wiat, do którego dajemy siê porwaæ ju¿ od pierwszych stron. Choæ nie znam poprzednich ksi±¿ek Pisarki, to jestem przekonana, ¿e odnalaz³bym siê równie dobrze w pozosta³ych powie¶ciach. Mamy tutaj walkê dobra ze z³em, magiê oraz elfy. Jest to rewelacyjna ksi±¿ka dla nastolatków, którzy byæ mo¿e dziêki tej pozycji, poczuj± g³ód do kolejnych powie¶ci z tego gatunku. Bardzo dobrze mi siê czyta³o tê historiê i dziêkujê ¶licznie Autorce za zaufanie oraz mo¿liwo¶æ patronatu. Zarówno m³odsze jak i wiêksze dzieci, a nawet doro¶li, odnajd± w tej lekturze co¶ dla siebie. Ksi±¿ka ta mo¿e te¿ okazaæ siê ¶wietnym prezentem na nadchodz±ce ¦wiêta. Zatem nie zastanawiajcie siê d³u¿ej i dajcie siê wci±gn±æ w magiczny ¶wiat elfki Anastazji !! ;) 💜💜 Polecam Wam gor±co i przyznajê 9 ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐/10 punktów !!! 💜💜🧝🧝

Avatar u¿ytkownika - Ewelina-czyta
Ewelina-czyta
Przeczytane:2022-11-18, Ocena: 6, Przeczyta³am, Mam,

Dzi¶ przysz³a pora opowiedzieæ o kolejnej fascynuj±cej lekturze dla m³odszych czytelników. Ostatnio na blogu pojawia siê wiele ciekawych pozycji i "Mroczna zas³ona" nie jest wyj±tkiem.
Bardzo siê cieszê, ¿e mog³am obj±æ patronatem medialnym i poznaæ kolejn± warto¶ciow± historiê, która poka¿e m³odemu czytelnikowi, co tak naprawdê jest warto¶ci± w dzisiejszych czasach.

Ksi±¿ka jest dedykowana m³odszemu czytelnikowi- choæ ja bardziej, ze wzglêdu na fabu³ê, poleci³abym j± raczej nastolatkom ni¿ m³odszym dzieciom, w moim odczuciu maluchy mog± sobie jeszcze nie poradziæ z t± histori±- ale po tê opowie¶æ powinien siêgn±æ równie¿ doros³y czytelnik, bo mo¿e ona staæ siê doskona³ym pretekstem do wielu cennych rozmów z naszymi pociechami. Pozwoli ona poruszyæ w rozmowie takie tematy jak: akceptacja, zrozumienie, otwarto¶æ na "inno¶æ", samotno¶æ, empatia i wspó³czucie.
Pokazuje, jak wa¿na w naszym ¿yciu jest przyja¼ñ i wiara w dobro.
Autorka pokazuje, jak proste akty ¿yczliwo¶ci mog± wiele zdzia³aæ. Pokazuje te¿, ¿e nie wolno oceniaæ nikogo po wygl±dzie, a "inno¶æ" wcale nie jest gorsza.
Historia ma³ej Anastazji podnosi na duchu i daje nadziejê. Napisana w pogodnym tonie, otulaj±ca czytelnika magi±... czaruje i wci±ga, nie pozwala, by od³o¿yæ j± na bok bez poznani ca³ej historii. Potrafi wzruszyæ, ale i momentami naprawdê rozbawiæ. Czyta siê w mgnieniu oka i jestem przekonana, ¿e przyjemny w odbiorze pisarski styl pani Wandy, skradnie nie jedno m³ode, ale i troszkê starsze serce :)
W tym miejscu muszê zaznaczyæ, ¿e jest to ju¿ trzynasty tom przygód Anastazji, a zarazem wprowadzenie do nowego cyklu. Piszê o tym dlatego, ¿e czytaj±c "Mroczn± zas³onê" mo¿ecie, nie wiedzieæ pocz±tkowo kto jest kim i mo¿e wprowadzaæ to w poczucie sporego dyskomfortu. Gwarantujê jednak, ¿e im bardziej poznajemy ma³± elfkê, tym bardziej mamy rozeznanie w sytuacji. Warto znaæ poprzednie czê¶ci, ale je¶li ich nie znacie (tak jak ja), do¶æ szybko siê odnajdziecie w tej historii.
Trzeba zwróciæ równie¿ uwagê na piêkne wydanie tej ksi±¿ki. Przyjemna w dotyku ok³adka, du¿a czcionka i co najwa¿niejsze- ka¿da strona otoczona jest czarno-bia³± grafik± przedstawiaj±c± ro¶linno¶æ sprawia wra¿enie tajemniczo¶ci i ukrytych przygód, których tu naprawdê nie brakuje.
Kolorowa, przyci±gaj±ca wzrok ok³adka stanie siê atrakcyjn± ozdob± ka¿dej dzieciêcej biblioteczki.

Autorce gratulujê fantastycznego pomys³u i ¿yczê wielu kolejnych tak udanych i warto¶ciowych opowie¶ci, nie tylko dla m³odszego czytelnika. A ja koniecznie muszê nadrobiæ wszystkie poprzednie czê¶ci.

Czy polecam?
Oczywi¶cie, ¿e tak. Pogodna, radosna i przede wszystkim warto¶ciowa ksi±¿ka.
Jêzyk jest prosty, jednak przekazuje ogromne warto¶ci. Ta ksi±¿ka pozwala to dostrzec i doceniæ.

Anastazja jest 8-letni± elfk±, w tak m³odym  wieku zosta³a obdarzona przeogromn± moc± prastarych i musi zwalczyæ mrok, który zaw³adn±³ jej ¶wiatem.
Nastka ma nie lada zadanie do wykonania, z racji tego, ¿e wci±¿ jest dzieckiem, nie potrafi do koñca zapanowaæ nad swoimi emocjami, ale w chwilach s³abo¶ci pojawiaj± siê jej przyjaciele z pomocn± d³oni±.

Czy Anastazja ze wsparciem bliskich pokona swojego nemezis Niko?
Czy serduszko ma³ej elfki pozostanie czyste, czy mo¿e wkradnie siê do niego mrok?

Odk±d zobaczy³am ksi±¿kê, musia³am j± przeczytaæ.
Zapewne ju¿ siê dowiedzieli¶cie, ¿e kocham elfy i to by³ g³ówny powód, dla którego siêgnê³am po ten tytu³.
Po otrzymaniu ksi±¿ki zosta³am mile zaskoczona jej wydaniem, ka¿da strona jest piêknie ozdobiona, co nadaje magicznego klimatu, jej grubo¶æ zachêca do czytania a historia?
Dostajemy historiê gdzie, ma³e dziecko ma wielkie zdanie do wykonania, nieraz gubi siê w swoich uczuciach i nie wie, co pocz±æ, ale za ka¿dym razem dostaje pomoc od swoich przyjació³.
Historia pokazuje, ¿e w tym zniszczonym ¶wiecie, gdzie panuje mrok, warto byæ dobrym i mieæ czyste serce.
Pocz±tkowo wydawa³o mi siê, ¿e to ksi±¿ka dla dzieci, ale mo¿na z niej wyci±gn±æ du¿± lekcjê.
Moj± ocenkê, podnoszê sporo za epilog, gdy¿ by³ to najcudowniejszy epilog, jaki przeczyta³am w swoim ¿yciu.
Nie mogê siê doczekaæ, a¿ siêgnê po inne tytu³y autorki.

Ocenka: 10/10

Avatar u¿ytkownika - Niegrzeczne_lite
Niegrzeczne_lite
Przeczytane:2022-12-02, Ocena: 6, Przeczyta³em, Patronaty,

Zamknijcie oczy.
Wy³±czcie wszelkie zmys³y.
Wejd¼cie do ¶wiata magii, razem z m³odym elfem o wyj±tkowym imieniu - Anastazja.

Czujecie zapach lasu?
S³yszycie cichutkie dzwoneczki?
Widzicie barwne stworki, które z otwarto¶ci± serc spogl±daj± na Was ufnie?

To teraz przewróæcie piêknie przyozdobion± kartkê i sprawd¼cie, z czym tym razem przyjdzie siê mierzyæ tej ma³ej.

Kiedy dobro zaczyna dominowaæ, z³e si³y zacieraj± d³onie, aby pozbawiæ szczê¶cia wszystkich wokó³. Tym razem na stra¿y dobra stanie niesamowicie odwa¿na Anastazja, której pierwsza walka rozegra siê w³a¶nie w jej wnêtrzu.

Nie bêdzie to ³atwe zadanie, tym bardziej, ¿e Rada mianowa³a j± "wybrañcem". Czy dzieciêcy rozum ud¼wignie tak± odpowiedzialno¶æ?

Przed Nastk± stan± problemy i decyzjê, które nawet dla doros³ego by³yby niezwykle k³opotliwe. Bo przecie¿ ka¿dy z nas ma w sobie dobro, jak i z³o...

???????????

Kiedy tylko otrzyma³am plik z ksi±¿k±, to nie potrafilam wyj¶æ z zachwytu, widz±c tak piêkna oprawê graficzn±. Moja córka tak¿e stwierdzi³a, ¿e jest to najpiêkniejsza ksi±¿ka, jak± widzia³a.
Jednak kiedy zaczê³am czytac historiê Any, to uwierzcie, grafika jest niczym, w porównaniu do tego, co zawiera w ¶rodku. Wanda Siubiela sprytnie ukry³a bardzo wa¿ny przekaz w historii, która zaw³adnê³a naszymi sercami.
Tak, naszymi.
Te ksi±¿kê czytali¶my wspólnie, k³ad±c dzieci do snu. Ka¿dego dnia z niecierpliwo¶ci± wyczekiwa³y dalszych losów odwa¿nej elfki i doszukiwa³y siê drugiego dna historii. Porównywa³y ja do siebie, przytaczaj±c przyk³ady ze swojego ¿ycia.
Nie sk³amiê, kiedy powiem, ¿e jest to ksi±¿ka dla ca³ej rodziny.

Wando, dziêkujê Ci za wszystko co zrobi³a¶ dla mnie. To niesamowite, z jak± otwarto¶ci± podchodzisz do swoich patronów. Dziêki temu czujê siê wyj±tkowa, a nie jak jedna z wielu. Ogromnie gratulacje za tak wspania³± historiê. Teraz pora nadrobiæ poprzednie tomy :)

Inne ksi±¿ki autora
Wieczna Zmarzlina - 4 Tom - Kamieñ Królestwa Sloget
Wanda Siubiela 0
Ok³adka ksi±zki - Wieczna Zmarzlina - 4 Tom - Kamieñ Królestwa Sloget

Pozwól sobie na niezwyk³± podró¿ wspólnie z rodzeñstwem: o¶mioletni± Nastk±, dwunastoletnim Markiem i szesnastoletnim Micha³em, oraz...

£±czka Czarna kostka
Wanda Siubiela0
Ok³adka ksi±zki - £±czka Czarna kostka

W¶ród ziemskich kwiatów przewija siê delikatne, ale odwa¿ne serce 16-letnej Weroniki. W literackim ¶wiecie nastolatka zostaje zmuszona do szybkiej reakcji...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje