Wydawnictwo: Amber
Data wydania: 2015-02-17
Kategoria: Krymina³, sensacja, thriller
Nowa powie¶æ z bohaterk± Ulubionych rzeczy Lacey Flint, m³oda policjantka z tajemnicz± przesz³o¶ci±, w czwartym tomie serii musi pokonaæ seryjnego mordercê, który zna jej najg³êbsze lêki.
„Twarda jak stal, ale delikatna jak koronka Lacey Flint zdradza coraz wiêcej ze swojej przesz³o¶ci. Wci±¿ jednak nie wiemy, kim jest naprawdê”.
„KIRKUS REVIEWS”
Lacey Flint przenios³a siê z wydzia³u zabójstw do londyñskiej policji rzecznej. Mieszka na ³odzi i codziennie p³ywa. W Tamizie szuka spokoju. Zapomnienia o traumatycznych ¶ledztwach i o mê¿czy¼nie, którego kocha³a.
Pewnego dnia na swojej sta³ej p³ywackiej trasie Lacey natrafi a na zawiniête w ca³un zw³oki zaczepione o pal pomostu. Tak, jakby kto¶ chcia³, ¿eby to ona je znalaz³a…
Wkrótce Tamiza wyrzuca kolejne cia³a kobiet – zawsze tam, gdzie p³ywa Lacey.
Morderca jest bardzo blisko. Zna jej tajemnicê. I zaprasza do gry...
„Lacey Flint patrzy prosto w oczy swoim demonom. Teraz sceneri± jest Tamiza, mêtna, wzburzona, której odp³ywy i przyp³ywy pozostawiaj± ¶lady przesz³o¶ci do rozszyfrowania i klucze do zrozumienia tera¼niejszo¶ci”. „HUFFINGTON POST”
„Przera¿aj±ce i hipnotyzuj±ce! Sharon Bolton zmienia oblicze literatury kryminalnej.” TESS GERRITSEN
Lacey zrezygnowa³a ze stanowiska detektywa. Wróci³a do munduru i teraz zapewnia bezpieczeñstwo ludziom, którzy p³ywaj± Tamiz±. Uwielbia swoj± now± pracê i wreszcie mo¿e odpocz±æ od przesz³o¶ci, która wykañcza³a j± psychicznie. Teraz mo¿e zapomnieæ kim jest i zacz±æ wszystko do nowa. Przynajmniej do czas, gdy znajduje w Tamizie zw³oki owiniête w ca³un. W tej rzecze wci±gu roku znajduje siê wiele utopionych ludzi, którzy przekonani o swojej sile, chcieli pokonaæ ¿ywio³. W tym przypadku jest inaczej. Nikt nie ma w±tpliwo¶ci, ¿e to morderstwo... Czy Lacey bêdzie umia³a pokonaæ demony przesz³o¶ci? Kto jest okrutnym morderc±? I co z tym wszystkim maj± wspólnego nielegalni imigranci?
Rzadko czytam krymina³y, ale nie oznacza to, ¿e ich nie lubiê. Jest to gatunek, który by³ dla mnie zawsze tajemnic±. Niedawno postanowi³am to zmieniæ. Jaki sens jest czytaæ wy³±cznie jeden gatunek (w moim przypadku fantastykê)? Przez lata by³am zamkniêta w magicznych opowiadaniach, nie znaj±c innych, które niejednokrotnie przewy¿szaj± je. "Mroczne przyp³ywy Tamizy" od razu mnie zafascynowa³y. Sam tytu³ mnie przyci±gn±³. Choæ fakt, ¿e widzia³am równie¿ na ¿ywo Tamizê, te¿ pomóg³. Czy ¿a³ujê, ¿e da³am siê oczarowaæ zanim wziê³am do rêki ksi±¿kê? Nie, jestem zadowolona, ¿e mog³am zapoznaæ siê z t± powie¶ci± i otworzyæ na nowy gatunek.
Od razu rzuci³ mi siê w oczy styl autorki. Jest on idealnie dopracowany. Jakby ka¿de s³owo by³o na swoim miejscu i mia³o okre¶lony cel. Bardzo mi siê to podoba³o, poniewa¿ dziêki temu akcja bieg³a dalej. Kiedy dzia³o siê co¶ tajemniczego, pojawia³y siê krótkie, uciêta zdania, które wprowadza³y nastrój grozy i tajemniczo¶ci. Liczne opisy sprawi³y, ¿e wyobrazi³am sobie Tamizê w tamtym momencie. Czu³am jej zapach, wiatr. Innym razem mog³am przys³uchiwaæ siê ¿artom przyjació³ Lacey. Ksi±¿ka by³a utrzymana w wielu stylach, które razem tworzy³y doskona³± ca³o¶æ. Tak jak w ¿yciu – w ka¿dym momencie jest inne.
Równie¿ zrobi³o na mnie wra¿enie, ¿e Bolton poruszy³a wa¿ne i czêsto unikane tematy w literaturze – homoseksualizm, banki spermy, trudna sytuacja imigrantów, brak domu. Mo¿na by wymieniæ takich tematów o wiele wiêcej. Autorka nie ba³a siê ich poruszyæ i w dodatku zrobi³a to w przyjemny i przede wszystkim naturalny sposób. S± to sprawy, sytuacje, które zdarzaj± siê na co dzieñ w naszym ¿yciu, ale wolimy ich unikaæ, bo czêsto s± krêpuj±ce lub nieakceptowane przez spo³eczeñstwo. Ta ksi±¿ka pozwoli³a mi w jakie¶ czê¶ci oswoiæ siê z nimi i spojrzeæ z innej perspektywy na nie. Wed³ug mnie lepszej.
Sama sprawa kryminalna te¿ by³a bardzo dobrze przeprowadzona. Nie spodziewa³am siê takiego przebiegu zdarzeñ i ostateczne zakoñczenie zaskoczy³o mnie. Tym bardziej ¿e zosta³am kilka razy zmylona, co jeszcze bardziej pog³êbi³o moje zaskoczenie i sprawi³o, ¿e d³ugo bêdê pamiêtaæ o tej historii. Bardzo wa¿n± rolê odegra³a g³ówna bohaterka – Lacey. Nie tylko jako policjantka, ale osoba o trudnej przesz³o¶ci, która wiele w ¿yciu prze¿y³a. Posiada ona wiele tajemnic, które niestety nie zosta³y ujawnione. Mogê tylko siê domy¶laæ, co naprawdê wydarzy³o siê w jej ¿yciu. Nie czyta³am poprzednich czê¶ci i nie wiem, jak bardzo s± ze sob± powi±zane, wiêc Lecay jest dla mnie tajemnic± numer jeden.
Niestety czasami zdarza³o siê, ¿e ksi±¿ka nie interesowa³a mnie. Najczê¶ciej by³y to jakie¶ normalne zdarzenia z ¿ycia cz³owieka, ale jednak sprawia³y, ¿e traci³am chêæ na czytanie jej. Gdyby nie pragnienie poznania prawdy o mordercy, nie wiem, czy skoñczy³abym tê powie¶æ. Jednak dla zakoñczenia warto by³o przetrwaæ takie momenty.
Nie jest to idealny krymina³, ale mimo to warto go przeczytaæ. Mo¿na z nim spêdziæ wiele przyjemnych chwil na g³ówkowaniu i rozwi±zywaniu tajemnic. Mnie przypad³ do gustu i gdy bêdê tylko mia³a okazjê, z chêci± przeczytam poprzednie czê¶ci.
Rzeka jest zdradliwym przyjacielem, mo¿e sprawiaæ rado¶æ tylko po to, by uderzyæ w najmniej oczekiwanym momencie. Jakie¿ mo¿e byæ lepsze miejsce do ukrycia zbrodni ni¿ rzeka, w której wiêkszo¶æ ludzi nie odwa¿y siê zanurzyæ? Tamiza, która przetrwa³a Kubê Rozpruwacza, z pewno¶ci± by³a niemym ¶wiadkiem wielu przestêpstw. Mo¿e dlatego Lacey tak bardzo j± kocha? Mo¿e w³a¶nie to j± do niej przyci±ga? I to, jak ³atwo pa¶æ jej ofiar±…
Moja przygoda z Lacey Flint dopiero siê rozpoczyna, mimo ¿e to ju¿ czwarty tom jej przygód w brytyjskiej policji. Sama kreacja g³ównej bohaterki wcale nie musi przysparzaæ jej fanów, bo bohaterka jest wycofana i bardzo tajemnicza co do swojego ¿ycia, ponadto nie prowadzi bujnego ¿ycia towarzyskiego. Z drugiej strony mo¿e to wyra¼nie przyci±gaæ – chcemy poznaæ sekrety z jej przesz³o¶ci, które tak skrzêtnie ukrywa, i powody, dla których to robi (z pewno¶ci± dobre!). Jestem pe³na podziwu dla autorki, ¿e w czwartym tomie nadal nie wiemy o Flint zbyt wiele. Monologi wewnêtrzne bohaterki i reakcje otoczenia na ni± s± sprzeczne – ludzie z zewn±trz nie znaj± jej tak dobrze i oceniaj± tylko to, co ona sama postanawia przed nimi odkryæ. Dlaczego? Prawdopodobnie po to, by ochroniæ co¶ lub kogo¶. Nie jestem do koñca przekonana, czy chodzi o ochronê w³asnej to¿samo¶ci; to by³oby zbyt proste, a tej bohaterce daleko do prostolinijno¶ci.
Londyn w „Mrocznych przyp³ywach Tamizy” jest szarym miastem, które nie ma lito¶ci dla imigrantów, a jednocze¶nie ich jedyn± nadziej±, a rzeka – jedynym wybawc±. Problem nielegalnej imigracji to jednak zaledwie otoczka dla fabu³y powie¶ci. A wewn±trz niej znajdziemy borykaj±c± siê z w³asnymi problemami Danê Tulloch, inspektor londyñskiej policji, niepokorn± Lacey, która ucieka do rzecznej policji przed sam± sob±, i wielu innych bohaterów. Ksi±¿kê jest podzielona na krótkie rozdzia³y, a wydarzenia s± przedstawiane z perspektywy ró¿nych postaci, co zdecydowanie dzia³a na korzy¶æ – sprawia, ¿e czytelnik siê nie nudzi i jednocze¶nie mo¿e lepiej zanurzyæ siê w przedstawianym ¶wiecie. Dodajcie do tego legendarn± syrenê p³ywaj±c± w Tamizie i topielce, pojawiaj±ce siê nagle wszêdzie tam, gdzie pojawia siê Lacey. Intryguj±ce? Niew±tpliwie przera¿aj±ce, je¶li tylko wyobrazicie sobie strach towarzysz±cy spotkaniu trzeciego stopnia z martwym cia³em p³ywaj±cym w Tamizie.
Sharon Bolton to utalentowana brytyjska pisarka, której ksi±¿ki zawojowa³y ju¿ nie tylko Zjednoczone Królestwo. Seria o tajemniczej Lacey Flint zyska³a ju¿ grono wielbicieli i zdoby³a wiele nagród literackich. Jak autorka wspomina w wywiadach, lubi wcielaæ w ¿ycie swoich bohaterów trudn± przesz³o¶æ i rozwijaæ w fabule jej wp³yw na ich tera¼niejszo¶æ. Twórczo¶æ Bolton zosta³a doceniona przez Tess Gerritsen, co jest dla mnie swego rodzaju zapewnieniem, ¿e faktycznie warto po¶wiêciæ czas na lekturê jej ksi±¿ek – i po przeczytaniu „Mrocznych przyp³ywów Tamizy” ju¿ wiem, ¿e warto!
Wreszcie jaka¶ ksi±¿ka, która mnie wci±gnê³a na ca³ego.
Lacey po traumatycznych przej¶ciach rezygnuje z kariery detektywa i przenosi siê do policji rzecznej. Niestety nie dane jej jest zaznaæ spokoju, bo podczas p³ywania natrafia na zw³oki kobiety. A po krótkim czasie pojawiaj± siê kolejne. A do tego kto¶ zdaje siê polowaæ na ni±.
Oczywi¶cie nie mo¿e byæ tak, ¿ebym zaczê³a jak±¶ seriê normalnie jak cz³owiek od pierwszego tomu. Zawsze muszê zacz±æ od ¶rodka. Na szczê¶cie to jest jedn± z tych, serii, gdzie ka¿dy tom, to oddzielna sprawa.
G³ówna bohaterka zdaje siê skrywa mroczn± tajemnicê. I oczywi¶cie nie chce by siê wyda³a. Napewno jest odwa¿na i zdeterminowan± by dopa¶æ tego, kto krzywdzi m³ode kobiety. Jest te¿ bardzo samotna, pogubiona i chyba sama do koñca nie wie czego chce. Otoczona jest przyjaznymi lud¼mi, którym na niej zale¿y ale zdaje siê tego nie zauwa¿aæ.
Sama historia jest naprawdê ciekawa. Zw³aszcza, ¿e dotyczy bolesnych spraw. Pierwsza to sytuacja kobiet na Bliskim Wschodzie, druga to przemyt ludzi a trzecia to nielegalne praktyki lekarskie.
Powie¶æ ma wszystko to, co powinien mieæ dobry krymina³ - ciekawe postacie, tajemnice, ciê¿kie ¶ledztwo, zagro¿enie, po¶cigi. No i zaskakuj±ce zakoñczenie. Polecam.
Bolton rz±dzi ¶wiatem psychologicznego suspensu`. `HuffPost` `Mrozi krew jak jej lodowa sceneria`. `Kirkus` Nowy, trzymaj±cy w napiêciu thriller z nieprzewidywalnym...
„Zuchwa³e i oryginalne”. Simon Beckett , autor Chemii ¶mierci Nagroda Mary Higgins Clark Award „Inteligentny thriller o z³o¿onej...
Przeczytane:2017-05-14, Ocena: 4, Przeczyta³em, 52 ksi±¿ki 2017,