Okładka książki - Myszka i morze. Wakacje wśród natury

Myszka i morze. Wakacje wśród natury

Myszka i morze to pięknie ilustrowana książka obrazkowa, w której śledzimy kolejne przygody Myszki - tym razem podczas wakacji nad morzem.

Każdy dzień przynosi nowe emocje, od zamków z piasku na plaży po lody na promenadzie, opalanie się na wydmach i szukanie nadmorskich skarbów. Piękne, pełne szczegółów ilustracje ukazują wiele roślin i zwierząt, które młodzi czytelnicy mogą zidentyfikować, a nastrojowy, rymowany tekst przybliża scenerię tych idealnych letnich wakacji. Na końcu książki znajduje się przewodnik przyrodniczy pełen fascynujących faktów na temat dzikich zwierząt, które Myszka napotyka w czasie swojej wędrówki wzdłuż wybrzeża, oraz skarbów natury, które można znaleźć nad morzem.

Pełne detali grafiki Alice Melvin ze specjalnymi klapkami zachęcają do uważnego poszukiwania, oglądania, cofania się i odkrywania nowych elementów przy każdym powrocie do książki. Świetnie sprawdzi się jako pozycja do oglądania i rozmów. W tej wielokrotnie nagradzanej serii ukazały się również Myszka i las i Myszka nad rzeką.

Informacje dodatkowe o Myszka i morze. Wakacje wśród natury:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2026-03-18
Tytuł oryginału: Mouse by the Sea. A Holiday in Nature

Tagi: Książeczki obrazkowe dla dzieci Publikacje popularne dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 3 lat Dzieci od ok. 4 lat Dzieci od ok. 5 lat

Kup książkę Myszka i morze. Wakacje wśród natury

Myszka i morze. Wakacje wśród natury - opinie o książce

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2026-04-01, Ocena: 6, Przeczytałam,

Czy potrafisz jeszcze zatrzymać się na chwilę i poczuć lato tak, jak robiłeś(aś) to będąc dzieckiem - bez pośpiechu, za to z zachwytem nad każdą drobnostką?

,,Myszka i morze" to książka, która nie tylko opowiada historię... ona wręcz zaprasza Cię do środka. Do świata, w którym każdy dzień nad morzem ma smak lodów jedzonych na promenadzie, zapach nagrzanego piasku i dźwięk fal, które uspokajają myśli.

Już od pierwszych stron poczułam, że to nie będzie zwykła lektura. Wchodzimy w tę opowieść razem z Myszką i zaczynamy zwalniać. Patrzymy uważniej, dostrzegasz więcej i nagle okazuje się, że coś tak prostego jak spacer po plaży może być pełne małych odkryć.

Największą siłą tej książki są ilustracje - bogate, szczegółowe, dopracowane w każdym detalu. To właśnie one sprawiają, że nie czytamy tej historii ,,od deski do deski", tylko zatrzymujemy się i podziwiamy. Do tego forma ,,okienek", która sprawia że prawie na każdej stronie dziecko może okryć coś nowego.

Bardzo doceniam też rymowany tekst, który nadaje całości lekkości i rytmu. Czytanie na głos staje się przyjemnością - nie tylko dla dziecka, ale też dla rodzica. To taki moment wspólnego bycia tu i teraz, bez rozpraszaczy.

Ale ,,Myszka i morze" to nie tylko piękna opowieść. To także subtelna lekcja uważności. Pokazuje, że świat przyrody nie potrzebuje fajerwerków, żeby zachwycać. Wystarczy się zatrzymać i naprawdę spojrzeć, a dodatkowy przewodnik przyrodniczy na końcu książki to świetne domknięcie tej podróży - daje konkretną wiedzę, ale podaną w przystępny i ciekawy sposób.

Mam wrażenie, że to jedna z tych książek, które rosną razem z dzieckiem. Najpierw ogląda, potem słucha, a z czasem zaczyna zadawać pytania i odkrywać więcej. I właśnie za tę wielowarstwowość cenię ją najbardziej.

Ocena: 9/10 - jeśli szukasz książki, która nie tylko zajmie dziecko, ale też nauczy je uważności, zachwytu nad światem i... trochę zwolni Waszą codzienność to historia dla Was.

Myszka i las. Rok w przyrodzie
Alice Melvin0
Okładka ksiązki - Myszka i las. Rok w przyrodzie

Myszka i las to znakomicie ilustrowana książka obrazkowa, która pozwala zajrzeć w głąb leśnego świata oraz śledzić wędrówki Myszki i jej spotkania z przyjaciółmi...

Myszka nad rzeką. Wyprawa krajoznawcza
Alice Melvin0
Okładka ksiązki - Myszka nad rzeką. Wyprawa krajoznawcza

Myszka nad rzeką to znakomicie ilustrowana książka obrazkowa, w której śledzimy wyprawę Myszki, która wybiera się do przyjaciela łódką w dół rzeki. ...

Opad
Opad