Okładka książki - Na piastowskiej służbie. Włócznia Chrobrego. Na piastowskiej służbie

Na piastowskiej służbie. Włócznia Chrobrego. Na piastowskiej służbie

W ramach cyklu Roberta F. Barkowskiego ,,Na piastowskiej służbie" - porywających powieści z historią w tle - śledzimy losy czwórki przyjaciół, rycerzy na służbie władcy Polski Bolesława Chrobrego: Gromosława (z Lubusza), Czambora (z Gdańska), Sasa Bernarda z margrabiowskiego rodu i syna longobardzkiego księcia Benewentu Randulfa. Złączeni nierozerwalnym węzłem przyjaźni wiernie służą księciu z rodu Piastów. Obarczani niebezpiecznymi misjami przemierzają: Polskę, Niemcy, Czechy, Ruś Kijowską, Włochy, Danię, Połabie i ziemie Prusów. Ich udziałem są dramaty, miłości, bitwy, zdrady, wyzwania i tajemnice.

***

W książce ,,Włócznia Chrobrego" poznajemy naszych bohaterów, gdy książę Bolesław zmaga się z cesarzem i królem niemieckim Henrykiem II w wojnie o prestiż, uznanie i zdobycze terytorialne. Uczestniczą oni w bitwie w Lesie Dziadoszan, następnie wyruszają z odsieczą Kopanikowi, grodowi na Połabiu zaatakowanemu przez wojowniczych Lutyków. Splot wydarzeń wikła grupę Gromosława w wielomiesięczną pogoń za drogocennym artefaktem. Los rzuca nimi po niemieckich marchiach, grodach Połabia, wyspach duńskich i polskim pograniczu.

Informacje dodatkowe o Na piastowskiej służbie. Włócznia Chrobrego. Na piastowskiej służbie:

Wydawnictwo: Bellona
Data wydania: 2025-04-25
Kategoria: Historyczne

Tagi: Literatura historyczna

Kup książkę Na piastowskiej służbie. Włócznia Chrobrego. Na piastowskiej służbie

Pomorze Zachodnie 1185
Robert F. Barkowski0
Okładka ksiązki - Pomorze Zachodnie 1185

Ta książka wieńczy mini-trylogię Roberta F. Barkowskiego w ramach serii ,,Historyczne Bitwy" poświeconą zmaganiom Słowian nadbałtyckich z Duńczykami. Ukazuje...

Tajemnice początków państwa polskiego 966
Robert F. Barkowski0
Okładka ksiązki - Tajemnice początków państwa polskiego 966

Początki państwa polskiego sięgają drugiej połowy IX wieku, kiedy to wybitni słowiańscy wodzowie organizacji plemiennej nazwanej Polanami, założyciele...

Opad
Opad