Okładka książki - Namaste. Hinduski sposób na szczęście

Namaste. Hinduski sposób na szczęście

Namaste: indyjska droga do szczęścia, spełnienia i sukcesu

Héctor García (Kirai) i Francesc Miralles, wybitni hiszpańscy mówcy motywacyjni i ojcowie fenomenu ikigai, tym razem kierują swoją uwagę na Indie, kraj, który jest kolebką światowej kultury i kluczem do przyszłości, aby zgłębić kulturę, filozofię oraz indyjską duchową praktykę szczęścia.

Autorzy dokonują przeglądu podstawowych zagadnień wielowiekowej tradycji Indii i pokazują, w jaki sposób możemy wcielić je w życie aby zyskać dawkę codziennej inspiracji, piękna i spokoju. Przedstawiają lecznicze właściwości mantry OM, uczą jak uwolnić się od karmiącego nasze ego przywiązania, dostroić karmę by dokonać spektakularnych zmian w życiu, zadbać o zdrowie zgodnie z zasadami ajurvedy, pozbyć się stresu i niepokoju dzięki masażowi głowy champissage, a także doświadczyć praktyki tantry.

Ta pełna niespodzianek książka oświetla życiową drogę i pozwala mierzyć się z różnymi wyzwaniami, zarówno osobistymi, jak i tymi, które stają przed nami w dzisiejszych niepewnych czasach.

Informacje dodatkowe o Namaste. Hinduski sposób na szczęście:

Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2025-05-07
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: NAMASTE. THE INDIAN WAY TO HAPPINESS

Tagi: Samodzielne rozwiązywanie problemów i rozwój osobisty

Kup książkę Namaste. Hinduski sposób na szczęście

Namaste. Hinduski sposób na szczęście - opinie o książce

Czy macie swój sposób na szczęście? Może to być ukryta pasja, mantra, którą codziennie sobie powtarzamy lub chwile spędzone z rodziną. Dobrze mieć coś, co nas uszczęśliwia i możemy uciec do tego wtedy, kiedy jest nam źle, a jeżeli jeszcze nie odkryliście tego magicznego sposobu, to warto to zmienić.
Namaste to książka opisująca hinduski sposób na szczęście, a tytuł to właśnie tradycyjne hinduskie pozdrowienie, które brzmi w tłumaczeniu "moja dusza pozdrawia twoją duszę". Książka składa się z trzech rozdziałów:
- Kultura szczęścia,
- Filozofia szczęścia,
- Praktyka szczęścia.
Całość ma pokazać nam, jak praktykować szczęście oraz nauczyć nas starych hinduskich metod, które naprawdę działają, należy tylko ich przestrzegać. Pierwszy rozdział to nawiązanie do Indii, trochę faktów z historii, zagłębienie się w indyjską duchowość, etapy życia oraz pokazanie mistrzów naszych czasów. Kolejny rozdział to rozwój osobisty, uwolnienie się od tego, co nas blokuje, poznanie przeszkód, które stoją na naszej drodze do szczęścia oraz rady, jak nie powielać złych nawyków z poprzednich wcieleń. Ostatni rozdział to praktyka, czyli jak można osiągnąć szczęście poprzez prawidłowy oddech, medytacje, jogę lub inne sposoby.
Szczęście dają nam różne sytuacje, niestety u wielu osób jest ono ulotne, pojawia się tylko na chwilę, a warto spróbować nauczyć się być szczęśliwym każdego dnia. Nie jestem osobą, która czyta często takie poradniki, ten przyciągnął mnie swoją minimalistyczną okładką, jest ona piękna i zdecydowanie przyciąga wzrok. Jednak zawsze najważniejsze jest wnętrze i tutaj jest ono naprawdę godne uwagi, tekst napisany jest w bardzo przyjemny i zrozumiały sposób, a schematy i ważne teksty na kolorowym tle zdecydowanie przyciągają i sprawiają, że lepiej zapamiętujemy dane rady.
Ja z zainteresowaniem przeczytałam cały poradnik i na pewno kilka wskazówek postaram się zastosować w swoim życiu, ponieważ czasami zapominam o tym, żeby cieszyć się z tego, co już mam, a wciąż gonię za tym, co chciałabym osiągnąć.