Okładka książki - Namiętność

Namiętność

Cztery pokolenia kobiet, które dla miłości były gotowe na wszystko…

W 1860 roku piękna Żydówka z Wiednia, Julianna von Blüdorf, zmuszona przed laty do małżeństwa z rozsądku, odnajduje w Paryżu dawnego ukochanego. Ich uczucie wybucha z nową siłą, wyznaczając los kolejnym pokoleniom. Córka Julianny, wnuczka i prawnuczka – każda na swój sposób – powielają wzór odwagi, pożądania i ryzyka, płacąc za swoje wybory wysoką cenę. Tak zaczyna się saga, w której krynoliny ustępują miejsca mundurom, a salony inteligencji stają się areną walki o prawo do własnego głosu.

„Namiętność“ to epicka, poruszająca opowieść o kobietach, które miały odwagę kochać wbrew światu. Inspirowana prawdziwymi historiami z rodziny autora, obejmuje ponad sto lat – od połowy XIX wieku do lat 70. XX wieku – prowadząc czytelniczki i czytelników przez burzliwe dzieje Europy: od wojny prusko-francuskiej, przez wojnę japońsko-rosyjską, dwie wojny światowe, aż po niemiecką okupację i stalinizm w Polsce.

To historia zakazanych romansów, dramatycznych poświęceń i trudnych decyzji. To także opowieść o zmieniającej się roli mężczyzn – od romantycznych idealistów i wojennych bohaterów po ofiary systemów i własnych słabości.

Informacje dodatkowe o Namiętność:

Wydawnictwo: Lira
Data wydania: 2026-04-15

Kup książkę Namiętność

Namiętność - opinie o książce

Avatar użytkownika - Tatiaszaaleksiej
Tatiaszaaleksiej
Przeczytane:2026-05-19, Ocena: 5, Przeczytałem,

“Poniżacie i gnębicie kobiety, bo się nas boicie”.

W drugiej połowie XIX wieku Julianna von Blüdorf, piękna Żydówka pochodząca z Wiednia, po latach odnajduje w Paryżu mężczyznę, którego kiedyś kochała całym sercem. Choć dawno temu została zmuszona do małżeństwa z rozsądku, uczucie między nimi odżywa z ogromną siłą i na zawsze odciska ślad na kolejnych pokoleniach kobiet w jej rodzinie. Córka, wnuczka i prawnuczka Julianny również stają przed wyborami, w których namiętność miesza się z tęsknotą, odwagą i gotowością do poświęceń. Każda z nich pragnie żyć po swojemu, nawet jeśli cena za wolność okazuje się bardzo wysoka.

Rozpisana na ponad sto lat saga pełna emocji, rodzinnych sekretów i wielkiej historii w tle. Autor prowadzi czytelnika przez zmieniającą się Europę, od eleganckich salonów XIX wieku po czasy wojen, okupacji i stalinizmu. Na tle burzliwych wydarzeń historycznych mocno wybrzmiewają ludzkie emocje, skomplikowane relacje i kobiety próbujące zawalczyć o własne szczęście w świecie, który niechętnie pozwalał im decydować o sobie. Momentami akcja zwalnia i wymaga większego skupienia, co zupełnie mi nie przeszkadzało. Wręcz przeciwnie wyraźnie czułam ciężar emocji towarzyszących bohaterom przez kolejne dekady. Dominik W. Rettinger pisze bardzo obrazowo i lekko, co przy tak obszernej historii robi wrażenie. Opisy dawnych epok, zmieniających się obyczajów czy wojennej rzeczywistości są naturalne, barwne. Kobiety z rodu Julianny mają w sobie niezwykłą siłę, ale nie są przy tym pozbawione słabości. Kochają mocno, często wbrew rozsądkowi. Autor inspirował się prawdziwymi wydarzeniami historycznymi. Najmocniej poruszyła mnie postać Julianny. Kobiety, która miała odwagę żyć po swojemu i zapoczątkowała historię pełną trudnych wyborów, wielkich uczuć oraz konsekwencji ciągnących się przez kolejne pokolenia.

Przejmująca opowieść o kobietach, które miały odwagę kochać nawet wtedy, gdy świat próbował odebrać im prawo do własnych pragnień. To opowieść o miłości, która potrafi być jednocześnie największą siłą i największym przekleństwem. O wyborach podejmowanych sercem, o pożądaniu zmieniającym ludzkie losy i o uczuciach, które nie poddają się ani wojnom, ani historii. I mężczyźni, początkowo są romantyczni, pełni ideałów i wielkich gestów, jednak z czasem historia brutalnie ich zmienia. Wojny i systemy totalitarne odbierają im siłę, łamią charaktery i pozostawiają po sobie pustkę mocno kontrastującą z determinacją kobiet próbujących ocalić siebie i swoich bliskich.

Powieść pełna uczuć, tęsknoty i życiowych zakrętów, która wciąga nie tylko losami bohaterów, ale też niezwykłym klimatem dawnych epok. Bardzo polecam, Tatiasza i jej książki :)

Lubię powieści, w których akcja dzieje przez kilka pokoleń, dlatego postanowiłam przeczytać „Namiętność”, której autorem jest Dominik W. Rettinger. W tej książce można śledzić losy Julianny, jej córki oraz wnuczki, a także prawnuczek, kończąc na losach praprawnuczka Dawida. Przyjrzyjmy się bliżej opisanej w niej historii!

Jest rok 1860. Piękna Żydówka Julianna von Blüdorf mieszkająca w Wiedniu przed laty została zmuszona do małżeństwa z rozsądku. Jednak pewnego dnia, odnajduje w Paryżu swojego dawnego ukochanego i w związku z tym, z nową siłą wybucha ich uczucie. Kolejne pokolenia, czyli córka Julianny, wnuczka i prawnuczki charakteryzują się również dużą odwagą, pożądaniem, podejmują ryzyko oraz płacą za swoje wybory wysoką cenę. Ile będą w stanie zrobić dla miłości? Jak potoczą się ich losy?

W książce narracja prowadzona jest w trzeciej osobie. Rozdziały są dość długie i opisują losy pięciu kobiet, zaczynając od Julianny, a kończąc na losach jej prawnuczki Elżbiety. Tak więc akcja w książce dzieje się na przestrzeni ponad stu lat. Każda z tych pięciu kobiet miała bogate i burzliwe życie uczuciowe, pełne zakazanych romansów, trudnych decyzji i wielkich poświęceń. Mimo wszystko bohaterki tej książki miały odwagę kochać i były dla miłości gotowe na wszystko. Ich losy były dla mnie bardzo ciekawe, w dodatku były one inspirowane prawdziwymi historiami z rodziny autora. W tej całej historii można też zauważyć zmieniającą się rolę mężczyzn, którzy z początku byli romantycznymi idealistami i bohaterami wojennymi, a później stali się ofiarami systemu i własnych słabości. Ze względu na tak odległe czasy, tej całej historii towarzyszyło historyczne tło, a w nim wojna prusko-francuska, wojna japońsko-rosyjska, dwie wojny światowe, a także niemiecka okupacja i stalinizm w Polsce. Według mnie autor bardzo ciekawie opisał życie w tamtych czasach, które ogromnie różniły się od czasów współczesnych. Ogólnie spędziłam z tą książką bardzo interesująco czas i chętnie poczytałabym jeszcze o dalszych pokoleniach, bo autor tej książki pisze naprawę ciekawie...

„Namiętność” to epicka opowieść z dużą ilością romansów i barwnych postaci. Książkę tę przeczytałam szybko, mimo dużej objętości, bo bardzo zainteresowały mnie jej wielopokoleniowe historie. Jeśli lubicie powieści z historią w tle, w której pełno romansów, ciekawych postaci i ciężkich wyborów, to koniecznie dopiszcie ten tytuł do swojej listy książek do przeczytania.

Sekret Elizy. Auschwitz. Płatna miłość
Dominik W. Rettinger0
Okładka ksiązki - Sekret Elizy. Auschwitz. Płatna miłość

Za jaką cenę warto przetrwać?Czy w piekle można uratować swoje człowieczeństwo? Dramatyczne losy młodej kobiety, która, ratując się z koszmaru...

Sokół
Dominik W. Rettinger0
Okładka ksiązki - Sokół

Polski Kontrwywiad Wojskowy trafia na ślad grupy terrorystycznej przygotowującej zamach na wielką skalę. Terroryści zostają namierzeni, a sytuacja wydaje...