Okładka książki - Naturobocik. 4. Znikające kolory rafy

Naturobocik. 4. Znikające kolory rafy

Tom 4 cyklu Naturobocik

UWAGA! Natura w opałach! Przepiękna Wielka Rafa Koralowa stopniowo traci piękne barwy. A im bardziej rafa blednie, tym większe kłopoty mają organizmy, które na niej żyją...

Podczas gdy Edgar spędza wakacje na wielkim wycieczkowcu w pobliżu rafy, a Chytrobot spełnia każdą jego zachciankę, Laura, Maja i Franek na wszelki wypadek wysyłają w te okolice również Naturobocika. Wielka Rafa może się jednak okazać trochę zbyt wielka dla tak małego ratownika. Robocik nie zamierza się jednak poddawać i próbuje zrozumieć, jaka jest przyczyna zanikania kolorów rafy... Może da się z tym coś jeszcze zrobić?

Nowa emocjonująca seria Tomasza Samojlika - doktora habilitowanego nauk biologicznych, popularyzatora przyrody, autora i rysownika.

Informacje dodatkowe o Naturobocik. 4. Znikające kolory rafy:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-03-25

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Naturobocik. 4. Znikające kolory rafy

Opinie o książce - Naturobocik. 4. Znikające kolory rafy

Recenzja Znikające kolory rafy. Naturobocik. Cykl: Naturobocik (tom 4) Autor: Tomasz Samojlik Wydawnictwo: Media Rodzina Przygoda, która uczy i zachwyca. „Znikające kolory rafy” to książka, która od pierwszych stron wciąga w niezwykły, podwodny świat pełen blasku i tajemnic. Tomasz Samojlik udowadnia, że potrafi łączyć fascynującą przygodę z rzetelną edukacją ekologiczną, a przy tym zrobić to w sposób lekki, przystępny i pełen humoru. Muszę przyznać, że ta książka oczarowała nie tylko mnie, ale przede wszystkim moją czteroletnią córkę. Słucha jej z ogromnym zainteresowaniem, a kolorowy podwodny świat rafy i przygody Naturobocika całkowicie ją zachwyciły. Z wielką ciekawością śledzi losy bohaterów, dopytuje o zwierzęta mieszkające w rafie i za każdym razem chce wracać do tej historii jeszcze raz. Widać, że ta opowieść naprawdę działa na dziecięcą wyobraźnię i potrafi rozbudzić w najmłodszych ciekawość świata natury. 🐠🌊 W sercu historii znajdziemy Wielką Rafę Koralową, która z dnia na dzień traci swoje kolory, a wraz z nimi życie wielu morskich stworzeń staje pod znakiem zapytania. Nasz mały, dzielny bohater – Naturobocik, wyrusza w misję, by uratować ten niezwykły ekosystem. Towarzyszą mu młodzi bohaterowie: Laura, Maja i Franek, a ich przygody pokazują, że każdy, nawet najmniejszy gest, ma znaczenie. Autor w mistrzowski sposób tłumaczy trudne zjawiska przyrodnicze, nie zamieniając ich

Naturobocik. 4. Znikające kolory rafy - opinie o książce

Avatar użytkownika - KamaZ03
KamaZ03
Przeczytane:2026-03-12, Ocena: 6, Przeczytałem,

Edgar i Chytrobot ponownie odkrywają coś, co ma im przynieść ogromne zyski.

Najbogatszy chłopiec w okolicy wyrusza bowiem na letnie wakacje wraz z tatą a ich celem jest Australia, gdzie znajduje się wielka rafa koralowa- i to właśnie barwne koralowce są obiektem pożądania zachlannych handlarzy.

Im bardziej unikatowy kolor tym więcej pieniędzy może dostać sprzedający.

Na szczęście dla mieszkańców tego niezwykłego miejsca samolubny dzieciak pochwalił się wyjazdem wszystkim dookoła, więc usłyszeli o nim również twórcy Naturobocika - małego ale empatycznego robota , którego zadaniem jest pomoc środowisku i jego mieszkańcom .

Pobyt w kraju Aborygnenów dostarcza nowych informacji i.. znajomości.

Dobry bocik spotyka żółwia, płaszczkę, Błazenka(niewielkich rozmiarów rybka wyglądająca jak Nemo z bajki Disneya) oraz ukwiały.

Dowiaduje się o procesie obumierania rafy koralowej i podnoszeniu się temperatury oceanów.

Efekt cieplarniany można jednak zwalczać przez zmianę drobnych nawyków, które może wdrożyć dosłownie każdy.

To kolejna pełna przygód lektura dla najmłodszych z serii , która wciąga od pierwszej strony.

Serdecznie polecam ??

Naturobocik. 2. Arktyczne kłopoty
Tomasz Samojlik0
Okładka ksiązki - Naturobocik. 2. Arktyczne kłopoty

UWAGA! Natura w opałach! Arktyka topnieje na naszych oczach! Od kiedy pani od przyrody powiedziała Mai, Laurze i Frankowi o możliwych konsekwencjach tego...

Norka zagłady
Tomasz Samojlik0
Okładka ksiązki - Norka zagłady

Druga odsłona niesamowitych przygód Dobrzyka, bohaterskiej ryjówki, którą świat poznał w tomie „Ryjówka przeznaczenia”! Ryjówki to niewielkie...