Czy czujesz się czasami jednocześnie zmartwiony i podekscytowany? Czy ktoś kiedyś zranił twoje uczucia, ale i tak mu wybaczyłeś? Czy zdarzyło ci się coś odpuścić, a potem ze zdwojonym zapałem do tego wrócić? Czy na to samo pytanie można dać więcej niż jedną prawidłową odpowiedź?
Świat jest pełen sprzeczności, które sprawiają, że jesteśmy tacy, jacy jesteśmy.
Spod pióra znanego aktora wychodzi kolekcja niekonwencjonalnych życiowych lekcji w duchu inkluzywności - lekcji, które pozwolą docenić fakt, że wszyscy jesteśmy inni, i które dają siłę do radowania się naszą innością. Warto zapoznać się z tą niesamowitą publikacją, pełną szacunku dla drugiego człowieka i zrozumienia dla jego niedoskonałości
Wydawnictwo: Kropka
Data wydania: 2025-05-14
Kategoria wiekowa: 3-5 lat
Tytuł oryginału: Just Because
Bestseller ,,New York Timesa" Książka roku według ,,Guardiana" Nagrodzony Oscarem aktor z chwilami szokującą szczerością mówi o sobie i pełnym zwrotów...
Przeczytane:2025-07-13,
Od kilku lat patrzę na świat oczami mojego dziecka i wiem, jak wiele pytań pojawia się w głowie małego człowieka, który dopiero poznaje świat. Czasami nawet ja nie umiem znaleźć odpowiedzi na nie wszystkie. Na szczęście tu z pomocą przychodzi Matthiew McConaughey, który w swojej książce pt. „Nawet jeśli”, wydanej nakładem Wydawnictwa Kropka, w przekładzie Michała Rusinka, porusza ważne dla malucha kwestie i pozwala zrozumieć dziecku otaczającą go rzeczywistość.
Ta książeczka to w zasadzie zbiór przykładów z życia dzieci, który pozwala zrozumieć i nazwać emocje Naszej pociechy, radzi, jak postąpić w danym przypadku i udowadnia, że nawet z najgorszej dla maluchów sytuacji, mogą one wynieść naukę na przyszłość, pod warunkiem, że spojrzą na nią z innej perspektywy.
Wysoko cenię talent aktorski McConaughey’a i z przyjemnością oglądam wszystkie produkcje z jego udziałem. Okazuje się jednak, że ów aktor jest również świetnym twórcą literatury dziecięcej, a przede wszystkim mądrym i opiekuńczym ojcem, który stworzył ten wspaniały zbiór życiowych lekcji z myślą o własnych dzieciach i młodych czytelnikach na całym świecie.
Dodatkową zaletą „Nawet jeśli” są ilustracje, które narysowała Renee Kurilla. Piękne i wymowne grafiki, uzupełniające wartościowe treści, trafiają w gust czytelników, a znakomity przekład niezawodnego Michała Rusinka tylko podnosi wartość tej cennej książeczki, którą koniecznie powinniście poznać. „Nawet jeśli” zrobi na Was wrażenie, nawet jeśli nie macie w domu małych czytelników.
Polecajcie, rekomendujcie i oczywiście przeczytajcie ten zbiór pięknych i mądrych sentencji. 👌
Wiek: 3+