Wykorzystaj neurobiologię, aby skutecznie stawiać granice!
Mądre stawianie granic to podstawa higieny psychicznej i rozwoju. Bez nich łatwo ulegamy wypaleniu, a także tracimy pewność siebie, poczucie bezpieczeństwa i kontroli nad życiem, zarówno prywatnym, jak i zawodowym. Z tej książki dowiesz się, jak w sześciu krokach możesz „przeprogramować” swój mózg, by wreszcie zacząć dostrzegać, gdzie znajdują się twoje indywidualne granice, oraz nauczyć się je wyznaczać.
Dzięki temu:
nauczysz się reagować w sposób świadomy i zaczniesz panować nad codziennymi wyzwaniami i konfliktami,
wzmocnisz poczucie sprawczości we wszystkich obszarach życia,
poprawisz swoje relacje z innymi dzięki większej pewności siebie i skutecznej komunikacji,
nabierzesz zaufania do siebie i swojej intuicji,
zaczniesz żyć w zgodzie z własnymi wartościami,
zwiększysz asertywność i zadbasz o swoje potrzeby,
staniesz się najlepszą wersją siebie.
Autorka Juliane Taylor Shore, terapeutka małżeństw i rodzin z ponaddwudziestoletnim doświadczeniem, przeprowadzi cię przez proces odkrywania nowych sposobów myślenia o sobie, twoich relacjach i emocjach, a także przedstawi ci codzienne praktyki, które pozwolą ci wypracować nowe wzorce zachowań.
Wydawnictwo: Feeria
Data wydania: 2025-04-23
Kategoria: Poradniki
Przeczytane:2025-05-17, Ocena: 5, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, 12 książek 2025, 26 książek 2025, 52 książki 2025, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku,
Jeśli chodzi o stawianie granic, to dla mnie był to temat i interesujący i nieco trudny jednocześnie. Sama bowiem jestem człowiekiem uległym, który zawsze biegnie na ratunek innym, podczas gdy sam cierpi tego konsekwencje. Z pewnością poprzez temat z książki poczułam się naprowadzona na zmianę swojego zachowania i stawiania granic. Mamy tutaj ukazane rodzaje naszych granic, krótką opowieść jak to wyglądało na terapii oraz metodę, żeby zapobiec poniewieraniu naszymi uczuciami. Z pewnością w otoczeniu wszystkich osób zawsze znajdzie się osoba, która swoim zachowaniem sprawia, że nie czujemy się komfortowo. Poradnik radzi, by podzielić tych ludzi na tych, którzy tylko nas krzywdzą, więc odseparować się od nich, oraz tych, pomimo krzywd, na których nam zależy. Mamy opisaną metodę ponownie z przykładu terapeutycznego co zrobić, by albo zmienić postawę tych osób, albo szanując ich granice, wybrać alternatywną wersję najlepszą dla obu osób w tym przede wszystkim dla siebie. Dużo zostało też opisane w temacie świadomego myślenia, by podczas kłótni wewnętrznie się uspokoić, nie powielać emocji osoby awanturującej się i odpowiedzieć w formie spokoju. To początkowo bardzo trudne, gdyż nauczeni przez lata jednej reakcji, nadal nasze ciało będzie chciało powielać te zachowania. Najważniejsze jest to, by nawet w trakcie porażki nie zniechęcać się i zawsze znaleźć coś za co powinniśmy siebie pochwalić. To oczywiście wymaga samodyscypliny i pragnienia zmiany, gdyż to zawsze my decydujemy o tym jak możemy nasze życie przeżyć.
Napisana jest dosyć lekko i w miarę zrozumiale. Z pewnością da się ją przeczytać na raz, jednak nie da się jeśli będziemy potrzebowali tej przemiany, gdyż mamy tam również zadania do wykonania i wymagają od nas głębszych myśli. Do tego poradnika do powraca się w chwilach zwątpienia. Możecie przechodzić do kroków, które sprawiają wam największą trudność i ćwiczyć, ćwiczyć, aż dotrze do nas nie tyle sens, ile pewność, że jesteśmy gotowi stawić czoła osobie, która nas krzywdzi. Zdecydowanie polecam każdemu, nawet temu, komu się wydaje, że jest szczęśliwy.