Okładka książki - Nieoczywiste okolice Warszawy. Małomiasteczkowe zachwyty fotografa i podróżnika

Nieoczywiste okolice Warszawy. Małomiasteczkowe zachwyty fotografa i podróżnika

Nieoczywiste okolice Warszawy. Małomiasteczkowe zachwyty fotografa i podróżnika

Mikołaj Gospodarek opowiada o miejscach, o których mało kto słyszał - a które potrafią zachwycić bardziej niż najsłynniejsze atrakcje w Warszawie. Zamiast tłumów, utartych szlaków i banałów - cisza i spokój. Zakątki pełne dawnych głosów, dzikiej przyrody i spotkań z niezwykłymi ludźmi to świetny pomysł na ucieczkę z miasta.

.Łowicz - największy mural w Polsce

.Nowa Dąbrowa - opuszczona wieś w Puszczy Kampinoskiej

.Bagno Całowanie - ogromne torfowiska w Mazowieckim Parku Krajobrazowym

.Muzeum Ludowe Brzozowskich w Sromowie - ruchome szopki i rękodzieło

.Okolice Nowego Secymina - magiczna aleja wierzb nad Wisłą

.Lasy Młochowskie - liczne szlaki i bezdroża, alternatywa dla Kampinosu

.Rzeka Rawka - dzikie meandry i niezwykłe widoki

.Żyrardów - architektura osiedli robotniczych

Przy wyborze lokalizacji do tej książki postanowiłem skupić się na takich, gdzie będzie można wejść w tryb slow i naprawdę odpocząć. Chciałem podzielić się przestrzeniami i miejscami, które budzą we mnie wyraźne emocje, szczególnie po wyrwaniu się z miejskiej dżungli.

Mikołaj Gospodarek - fotograf, podróżnik, dziennikarz. Ukończył studia na Wydziale Filmu i Fotografii w Wyższej Szkole Sztuki i Projektowania w Łodzi. Od 2006 roku zawodowo zajmuje się utrwalaniem piękna krajobrazów. Autor publikacji z serii Bucket list oraz przewodników i albumów po Polsce.

Informacje dodatkowe o Nieoczywiste okolice Warszawy. Małomiasteczkowe zachwyty fotografa i podróżnika:

Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: 2025-10-29
Kategoria: Inne

Tagi: Przewodniki turystyczne

Kup książkę Nieoczywiste okolice Warszawy. Małomiasteczkowe zachwyty fotografa i podróżnika

Mikołaj Gospodarek0
Okładka ksiązki - Jurajskie ścieżki. Opowieść fotografa i podróżnika o wędrówkach po krainie Orlich Gniazd

Jurajskie ścieżki. Opowieść fotografa i podróżnika o wędrówkach po krainie Orlich Gniazd Połączenie przewodnika, reportażu i osobistego dziennika...

Bucket list Bieszczady
Mikołaj Gospodarek0
Okładka ksiązki - Bucket list Bieszczady

Wycieczka drezyną rowerową po torach, jedną z nielicznych w Polsce i Europie? Przechadzka po malowniczej połoninie, wśród krzewiastych jarzębin, szumu...