Okładka książki - Nieszczęścia w szczęściu

Nieszczęścia w szczęściu

Kiedy myślisz, że jesteś na właściwej drodze, tymczasem w jednej chwili tracisz grunt pod nogami… Czy da się przewidzieć nadchodzącą katastrofę? Bohaterowie 14 opowiadań nie spodziewają się, że to, co na pierwszy rzut oka wydaje się błogosławieństwem, nieuchronnie prowadzi ku upadkowi. Choć różni ich status społeczny, wiek czy doświadczenia, łączy jedno – każdy z nich staje w obliczu zderzenia z nieoczekiwanym nieszczęściem, które zrodziło się z ich własnych decyzji. Historie opisane w oparciu o przeżycia autora, losy jego przyjaciół i „opowieści zasłyszane” stanowią współczesny moralitet, który nie ocenia, lecz skłania do zastanowienia się nad codziennymi wyborami. Nieszczęścia w szczęściu to książka o tym, że najgroźniejsze pułapki życia to te, które sami na siebie zastawiamy. Prawdziwa radość staje się niezauważalna, gdy człowiek wciąż pragnie czegoś więcej.

Andrzej Piechocki – ur. 1938 roku, profesor nauk biologicznych, zoolog i hydrobiolog. Po przejściu na emeryturę poświęcił się pracy literackiej, publikując sześć powieści, których akcja toczy się w jego rodzinnym mieście – Bydgoszczy, w tym „Opowieści znad Brdy” (2024). Członek Stowarzyszenia Pisarzy Polskich, porusza tematy zarówno przyrodnicze, jak i społeczne, łącząc pasję do nauki z wnikliwym spojrzeniem na rzeczywistość.

Informacje dodatkowe o Nieszczęścia w szczęściu:

Wydawnictwo: Sorus
Data wydania: 2025-04-07
Kategoria: Inne

Kup książkę Nieszczęścia w szczęściu

Nieszczęścia w szczęściu - opinie o książce

Avatar użytkownika - Czytadlo
Czytadlo
Przeczytane:2026-01-09, Ocena: 4, Przeczytałem,

Pułapki losu

Czy szczęście zawsze musi prowadzić do spełnienia? A może bywa ono tylko złudzeniem, które – niczym pułapka – sprowadza na manowce? Andrzej Piechocki w swoim zbiorze opowiadań „Nieszczęścia w szczęściu” z niezwykłą wnikliwością przygląda się tym momentom, w których los uśmiecha się do człowieka, by po chwili brutalnie z niego zadrwić.

Zbiór składa się z czternastu opowieści, których bohaterowie – bardzo różni, jeśli chodzi o status społeczny, wiek czy doświadczenie – łączy jedno: każdy z nich staje przed nieoczekiwanym upadkiem. Co ważne, nie ma tu taniej sensacji ani nachalnego moralizowania. Andrzej Piechocki bazując na osobistych przeżyciach, historiach przyjaciół i zasłyszanych opowieściach, tworzy współczesny moralitet, który nie ocenia, lecz skłania do refleksji nad codziennymi wyborami.

Atutem książki jest jej wielowymiarowość: z jednej strony znajdziemy tu proste, wręcz codzienne sytuacje – jak gra w totolotka z sąsiadem, która kończy się niespodziewaną wygraną i jeszcze bardziej niespodziewanym rozczarowaniem. Z drugiej – są też opowieści o nagłym bogactwie i zdradzie, jak ta o znaczku filatelistycznym, który staje się początkiem końca małżeństwa i reputacji bohatera. Te historie, mimo że niekiedy balansują na granicy anegdoty, pozostawiają gorzki posmak i ważne pytanie: czy aby na pewno potrafimy unieść nasze własne marzenia o szczęściu?

Warto dodać, że Andrzej Piechocki bardzo umiejętnie osadza akcję w konkretnych, realistycznych miejscach. Opowiadania toczą się głównie w Bydgoszczy, ale autor zabiera nas też do Puszczy Kampinoskiej, na Podlasie, a nawet na Sycylię czy Lazurowe Wybrzeże. Te tła dodają historiom autentyczności i swojskiego kolorytu – czytelnik ma poczucie, że to opowieści, które mogłyby wydarzyć się tuż za rogiem.

Język Piechockiego jest prosty, ale precyzyjny, miejscami ironiczny, co dobrze współgra z refleksyjnym charakterem książki. „Nieszczęścia w szczęściu” to lektura, która przypomina, że często największe dramaty rodzą się z pozornie błahych decyzji i że prawdziwe szczęście to nie wygrana w lotka czy fortuny na filatelistycznych perełkach – ale umiejętność dostrzegania drobnych, trwałych powodów do radości.

Dla kogo jest ta książka? Dla każdego kto lubi literaturę obyczajową z nutą moralitetu i gorzkiego humoru. Dla tych, którzy cenią proste historie z głębszym przesłaniem. I dla wszystkich, którzy choć raz przekonali się, że największe nieszczęścia rodzą się czasem z tego, co z początku wydawało się naszym największym szczęściem.

Pełna subtelnej ironii i cichej mądrości proza, która nie poucza, ale zostaje w głowie na długo.

Opowieści znad Brdy
Andrzej Piechocki0
Okładka ksiązki - Opowieści znad Brdy

„Opowieści znad Brdy” to historia o ludziach, których życie splata się z dziejami Bydgoszczy. Śledząc losy postaci i przyglądając się ich codzienności...

Ucieczka z akademii IQ
Andrzej Piechocki0
Okładka ksiązki - Ucieczka z akademii IQ

10-letni geniusz zwany Młodym Voltaire’m wyrusza wraz z ojcem na spływ kajakowy. Przyjazny nurt rzeki zanosi ich do Krainy Dobrobytu (KD), której...