W zapomnianej części miasta stoi hotel, do którego trafiają ci, o których świat wolałby zapomnieć. Bezdomni, alkoholicy, dilerzy, ludzie bez przyszłości. Wszyscy wiedzą, że to miejsce lepiej omijać szerokim łukiem – nawet policja odwraca wzrok.
Kiedy jeden z mieszkańców znika bez śladu, a w murach hotelu zaczynają rozlegać się nocne krzyki, kilku zwykłych ludzi próbuje dowiedzieć się prawdy. Szybko odkrywają, że Noclegi u Marty nie są zwykłą noclegownią, lecz bramą do czegoś znacznie starszego i bardziej głodnego niż ludzka przemoc.
Noclegi u Marty to mroczna opowieść o miejscu, w którym zło znalazło idealne schronienie – tam, gdzie nikt nie zadaje pytań, a ofiary nie mają głosu. Horror osadzony w brutalnej codzienności, gdzie granica między legendą a rzeczywistością rozpływa się jak cień pod drzwiami.
Nie każdy, kto tam wejdzie, wyjdzie.
Nie każdy, kto zniknie, zostanie zauważony
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-03-11
Kategoria: Horror
Tytuł oryginału: Boneless
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Karolina Mogielska
Przeczytane:2026-04-02, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2026,
"Niemal słyszał ten przykry odgłos ssania i cmokania, mimo hałasu porannego ruchu ulicznego-slurp, slurp, slurp-stłumione, ale miarowo i nie uchronię, jak dźwięk tykającego zegara w godzinie śmierci..."
CZEŚĆ!
W ferworze przygotowań do świąt, pomiędzy jednym ciastem, które siedzi w piekarniku a drugim, które stygnie na blacie przychodzę do Was z książką, którą miałam okazję przeczytać wczoraj wieczorem.
I przyznam się Wam, że po tej lekturze miałam strach wyściskać nos spod kołdry, bałam się wyciągnąć stopę, żeby mnie coś nie capnęło.
To COŚ złe zamieszkało w hotelu i żywi się lokatorami, pozostawiając jedynie kości obliczone skórą. Złe do granic możliwości a jego zapach i odgłosy jakie wydaje przyprawiają o łzawienie oczu i wymioty.
Graham Masterton w duecie z Karoliną Mogielską stworzyli straszną istotę, która nie mieści się w ludzkim umyśle a obcowanie z tym czymś choćby tylko na kartkach książki przyprawia o ciarki na plecach. Jest mrocznie, strasznie i dziwnie.