Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują

Ocena: 5 (1 głosów)

Świat po raz kolejny rozkoszuje się smakiem Polski, dzięki… Rozkosznemu. Jeden z najpopularniejszych polskich blogerów kulinarnych powraca z najsmaczniejszą książką sezonu, prezentując polską kuchnię w ekscytującym wydaniu. Michał Korkosz, znany lepiej jako Rozkoszny, kontynuuje odczarowywanie stereotypu, że polski talerz wypełniony jest jedynie tłustym mięsem i ziemniakami. "Nowe Rozkoszne" to zbiór wegetariańskich przepisów o polskim smaku, przeplatającym się z obecnymi nad Wisłą globalnymi wpływami. To receptury, które pobudzają wyobraźnię.

Rozkoszny jest jedną z najbardziej znanych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej. Jego kariera eksplodowała w 2017 roku, kiedy jako młody, mało jeszcze znany bloger z Polski, został uhonorowany dwiema prestiżowymi nagrodami magazynu „Saveur”, nazywanymi kulinarnymi Oscarami. Potem przyszedł również sukces na rynku wydawniczym. Fresh from Poland: New Vegetarian Coocking from the Old Country, czyli pierwsza książka Rozkosznego, podbiła listy bestsellerów Amazona i została okrzyknięta jedną z najlepszych książek kucharskich roku. Książka ukazała się w USA i Kanadzie, a niedługo potem powstały inne edycje językowe, w tym polska wersja zatytułowana Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami, która szybko stała się jedną z najlepiej sprzedających się książek kucharskich ostatniej dekady.

W książce Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują autor sięga do współczesnych rozwiązań kulinarnych, w których króluje fuzja odważnych smaków, żywych kolorów i wpływów z całego świata. To polskie wegetariańskie jedzenie zanurzone w wielokulturowym sosie. Nowe Rozkoszne zawiera ponad 100 ekscytujących przepisów, które otulają brzuchy i serca. Są lekkie, łatwe i do przygotowania z produktów dostępnych na wyciągnięcie ręki.

Mamy więc recepturę na pierogi, ale nie ruskie, tylko z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem. Są i pampuchy, czyli bułeczki gotowane na parze, które Rozkoszny nadziewa smakowitymi smażonymi boczniakami i bobem, a następnie polewa sosem na bazie bliskowschodniej tahini. Albo młoda kapusta z glazurą z harissy, podana na kwaśniej śmietanie z kurkumową oliwą i koprem. To przepisy, które otwierają głowy i kubki smakowe na niecodzienne połączenia i zabawę smakiem.

Misją Rozkosznego jest nie tylko odczarowanie polskiej kuchni na arenie międzynarodowej, ale też rozbudzenie wyobraźni samych Polaków. Czytelnicy mogą poszerzyć swoją kulinarną wiedzę o nowe, fascynujące receptury, a ponadto lepiej zrozumieć samą technikę gotowania i nabrać ogólnej swobody w kuchni. Dlatego Korkosz zdecydował się, aby w nieoczywisty sposób pogrupować przepisy ze swojej książki: wedle technik gotowania (m.in. pieczone, gotowane na parze, konfitowane, kiszone.)

Przy rozkosznym stole warto się rozsiąść i odnaleźć w nim inspiracje nie tylko do zabawy w kuchni (a książka daje do tego praktyczne narzędzia), lecz także do kosztowania życia z ciekawością i pasją.

Michał Korkosz, mimo młodego wieku, jest już autorytetem kulinarnym i autorem wiralowych przepisów, które pokochał internet – jak sernik baskijski czy pieczona feta z figami. Sędziuje w plebiscytach kulinarnych, jest zapraszany do podcastów, programów telewizyjnych i udziela wywiadów, a także pisze dla polskiej edycji magazynu „Vogue”. Jest też uwielbiany przez swoich obserwatorów w social mediach: na Instagramie ma już ponad 400 tysięcy, a na TikToku ponad 200 tysięcy followersów.

Informacje dodatkowe o Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują:

Wydawnictwo: Buchmann
Data wydania: 2023-11-08
Kategoria: Kuchnia
ISBN: b.d
Liczba stron: 0

Tagi: kuchnia Gotowanie przepisy kulinarne

więcej

Kup książkę Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują - opinie o książce

Avatar użytkownika - Aneta2944
Aneta2944
Przeczytane:2023-11-07, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2023,
Inne książki autora
Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami
Michał Korkosz0
Okładka ksiązki - Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami

Rozkoszuj się uwielbianymi daniami w nowej odsłonie. Odkryj ich nieprawdopodobny smak. Wróć dzięki nim do najprzyjemniejszych momentów życia. Znane...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Olga
Ewa Hansen ;
Olga
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
Zranione serca
Urszula Gajdowska
Zranione serca
Znajdziesz mnie wśród chmur
Ilona Ciepał-Jaranowska
Znajdziesz mnie wśród chmur
Trzy krowy w niebieskich kajakach
Andrzej Marek Grabowski ;
Trzy krowy w niebieskich kajakach
Pies na medal
Barbara Gawryluk
Pies na medal
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy