Okładka książki - O krok od przepaści

O krok od przepaści

Tom 1 cyklu Addiction

Mrok przyciąga. Namiętność uzależnia. Czy Vedia Parker zdoła się uwolnić z tej pułapki?

Po zakończeniu burzliwego związku z członkiem nowojorskiego gangu Auristella Vedia Parker przeprowadza się na Florydę, do swoich przyjaciół. Tu chce po raz drugi rozpocząć studia. Leonard i Judith od razu przestrzegają imprezową dziewczynę przed barmanem pracującym w barze Addiction. Reigan Varney, znany w otoczeniu jako „Scar”, jest tematem wielu mrożących krew w żyłach plotek.

Mroczny Scar proponuje Vedii prosty układ, na którym oboje skorzystają. Umowa szybko przynosi konsekwencje – problemy, z którymi dziewczyna będzie musiała się mierzyć przez kolejne pół roku…

Pustka w błękitnych oczach, nisko opuszczone rękawy, bandaże i morze krwi – oto smutne zapowiedzi końca. Z jego nieuchronnego nadejścia Reigan Varney zdaje sobie sprawę od lat. Czy pociągnie za sobą w otchłań Vedię Parker?

Tom 1 Dylogii Addiction

Książka dla czytelników powyżej osiemnastego roku życia.

Informacje dodatkowe o O krok od przepaści:

Wydawnictwo: BeYA
Data wydania: 2025-05-21

Kup książkę O krok od przepaści

O krok od przepaści - opinie o książce

Avatar użytkownika - ubookmi
ubookmi
Przeczytane:2025-09-09, Ocena: 4, Przeczytałam,

„Addiction. O krok od przepaści” to historia pełna mroku i namiętności, której główną bohaterką jest Vedia Parker. Po burzliwym związku z członkiem nowojorskiego gangu dziewczyna przenosi się na Florydę, by rozpocząć studia i spróbować ułożyć życie od nowa. Los jednak szybko stawia na jej drodze Reigana Varneya, znanego jako Scar. Z pozoru niewinny układ, który zawierają, zmienia się w więź prowadzącą do niebezpiecznej spirali problemów i uzależnień.

Autorka umiejętnie osadza fabułę w brutalnym półświatku pełnym przemocy, sekretów i nielegalnych interesów, dzięki czemu historia nabiera ciężkiego, ale spójnego klimatu. Vedia to bohaterka, która budzi emocje. Jest zagubiona, pełna sprzeczności i łatwo można dostrzec, że swoimi czynami woła o pomoc. Relacja z Reiganem jest toksyczna i daleka od ideału, ale została przedstawiona realistycznie i wciąga właśnie dlatego, że nie jest cukierkowa ani romantyzowana.

Choć wątek nimfomanii miał duży potencjał, został nieco przytłumiony przez liczne sceny erotyczne. Było ich sporo i momentami odciągały uwagę od głębszej warstwy historii. Jednocześnie to one nadają powieści intensywności i podkreślają jej mroczny charakter.

Akcja rozwija się powoli, ale w zamian dostajemy mocne, zaskakujące zakończenie, które całkowicie rekompensuje wolniejsze tempo i zostawia czytelnika z ogromną chęcią sięgnięcia po kolejny tom.

„Addiction. O krok od przepaści” nie jest lekką historią, ale właśnie to czyni ją wyjątkową. To książka dla tych, którzy lubią emocjonalne, trudne opowieści i nie boją się wchodzić w świat toksycznych relacji, mrocznych sekretów i bohaterów na granicy upadku. Pomimo niedociągnięć, całość tworzy spójną i intrygującą opowieść, która zostaje w pamięci na długo.

,,O krok od przepaści" to pierwszy tom dylogii ,,Addiction" i zarazem jedenasta książka FortunateEm, którą miałam okazję czytać. Bardzo lubię twórczość autorki, dlatego kupiłam tę publikację w ciemno -- bez czytania opisu i sprawdzania motywów, które są w niej zawarte. Czy zatem lektura przypadła mi do gustu? Już spieszę z wyjaśnieniem.

Głównymi bohaterami historii są Vedia Parker, dwudziestojednolatka, która po zakończeniu burzliwego związku przeprowadza się na Florydę, by rozpocząć studia na nowym kierunku oraz Reigan Varney -- barman z baru Addiction.

W nowym miejscu dziewczyna miała całkowicie odciąć się od przeszłości i spróbować zbudować życie, które będzie znacznie różniło się od tego, które wiodła do tej pory. Jednakże stare przyzwyczajenia i skłonność do uzależnienia od namiętności ciągle przeszkadzają jej w wykonaniu tego zadania. Czy znajomość z Reiganem będzie dla niej wybawieniem, czy zgubą? Jedno jest pewne. Kiedy raz znajdziesz się w kręgu zainteresowania osób z półświatka, bardzo trudno jest się ich pozbyć ze swojego życia. Czy Vedia odzyska równowagę? Czy skorzysta na układzie z Reiganem? Po odpowiedzi na te pytania odsyłam was do lektury.

Muszę przyznać, że pomimo iż uwielbiam twórczość autorki, jestem trochę rozczarowana tą publikacją. Po pierwsze miałam ogromny problem, żeby w ogóle wkręcić się w fabułę, przez co po zaledwie trzech rozdziałach odłożyłam ją na następny dzień. Niestety dalej nie było wcale lepiej i tak naprawdę dopiero od mniej więcej połowy objętości publikacji wpadłam w swój stały czytelniczy rytm.

Myślę, że głównym powodem tego, że książka nie do końca spełniła moje oczekiwania, byli główni bohaterowie, z którymi miałam ogromny problem. Ich zachowanie i sama relacja między nimi była aż nadto toksyczna a miejscami wręcz niesmaczna. Nie było między nimi tej charakterystycznej chemii, która pojawia się w romansach, nawet tych dark. A szkoda, bo liczyłam na to, że będzie to historia bardziej zbliżona do ,,Ruby. Bloody Valentine" -- mroczna i nieprzewidywalna, ale przy tym robiąca ogromne wrażenie na czytelniku i zapadająca w pamięć.

Niemniej jednak pojawienie się w tej historii postaci z serii ,,Kamienie Miami" i samo zakończenie tej części mocno mnie zaintrygowało, dlatego z pewnością sięgnę po drugi tom, który mam nadzieję, okaże nie o niebo lepszy od tego.

Emerald
Fortunate Em0
Okładka ksiązki - Emerald

#Kamienie MiamiDziewczyna o oczach jak szmaragdy. Mężczyzna twardy jak diament Życie Valerii upływa wśród słodyczy. Dosłownie, nie w przenośni - dziewczyna...