Okładka książki - Odyseja (edycja kolekcjonerska)

Odyseja (edycja kolekcjonerska)

Po wojnie trojańskiej Odyseusz pragnie tylko jednego - wrócić do domu, do ukochanej Itaki i wiernej Penelopy. Los jednak przygotował dla niego drogę dłuższą, bardziej niebezpieczną i pełną cudów, niż mógłby sobie wyobrazić. Cyklopi, czarownice, upiorne potwory, kapryśni bogowie i pokusy na każdym kroku. Każdy etap jego wyprawy przeszedł do legendy.

Stephen Fry zabiera czytelników w pełną pasji i dramatyzmu opowieść o bodaj najbardziej znanym bohaterze greckiej mitologii. Z charakterystycznym dla siebie wdziękiem i błyskotliwością ożywia dawnych bogów, herosów oraz ich sekrety, tworząc przystępną, a jednocześnie wierną tradycji opowieść.

Odyseja w jego interpretacji to świeże, barwne i wciągające spojrzenie na historię, którą ludzkość opowiada sobie od tysięcy lat.

Informacje dodatkowe o Odyseja (edycja kolekcjonerska):

Data wydania: 2026-07-15
Kategoria: Inne
ISBN: 9788368611915
Tytuł oryginału: Odyssey

Tagi: Proza literacka Współczesna proza literacka Fabularyzowane mity i legendy Proza w przekładzie

Kup książkę Odyseja (edycja kolekcjonerska)

Mythos
Stephen Fry 0
Okładka ksiązki - Mythos

Nikt nie kocha,  nie spiera się, nie pożąda i nie zwodzi z takim rozmachem, z takim geniuszem jak greccy bogowie i boginie.  W pełnej życia...

Liar
Stephen Fry0
Okładka ksiązki - Liar

Stephen Fry's breathtakingly outrageous debut novel, by turns eccentric, shocking, brilliantly comic and achingly romantic. Adrian Healey is magnificently...