Okładka książki - Osiem tygodni lata. Opowiadania na wakacje

Osiem tygodni lata. Opowiadania na wakacje

Tego lata wszystko może się wydarzyć.

Wakacje mają w sobie coś nieprzewidywalnego. Jedno spotkanie może sprawić, że twoje plany się zmienią, zwyczajny wyjazd wpłynie na twój sposób patrzenia na świat, a spontaniczna decyzja zaprowadzi cię w zupełnie nowe miejsce. W czasie lata rodzą się pierwsze miłości, wychodzą na jaw tajemnice i głęboko skrywane uczucia.

,,Osiem tygodni lata" to zbiór opowiadań, których akcja rozgrywa się właśnie wtedy - gdy dni są najdłuższe, a wszystko wydaje się możliwe. Weronika Ancerowicz, Marta Bijan, Oktawia Kain, Maria Lichoń, Aleksandra Muraszka, Edyta Prusinowska, Julita Rejnów i Aleksandra Rochowiak piszą o lecie na osiem różnych sposobów - raz romantycznie, raz niepokojąco, innym razem ze szczyptą wakacyjnej magii.

Grecka wyspa, szkockie miasteczko, letni festiwal, wizyta nad polskim morzem, wakacyjna praca na basenie, surfowanie o świcie, łapanie stopa o zmroku, nocleg w domu z mroczną tajemnicą... Każdą z tych historii można czytać osobno, ale razem tworzą portret lata w ośmiu odsłonach: intensywnego, nieprzewidywalnego, niezapomnianego.

To lato będzie miało osiem odcieni. To od ciebie zależy, od którego zaczniesz je poznawać.

Informacje dodatkowe o Osiem tygodni lata. Opowiadania na wakacje:

Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2026-06-17

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 12 lat

Kup książkę Osiem tygodni lata. Opowiadania na wakacje

The Complete Misunderstanding
Ola Rochowiak0
Okładka ksiązki - The Complete Misunderstanding

On uczył ją pisać. Ona nauczyła go kochać. Marisa Smith, dwudziestosześcioletnia analityczka z różowymi włosami, rzuca korporacyjne piekło i postanawia...

Give Me One Reason
Ola Rochowiak0
Okładka ksiązki - Give Me One Reason

Pokochaliście ,,MVP. The most valuable prize"? Musicie przeczytać ,,Give Me One Reason". ,,Kiedy byłam młodsza, sądziłam, że jestem motylem. A raczej...