Gdzie piękno staje się obsesją, kończy się człowieczeństwo.
Komisarz Przemysław Duszny nie był złym człowiekiem, a Sopot nie był złym miastem. Nie ma takich ludzi i nie ma takich miejsc. To okoliczności wywołują demony, których nie da się potem zatrzymać. Dobrego glinę od złego dzielą czasem dwa strzały. Tamtego dnia Duszny przeżył, ale równocześnie utonął w poczuciu winy.
Julia Skalska od początku czuła, że powrót jest błędem. Nie po to przed lata starała się wymazać z pamięci tragedię, która odebrała jej rodziców, żeby teraz do tego wracać. Vancouver było jej miejscem. I cały świat mógł się nim stać, jednak coś przyciągnęło ją z powrotem do Trójmiasta.
Zgłoszenie zaginięcia byłej modelki, Diany Drewskiej uruchamia ciąg zdarzeń. Duszny szybko odkrywa, że takich zaginięć jest więcej i że wszystkie łączą się ze znanym domem mody. Nie ma jednak pojęcia, jak daleko może sięgać zepsucie i jak chore fantazje mogą się rodzić w znużonych bogactwem umysłach. Czy dlatego o ósmym grzechu mówi się tak mało, że jest najstraszniejszy?
Piotr Górski wraca z nowym bohaterem. Autor świetnej serii o komisarzu Kruku nie zwalnia tempa. Właśnie nadszedł czas komisarza Przemysława Dusznego - policjanta, który szukając prawdy, zagubił siebie.
PIOTR GÓRSKI - urodził się w 1971 r. w Morągu i od lat jest związany z Trójmiastem. Ukończył filologię polską na Uniwersytecie Gdańskim. Debiutował w latach 90-tych, publikując opowiadania w ,,Nowej Fantastyce" i ,,Feniksie" (m.in.Horda, Melomani, Niepomszczeni), niektóre z nich znalazły się potem w antologiach. W 2017 roku powstała pierwsza powieść kryminalna Piotra Górskiego zatytułowana Kruk - rozpoczęła znakomitą serię o komisarzu Kruku, obejmującą już osiem książek.
Powieść, którą trzymasz w ręce, otwiera nową serię. Wielu twierdzi, że jeszcze lepszą niż poprzednia.
Spodziewali się błahego wykroczenia i błahej reakcji sprawców. Nie potraktowali swojej interwencji poważnie. Weszli do pomieszczenia, które kiedyś musiało być salonem, ale teraz mury były obdarte z tynku, sufit niemal czarny od grzyba, a posadzka częściowo skuta i chodziło się jak po pobojowisku. Oba okna zabito deskami. Uwagę policjantów przyciągnęły nowiutkie worki z zaprawą budowlaną ustawione pod jedną ze ścian i stos starych cegieł obok. W pobliżu leżał zwinięty gumowy wąż na wodę, którego jeden koniec podłączony był do starego zaworu w rogu pomieszczenia. Kałuże wody w tym miejscu dowodziły, że prowizoryczny kran wciąż działał.
Ściana miała wąską wnękę. Gdy policjanci skierowali strumienie światła na tę wnękę, zobaczyli, że ktoś wcisnął w nią pionowo coś o podłużnym kształcie i zawiniętego w grubą czarną folię. Folia w jednym miejscu była przedarta, odsłaniając kobiecą rękę z pozostawioną biżuterią na palcach.
- Kurwa - powiedział cicho Kunicki. Duszny sięgnął po broń tkwiącą w kaburze przy pasku, jednocześnie omiatając światłem najbliższą przestrzeń. I ten blask wydobył z ciemności skuloną męską postać.
Dusznego ogłuszył huk, padł strzał.
(fragment tekstu)
Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2026-03-11
Oj, ta książka… 😶🌫️💔
„Ósmy grzech” Piotra Górskiego wciągnął mnie jak czarna dziura – od pierwszej strony wiedziałam, że nie odpuszczę, dopóki nie dotrę do ostatniego zdania. Klimat jest ciężki, gęsty i niepokojący. Czujesz ten chłód i duszność zarazem, jakbyś szedł ciemnym korytarzem, wiedząc, że zaraz coś się wydarzy. Autentycznie czułam niepokój siedząc w fotelu z kawą! ☕️🌧️
Co tu jest grane? 🕵️♂️
Fabuła to prawdziwy majstersztyk w kategorii „thriller psychologiczny z duszpasterskim akcentem”. Piotr Górski bawił się moimi oczekiwaniami, serwując historię, w której granica między dobrem a złem jest przerażająco cienka. To nie jest zwykłe śledztwo – to podróż w głąb ludzkiej natury. Autor mistrzowsko stopniuje napięcie, a ja gubiłam tropy jak szalona. Zero spoilerów, ale powiem Wam tylko: uważajcie, bo finał zwala z nóg! 🤯👏
Bohaterowie, czyli moralne rozkminy 💔
Główny bohater to postać, którą albo pokochacie, albo będziecie się na nią wściekać – a najprawdopodobniej oba te uczucia będą Wam towarzyszyć naprzemiennie. To człowiek z krwi i kości, rozdarty między ślubowaniami a własnymi słabościami. Towarzyszy mu cała galeria postaci, które nie są jednowymiarowe. Emocje? Było ich całe spektrum: od złości, przez niedowierzanie, aż po smutek. Czułam, jakby ta historia dźgała mnie w sumienie 😤😢
Akcja pędzi, ale nie kosztem psychologicznej głębi. Styl Piotra Górskiego jest konkretny, ani przez chwilę nie czułam znużenia. Dialogi są naturalne, a opisy tak plastyczne, że miałam wrażenie, że widzę sceny jak w dobrym filmie sensacyjnym. To jest jedna z tych książek, przy których mówi się sobie „jeszcze jeden rozdział”… i nagle jest 3 nad ranem 😅📖
🎯 Dla kogo jest ta książka?
Jeśli lubicie thrillery z moralnym dylematem w roli głównej, książki, gdzie psychologia bohatera jest ważniejsza niż pościgi samochodowe, a do tego pociąga Was tematyka wiary, tajemnicy i odkupienia – to jest WASZA pozycja. Fani Remigiusza Mroza czy Katarzyny Bondy powinni czuć się jak w domu, ale to coś więcej – bardziej intymne, bardziej… bolesne.
Moja ocena: 9/10 🌟
(Odjęłam pół punktu tylko za to, że niektóre wątki poboczne chciałabym mieć jeszcze bardziej rozwinięte – ale to już czepianie się na najwyższym poziomie!)
BRUNETTE BOOKS
,,Ósmy Grzech" to nowa seria kryminalna Piotra Górskiego. Tym razem głównym bohaterem jest Przemysławem Dusznym.
Książka wciąga bez reszty od pierwszych stron. Jej mocną stroną zdecydowanie jest sam pan komisarz, który jest przemądrzały, ale również sprytny. Jego pierwsza sprawą w tej serii jest sprawa zniknięcia żony Jarosław Drewski. Mężczyzna od paru lat nie mieszka już z Dianą, a teraz jej szuka, ponieważ chce się z nią rozwieść. Czy takie zgłoszenie o zagniecie kogoś można potraktować poważnie? Duszny postanawia sprawdzić co stało się z kobieta i trafia na trop Domu Mody Hersza, z którym miał już kiedyś do czynienia.
Druga ciekawą i dość tajemniczą osobą jest Julia Skalska, która po paru latach wróciła do Sopotu. Nie wie dlaczego to zrobiła. Ale wie, ze będzie musiała stanąć oko w oko z przeszłością i z Wujkiem Lu.
Co odkryje Duszny? Dlaczego ósmy grzech uważany jest za najstarszniejszy i lepiej o nim nie pamiętać? Sprawdźcie sami.
Książka napisana jest przyjemnym stylem. Narracja jest tutaj 3 osobowa, a tempo akcji umiarkowane. Cała opowieść posiada również ciekawy klimat, który z jednej strony jest buduje napięcie, a z drugiej intryguje. Widać tutaj, że komisarz Duszny ukrywa coś.
Jeśli lubicie kryminalne serie z mocną postacią śledczego, to bardzo polecam ,,Ósmy Grzech". Ja już nie mogę doczekać się kolejnej książki.
Co zrobić, gdy wyczerpało się wszystkie możliwości, a porwany z ulicy jedenastolatek nadal pozostaje zaginiony? To pytanie zadaje sobie komisarz Sławomir...
Piekło jest puste, a wszystkie diabły są tutaj.William Szekspir Burza Zwłoki młodej kobiety zostają znalezione w jednym z gdańskich domów. Ktoś...
Przeczytane:2026-03-27, Ocena: 5, Przeczytałam,
Traumatyczna przeszłość ciagle powraca w myślach i snach, zaskakując i znacznie wpływając na podejmowane decyzje...
Świat przekrętów, wzajemnych układów, niebezpiecznych interesów i wpływowi zamożni ludzie, od których wiele zależy. Komisarz Przemysław Duszny pracuje na posterunku policji w Sopocie, niedawno uczestniczył w groźnej sprawie tracąc swojego przyjaciela. Teraz naginając prawo zakłamuje rzeczywistość, by odkupić swoje winy, które duszą go od środka. Obracając się wokół prze*stępczego światka Duszny ryzykuje swoim życiem i karierą zawodową, jego zachowanie znacznie odbiega od ustalonych zasad. Jest człowiekiem noszącym w sobie wielki ciężar odpowiedzialności za ostatnie zdarzenia, codziennie ryzykuje nie dbając o własne bezpieczeństwo.
Do komisarza zgłasza się mężczyzna zgłaszając zaginięcie żony. Młoda kobieta pracowała jako modelka w ekskluzywnym domu mody sławnego projektanta Hersza. Bardzo kosztowne kreacje są uwielbiane i chętnie kupowane przez bogatych klientów. Szczególnym zainteresowaniem otoczono specjalną serię damskich torebek za bajońskie sumy, tylko wybrane kobiety mogą stać się szczęśliwymi posiadaczkami tego luksusu...
Wiele lat temu Julia Skalska cudem przeżyła pożar, w którym zginęli jej rodzice, trafiła pod opiekę wujka Lu, człowieka znanego ze swoich trefnych interesów, dzięki jego pomocy wyjechała za granicę, by poukładać życie od nowa. Teraz wróciła do Sopotu...
Świat mody, sławy, pieniędzy i przepych jaki wyzwala popycha w odmęty niebezpiecznych pomysłów rodzących się w głowach znudzonych milionerów, ciągle szukających nowych wrażeń.
Bulwersujące wątki i intensywne śledztwo zachłannie wciągają do świata pełnego niebezpieczeństwa i kryminalnych zagadek, które wciągają, budzą sprzeczne emocje, tu nikomu nie można ufać. Intrygująca historia, prze*moc, uzale*żnienia pochłaniają czytelnika systematycznie odkrywając poszczególne niewiadome. Mroczny klimat powieści, przerażające wydarzenia budują napięcie, przyciągają uwagę. Książkę czyta się bardzo dobrze i szybko, ciekawa, mroczna fabuła wciąga w wir niebezpiecznych wydarzeń, zagadki kryminalne niepokoją. Dobra, mocna lektura, czytajcie.