Okładka książki - Ósmy grzech

Ósmy grzech

*współpraca reklamowa*

Kolejny nowy dla mnie autor, który zostanie ze mną na dłużej, a wiem to już po pierwszym spotkaniu z jego twórczością. Skuszona ciekawym opisem, nietypową okładką i pierwszymi pozytywnymi opiniami, czułam, że to lektura dla mnie i naprawdę się nie zawiodłam, a co więcej, autorowi nie raz udało się mnie zaskoczyć, a samo zakończenie już całkowicie wbiło mnie w fotel, bo jednak mało kiedy kryminały czy thrillery kończą się w taki sposób.

Julia wróciła do Sopotu pod wpływem chwili, bardzo szybko zdała sobie sprawę z tego, że to była zła decyzja. Pobyt zdecydowanie się przedłużył, a Julia zaczyna odkrywać, że to co pamięta i to w co wierzyła nie jest do końca prawdą, a nawracające wspomnienia coraz bardziej mieszają jej w głowie. Kiedy na jej drodze staje komisarz Duszny, który stoi na granicy prawa i bezprawia, który wypytuje ją o jej dawną znajomą, której zgłoszenie zaginięcia niedawno przyjął, Julia zaczyna coraz bardziej intensywnie myśleć, jej rzeczywistość zaczyna się sypać. Zgłoszenie przyjęte przez Dusznego uruchamia całą machinę wydarzeń, które prowadzą nas przez przeszłość i teraźniejszość, aż do momentu odkrycia wstrząsającej prawdy.

Jak na kryminał książka wydawała mi się stosunkowo lekka, choć skłaniała do myślenia i analizowania tego co się dzieje, jednak to wrażenie lekkości z czasem zaczęło maleć, a im bliżej końca tym fabuła stawała się gęstsza, cięższa bardziej złożona, a sama końcówka to było dla mnie jedno wielkie wow, bo choć wiele rzeczy udało mi się przewidzieć, a część zagadki odgadnąć, to mimo wszystko takiego obrotu spraw się nie spodziewałam. Dlatego też stawiam tutaj ogromy plus za ciekawy pomysł, nieszablonowe i oryginalne podejście i ten wyśmienity według mnie efekt końcowy.

Fabuła była płynna, ciekawa, pełna dialogów i przeskoków między perspektywami, przez co dostaliśmy szerokie pole do obserwacji tego co się dzieje. Autor stworzył nam tutaj świetną grę pozorów, dał nam wyśmienitą intrygę, którą podrasował manipulacjami i niedopowiedzeniami do tego podszytą grą o władzę i wpływy. To lektura, która stworzyła złudne wrażenie lekkości, czytało się ją bardzo szybko i ogólnie naprawdę człowiek miał wrażenie, że tak lekko i prosto to wszytko idzie, ale wbrew pozorom to bardzo złożona powieść, pełna ukrytych znaczeń, intryg, rzeczy ukrytych miedzy wierszami, gdzie każdy prowadzi swego rodzaju grę, której rozwiązanie dostajemy na końcu, ale też nie w całości, a w szczególności w tych kwestiach dotyczących komisarza Dusznego.

Bardzo mi się to podobało, dostaliśmy ciekawe postacie, które się pogubiły, które stają na cienkiej granicy pomiędzy dobrem i złem, które w drodze na szczyt zatraciły poczucie moralności czy dobrego smaku. Weszliśmy do świata elit, które po sukcesach czy osiągnięciu już wszystkiego zaczynają się nudzić i zaczynają szukać nowych wrażeń, przez co ich człowieczeństwo zostaje poddane próbie i styka się z pokusą popełnienia tego tytułowego ósmego grzechu. To była lektura, która mnie poruszyła i która na dłużej zostanie w mojej pamięci. Jestem pod wrażeniem, bo choć spodziewałam się, że przypadnie mi ona do gustu, to nie sądziłam, że zostawi mnie z takim mętlikiem w głowie. Ze swojej strony polecam i wyczekuję kolejnych tomów.

Informacje dodatkowe o Ósmy grzech:

Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2026-03-11
Dodał/a opinię: Aleksandra Iwanek

Tagi: Kryminały detektywistyczno-policyjne Detektywistyczna powieść obyczajowa (cosy mystery)

Zobacz opinie o książce Ósmy grzech

Kup książkę Ósmy grzech

Reguła zakonu
Piotr Górski0
Okładka ksiązki - Reguła zakonu

Rzeczywistość bywa bardziej ponura od legend Mija trzeci rok od masakry ludu Hung i nawet ci, którzy współczują pokonanym, osiedlają się w odebranych...

Krewni
Piotr Górski0
Okładka ksiązki - Krewni

Piekło jest puste, a wszystkie diabły są tutaj.William Szekspir Burza Zwłoki młodej kobiety zostają znalezione w jednym z gdańskich domów. Ktoś...