Okładka książki - Ostatnia wola i inne opowieści

Ostatnia wola i inne opowieści

Zanim zacznie się nowa przygoda, trzeba opowiedzieć kilka starych historii.

Co dzieje się w Gryfie, zostaje w Gryfie... chyba że dotyczy całej Doliny.

Do karczmy Edmunda Kociołka znów ściągają koronowane głowy i członkowie Leśnego Dworu, krewni i znajomi, rycerze i kapłani, a nawet jeden troll. Tym razem powód jest radosny: Urgo się żeni!

Wieczór kawalerski sprzyja zwierzeniom. Zasiądźcie przy ogniu z kufelkami w dłoniach i posłuchajcie, jak Kociołek poznał Sarę, co Eliah porabiał w Elfirii, do jakich wyborów życie zmusiło Żychłonia i dlaczego tak naprawdę Gramm opuścił Gwiżdżące Góry. A kiedy w Gryfie pojawią się intruzi, chwyćcie za miecze - bo wszystko wskazuje na to, że Dolinie znów grozi niebezpieczeństwo.

Drużyna do zadań specjalnych rusza do akcji. Kociołek nie ma złudzeń: wkrótce znów przyjdzie mu sprawdzić, czy przyjaźń, odrobina bezczelności, wsparcie Los i Doli oraz dobrze naostrzony nóż kuchenny wystarczą, by uratować świat.

Obok minipowieści Ostatnia wola zbiór zawiera pięć opowiadań.

***

Jeśli obawialiście się, że to koniec Kociołka i ekipy, to nic bardziej mylnego! To dopiero początek! Przed Wami nowe otwarcie, ale najpierw pewne rzeczy trzeba domknąć. I tym jest ten zbiór opowiadań! Mortka jak zawsze w punkt. Tylko tym razem w krótkich formach.

Paweł Truskolaski @to_ten_truskolaski

BIOGRAM

Marcin Mortka

Autor powieści fantasy i książek dla dzieci, poszukiwacz spokoju, optymista, domator, gawędziarz, wielbiciel historii i ostrej muzyki. Oddany rodzinie i książkom. Od wielu lat próbuje zostać hobbitem.

Od 2021 roku nakładem Wydawnictwa SQN ukazały się serie: Drużyna do zadań specjalnych, Straceńcy Madsa Voortena, Cykl Maltański, oraz nowości: Pas Ilmarinena, Grom. Wojna runów, Karaibska odyseja, 20:32. Marcin Mortka pisze także dla dzieci, które mogą poznać takie serie jak: Tappi, Dobrosia i pluszaki, a także Banda do zadań specjalnych.

Informacje dodatkowe o Ostatnia wola i inne opowieści:

Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2026-04-22

Tagi: fantasy

Kup książkę Ostatnia wola i inne opowieści

Ostatnia wola i inne opowieści - opinie o książce

Avatar użytkownika - goszaczyta
goszaczyta
Przeczytane:2026-05-31,

🪄 „𝓞𝓼𝓽𝓪𝓽𝓷𝓲𝓪 𝓦𝓸𝓵𝓪 𝓲 𝓲𝓷𝓷𝓮 𝓸𝓹𝓸𝔀𝓲𝓮ś𝓬𝓲” 𝓜𝓪𝓻𝓬𝓲𝓷 𝓜𝓸𝓻𝓽𝓴𝓪 🪄

Zanim zacznie się nowa przygoda, trzeba opowiedzieć kilka starych historii.

Co dzieje się w Gryfie, zostaje w Gryfie… chyba że dotyczy całej Doliny.

▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪

„Ostatnia Wola i inne opowieści” obejmuje pięć opowiadań, z których tylko jedno: „Ostatnia wola” jest premierowe. Pozostałe teksty były wcześniej publikowane w ramach akcji „Klimatyczni i Kulturalni”. 📖

W karczmie Gryfa, prowadzonej przez Edmunda Kociołka, ponownie spotykają się bohaterowie znani z wcześniejszych wydarzeń od możnych i rycerzy po bardziej niezwykłych gości. Okazją do zgromadzenia jest ślub Urga, a poprzedzający go wieczór kawalerski staje się pretekstem do wspomnień i opowieści o przeszłości poszczególnych postaci. W trakcie tych historii wychodzą na jaw ich wybory, sekrety i motywacje.

Sielankową atmosferę przerywa pojawienie się nieproszonych gości, co szybko przeradza się w zagrożenie dla całej Doliny. Drużyna ponownie musi stanąć do walki, by powstrzymać nadciągające niebezpieczeństwo. Edmund Kociołek i jego towarzysze przekonują się, czy przyjaźń, spryt i odrobina szczęścia wystarczą, by ocalić świat.

Autor skomponował każdy rozdział w taki sposób, że po prostu nie mogłam odłożyć tej książki na półkę dopóki nie dowiedziałam się, w jaki sposób potoczą się losy bohaterów. To było silniejsze ode mnie. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że kompletnie nie spodziewałam się tego, w jaki sposób potoczy się dalsza akcja, co było miłym zaskoczeniem. Kolejny raz bohaterowie dostarczają czytelnikowi dużą dawkę humoru i barwnych dialogów, które nie nudzą. Nic dziwnego, że każdy chce zwierzyć się Kociołkowi to właśnie jego perspektywa pozwala zajrzeć głębiej w losy bohaterów. Cieszy mnie bardzo rozwinięcie nowych wątków, dzięki którym czytelnik może jeszcze dłużej pozostać w tym świecie i towarzyszyć postaciom. A jednocześnie wszystko odbywa się w duchu zasady, że to, co dzieje się w Gryfie, zostaje w Gryfie, zwłaszcza podczas pamiętnego wieczoru kawalerskiego. 😜

Marcin Mortka stworzył minipowieść pt.„Ostatnia wola” oraz pięć opowiadań rozwijających dalsze losy bohaterów. Dawka doskonałej rozrywki gwarantowana!

Lekki styl pisania autora sprawia, że przez całą książkę się po prostu płynie. Nie ma czasu choćby na złapanie oddechu. Od pierwszej strony czułam się oczarowana tymi opowiadaniami!

Avatar użytkownika - Joasia304
Joasia304
Przeczytane:2026-05-06, Ocena: 5, Przeczytałam, 2026,
Zagubieni. Tom 1. Inwazja
Marcin Mortka0
Okładka ksiązki - Zagubieni. Tom 1. Inwazja

Dorian Tomlinson marzy o tym, aby zostać kosmicznym pilotem. Nie ma w tym nic dziwnego, bo w roku 2313 wszyscy nastoletni chłopcy o tym marzą. No, może...

Martwe Jezioro
Marcin Mortka 0
Okładka ksiązki - Martwe Jezioro

Kiedy niebo przesłania cień smoczych skrzydeł... Pięcioro podróżników, cztery tajemnicze cele, jedna bardzo niebezpieczna wyprawa. Weteran krwawo rozpędzonego...