Fascynująca interpretacja tradycyjnych opowieści japońskich osadzona przez autora w realiach II Wojny Światowej. Uniwersalne historie o uczuciach i zmaganiach z losem opowiedziane są w ciekawy, intrygujący sposób, a stare opowieści nabierają nowego sensu w obliczu wojennej tragedii. „Otogizōshi. Księga japońskich opowieści” to świetny przykład na książkę, która pozostając na wskroś „japońska” przemawia również do zachodniego czytelnika.
Osamu Dazai (właśc. Shūji Tsushima; 1909-1948) to jedna z najważniejszych postaci w literaturze japońskiej. W czasie swojego burzliwego – bo naznaczonego uzależnieniami i licznymi próbami samobójczymi – życia zasłynął jako mistrz nowego stylu, świetnie władający językiem, potrafiący głośno wyrazić stany uczuciowe kolejnych pokoleń młodych Japończyków.
Wydawnictwo: Dialog
Data wydania: 2019-05-23
Tytuł oryginału: Otogizōshi
Język oryginału: japoński
Tłumaczenie: Katarzyna Sonnenberg-Musiał
„Poranki są takie, jak by to powiedzieć, bezczelne. Nie mogę znieść tego mnóstwa smutnych spraw, które mnie wtedy przytłaczają. Nie mogę! Nie mogę...
"Owoce wiśni" tworzy szesnaście opowiadań, wybranych spośród najpoczytniejszych w twórczości Osamu Dazaia. Pisarz nie wychwala w nich takich skarbów „japońskości”...
Przeczytane:2023-07-21, Ocena: 6, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2023 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2023, E-book,
Autor poddaje własnej interpretacji klasyczne japońskie opowiadania i osadza je w realiach II Wojny Światowej.
Rodzina ukrywająca się w schronie. Ojciec opowiada wystraszonej córeczce japońskie opowiadania dodając do nich swój komentarz.
Ciekawy pomysł na opisanie cech człowieka, jego wad, słabości.
Gorąco polecam, lektura wciąż aktualna.