Paprocany

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2020-11-12
Kategoria: Krymina³, sensacja, thriller

Ocena: 4.71 (38 g³osów)

W Miejskiej Komendzie Policji w Tychach wybucha afera: kilku policjantów mia³o rzekomo zgwa³ciæ prostytutkê. Pokrzywdzona jako g³ównego sprawcê wskazuje Krzysztofa Strzeleckiego - wzorowego funkcjonariusza i w ogóle cz³owieka ,,do rany przy³ó¿". Strzelecki twierdzi stanowczo, ¿e jest niewinny, ale zostaje odes³any na przymusowy urlop. Jedyn± osob±, która bez zastrze¿eñ wierzy w jego niewinno¶æ jest jego szef. Niestety, on sam te¿ ma k³opoty, a konkretnie nie tyle on, co jego przybrana córka, która mocno niepokoi siê losem swojej 18-letniej bratanicy. Dziewczyna by³a zawsze tzw. ,,trudnym dzieckiem", rodzice ju¿ dawno wywiesili bia³± flagê. Wielokrotnie na d³ugo znika³a z domu; teraz te¿ przepad³a bez ¶ladu, ale jej ciotka jest przekonana, ¿e tym razem chodzi o co¶ powa¿nego, konkretnie o porwanie. Urlopowany Strzelecki chwilowo dysponuje nadmiarem wolnego czasu, wiêc jej ojczym prosi go o pomoc w prywatnym ¶ledztwie. Tropy wydaj± siê prowadziæ do Paprocanów - jeziora w Tychach, popularnego na ¦l±sku miejsca wypoczynku.

Tagi: Thrillery prawnicze i polityczne bóg

Kup ksi±¿kê Paprocany

Zobacz tak¿e

Opinie o ksi±¿ce - Paprocany

Avatar u¿ytkownika - mundurowa_czyta_
mundurowa_czyta_
Przeczytane:2021-08-16, Ocena: 6, Przeczyta³am, Mam,

Zosia jest atrakcyjn±, pewna siebie pani± adwokat. Po tym jak w niewyja¶nionych okoliczno¶ciach znika jej siostrzenica kobieta postanawia ja odszukaæ.
Pomaga jej w tym Krzysztof policjant, który po nies³usznych oskar¿eniach o gwa³t zostaje zawieszony w obowi±zkach.
Ta dwójka to zupe³ne przeciwieñstwa, które siê przyci±gaj± 🙈

Czy pomiêdzy tak wybuchow± par± zaiskrzy co¶ wiêcej?
Czy uda siê im odnale¼æ Karolinie?
Przekonajcie siê sami 😊

To ju¿ druga przeczytana ksi±¿ka tej autorki i na pewno nie ostatnia. Wci±ga od pierwszych stron. Czyta siê j± szybko i przyjemnie.
Du¿a dawka humoru jak i sarkazmu.
Oczywi¶cie nie zabrak³o gor±cych scen 😈
Zdecydowanie polecam 😊

Avatar u¿ytkownika - Booklutek
Booklutek
Przeczytane:2022-03-06,

Paulina ¦wist "Paprocany"

Zofia Borycka to energiczna i pewna siebie mecenas. Jej bratanica Karolina zaginê³a i prosi o pomoc swojego ojczyma Franciszka, komendanta. On jednak proponuje jej prywatne ¶ledztwo, i do pomocy wysy³a policjanta Krzysztofa Strzeleckiego. Wspólne dochodzenie prowadzi ich nad tyskie jezioro Paprocany, gdzie w tym miejscu ¶lad po m³odej dziewczynie siê urywa...

Dwutorowa akcja z perspektywy Zo¶ki i Krzy¶ka. Dla mnie trochê za szybkie przeskakiwanie z jednej osoby na drug±. Ich pocz±tkowa relacja nie by³a przyjazna, lecz z czasem przekonali siê do siebie. S±dzê, ¿e pikanteria gra tu g³ówn± rolê a w±tek kryminalny jest odsuniêty na bok. G³ówna bohaterka momentami irytuj±ca i zbyt pyskata. Jêzyk prosty, codzienny i wulgarny. Jest to ksi±¿ka, któr± mo¿na przeczytaæ na raz, a czy pozostaje w pamiêci to ju¿ zale¿y od gustu czytelnika. 🙄

Co tu pisaæ, oj mo¿na by du¿o, ale rzeczy samej ksi±¿ki Pauliny po prostu wymiataj±. Kto choæ raz przeczyta³ jej jak±¶ pierwsz±, ten wpada jak ¶liwka w kompot.
Trochê erotyki, szczypta pikanterii, mocnych, pieprznych s³ów, wpleciony w±tek kryminalny oraz spora dawka humoru, która zapewni czytelnikowi mocne dotlenienie i dawkê emocji.
Historia pisana lekkim piórem o szanowanej pani adwokat Zosi Bojarskiej oraz jej ch³opaka policjanta, czyta siê bardzo szybko, na jeden wieczór poch³onie czytelnika w ca³o¶ci.
Dla mnie ocena bardzo dobra.

Avatar u¿ytkownika - marta_czyta
marta_czyta
Przeczytane:2021-06-13, Ocena: 6, Przeczyta³em, Mam,

Moja druga ksi±¿ka spod pióra Pani ¦wist i jestem ponownie zachwycona, jej stylem , humorem, no wszystkim. Ja takie ksi±¿ki ewidentnie uwielbiam .

Nasza bohaterka - Zosia, jest adwokatem, osob± która w s³owach nie przebiera , mówi co my¶li , a tok my¶lenia ma niezmiernie b³yskotliwy. Ciê¿ko jej nie lubiæ, przez co ma nie ma³e grono przyjació³. Nawet w¶ród przestêpców, których broni.

Jej bratanica znika i mimo, ¿e ka¿dy uwa¿a , ¿e "m³oda zabalowa³a", Zo¶ka wie , ¿e to podejrzane, ¿e mog³a wpakowaæ siê w tarapaty. Wpakowa³ siê w nie niew±tpliwie Krzysiek, policjant, ulubieniec ojczyma Zosi, który jest komendantem. I przez ten zbieg okoliczno¶ci ta para zaczyna wspólnie poszukiwaæ bratanicy Zosi.

Jak siê oka¿e sprawa nie jest tak ³atwa i oczywista jakby siê wydawa³o. A ta dwójka spêdzi czas nie tylko na poszukiwaniach zaginionej nastolatki.

Ta ksi±¿ka by³a po prostu ¶wietna, chcia³abym przy ka¿dej spêdzaæ tak przyjemnie czas. Wybuchaæ niekontrolowanym ¶miechem co stronê albo co kilka. Ostre i namiêtne sceny seksu to kolejna zaleta. Nic tylko chwytaæ kolejne , bo ta autorka ma talent do wci±gania w swoje historie .

Polecam serdecznie

Avatar u¿ytkownika - dagmaruffka
dagmaruffka
Przeczytane:2021-04-14, Ocena: 4, Przeczyta³am, Mam, 26 ksi±¿ek 2021,

Mia³am wielkie oczekiwania po przeczytaniu opisu ksi±¿ki. I teraz sama nie wiem co mam my¶leæ o niej. Ogólnie ksi±¿ka nie by³a z³a, lecz... nie wiem czego, ale czego¶ mi w niej brakowa³o. Mimo wszystko ksi±¿kê oceniam na 8/10 i polecam na ciep³e wieczory na balkonie.

Tychy – na Komendzie wybucha afera. Okazuje siê, ¿e jeden z policjantów zgwa³ci³ prostytutkê. Krzysztof Strzelecki by³ jednym z lepszych funkcjonariuszy, nieposzlakowana opinia, dobre serce – to wszystko mówi “to nie on” lecz pokrzywdzona upiera siê. W zwi±zku z tym Krzysiek zostaje odes³any na urlop a¿ do czasu wyja¶nienia ca³ej sprawy. Jedyn± osob±, która wierzy w jego niewinno¶æ jest szef.

Niestety szef ma równie¿ k³opoty, mo¿e nie tyle bezpo¶rednio on lecz jego pasierbica – Pani Mecenas Zofia Bojarska. Zaginê³a jej pe³noletnia bratanica -Karolina, osoba, z któr± kobieta by³a bardzo zwi±zana i kocha³a jak w³asn± córkê. Do pomocy podczas poszukiwañ Karoliny zostaje poproszony Krzysztof. Czy uda im siê znale¼æ dziewczynê? Czy Krzysztof faktycznie zgwa³ci³ prostytutkê? A mo¿e te dwie sprawy maj± co¶ ze sob± wspólnego? Przeczytajcie ksi±¿kê a wszystkiego siê dowiecie!

Nie chcê wiêcej zdradzaæ, lecz napiszê, ¿e relacja Zosi i Krzy¶ka jest bardzo swobodna. Teksty Pani Mecenas wiele razy mnie rozbawi³y i pod tym wzglêdem mogê powiedzieæ, ¿e ksi±¿ka jest rewelacyjna. Lecz patrz±c na ca³o¶æ.. No w³a¶nie… Zabrak³o mi tego czego¶, tego “wielkiego wow”!

Troszkê krymina³u, troszkê erotyki, ¿artu – w ksi±¿ce mo¿na znale¼æ chyba wszystko. Fajne jest to, ¿e czyta siê j± lekko i szybko. Lecz nie jest to ksi±¿ka, która zostanie w pamiêci na d³ugo.

🔼Ostry seks 🔼Ostry jêzyk 🔼Ostra jazda

Tak to wszystko siê zgadza. Historia, któr± wci±gnê³am nosem. Za szybko siê czyta³o, za szybko siê skoñczy³o.

Ona - Pani mecenas Zo¶ka na codzieñ broni gro¼nych bandziorów. On - Krzysztof policjant oskar¿ony o gwa³t prostytutki. Zaginiêcie Karoliny sprawia, ¿e ich drogi siê przetn±. I zacznie siê jazda.

Fabu³a jest ¶wietna, która wci±gnê³a mnie od samego pocz±tku. Bohaterowie wyrazi¶ci i charakterni. Zo¶ka i Krzysiek to duet Idealny. Uwielbiam ich. Ostry i ciêty jêzyk. Zabawne dialogi. Wymiêkam przy nich. Oj dzia³o siê, dzia³o. I ju¿ nie mogê siê doczekaæ kontynuacji. Chcê wiêcej.

Po prostu uwielbiam twórczo¶æ autorki. I ka¿d± jej ksi±¿kê.

Czy czytali¶cie jak±¶ ksi±¿kê @paulina_swist?? Która jest wasz± ulubion±??

Avatar u¿ytkownika - MrsBookBook
MrsBookBook
Przeczytane:2020-12-23, Ocena: 5, Przeczyta³am, Mam na pó³ce,

G³ówna bohaterka to Zosia - pewna siebie pani adwokat, która zawsze musi mieæ ostatnie zdanie i nigdy nie owija w bawe³nê. W ostatnim czasie w jej ¿yciu maj± miejsce ma³o pozytywne wydarzenia: nie uk³ada siê jej w zwi±zku, a na dodatek zaginê³a jej bratanica Karolina, o której mo¿na ¶mia³o powiedzieæ, jest jej klonem.

Z kolei Krzysztof - to jak dot±d wzorowy policjant, który zostaje oskar¿ony o gwa³t na prostytutce, przez co jest zmuszony udaæ siê na bezp³atny urlop. Jednak jego szef ma dla niego inn± pracê: zleca mu pomoc Zosi w odnalezieniu Karoliny. Pocz±tkowo mê¿czyzna jest nie do koñca zainteresowany t± opcj±, jednak w koñcu bardzo anga¿uje siê w pomoc pani adwokat.

G³ówni bohaterowie s± niczym ogieñ i woda: jej jest wszêdzie pe³no, a on najchêtniej usun±³by siê w cieñ. Jednak to tylko pozory, Krzysztof te¿ potrafi „pokazaæ pazurki”, oczywi¶cie je¶li trzeba.

Zarówno ona jak i on, zarzekaj± siê, ¿e nie s± kompletnie w ich typie. Mo¿na siê tylko domy¶liæ jak to wszystko siê dla nich skoñczy 😈.

To moja druga ksi±¿ka tej autorki. „Paprocany” zdecydowanie bardziej przypad³y mi do gustu ni¿ „Przekrêt”.

Od pocz±tku wiedzia³am, czego mogê siê spodziewaæ. W ksi±¿ce na pewno znajdziecie ostre sceny erotyczne, du¿± dawkê humoru i trzymaj±c± w napiêciu akcjê. Dialogi miêdzy g³ównymi bohaterami by³y rewelacyjne. Naprawdê po³±czenie osobowo¶ciowe Zosi i Krzysztofa, to strza³ w dziesi±tkê. Ta dwójka skrad³a moje serce.

W ksi±¿ce autorka poruszy³a problem odpowiedzialno¶ci za innych oraz tego, ¿e niejednokrotnie dla swoich bliskich jeste¶my w stanie zrobiæ wszystko i ¿e s± ludzie, którzy nie my¶l± tylko i wy³±cznie o sobie. A pozory nie raz mog± myliæ. Muszê przyznaæ, ¿e na pocz±tku ¼le oceni³am Zosiê. Uwa¿a³am j± za m³od± pani± adwokat, która szasta pieniêdzmi na prawo i lewo i uwa¿a, ¿e ca³y ¶wiat krêci siê wokó³ niej. Jednak ¶ledz±c jej losy, dosz³am do wniosku, ¿e bardzo siê myli³am. Ona nie stawia siebie na pierwszym miejscu. Dla niej najwa¿niejsza jest przyja¼ñ i rodzina i dla nich jest w stanie, jak to siê mówi, „przenosiæ góry”.

Bardzo siê cieszê, ¿e zdecydowa³am siê na kolejn± ksi±¿kê tej autorki. W „Przekrêcie” trochê dra¿ni³ mnie policyjno - adwokacki slang. Tutaj tego nie by³o i przez to czyta³o mi siê znacznie szybciej i przyjemniej. Przyznam, ¿e bardzo trudno by³o mi od³o¿yæ tê pozycjê na pó³kê. Czy siêgnê po poprzednie i kolejne ksi±¿ki tej autorki? Jak najbardziej!

Ok³adka tej ksi±¿ki jest specyficzna, chyba jak ka¿da tej autorki. Widzimy kobietê id±c± boso po molo, a w d³oni trzyma czerwone szpilki. Stronice s± kremowe, czcionka du¿a, dziêki czemu czyta siê szybko. Odstêpy miêdzy wersami i marginesy zosta³y zachowane. Literówek nie dostrzeg³am. Posiada skrzyde³ka, na których znajduj± siê obie serie autorki. Dziêki skrzyde³kom ma dodatkow± ochronê przed uszkodzeniami mechanicznymi, np.zagiêciami.

Jest to moje pierwsze spotkanie z autork±, ale nadal mam nieco mieszane uczucia. Czyta³o siê szybko i lekko. Pisarka ma przystêpne pióro, ksi±¿kê siê dos³ownie poch³ania w parê godzin, nie jest zbyt d³ugo. Lekko ponad trzysta stron. Niemniej jednak wci±gnê³am siê w stworzon± historiê. Akurat dwa dni przed przeczytaniem recenzowanej lektury, rozmawia³am o autorce z moj± klientk±. Akurat pani Ela te¿ sporo czyta i podczas tej pogawêdki, podzieli³a siê ze mn± swoimi spostrze¿eniami dotycz±cymi pióra Pauliny ¦wist. Ja nie mia³am wyrobionego w³asnego zdania, ale teraz ju¿ wiem, o co jej chodzi³o... Ale do tego przejdê za moment. Nie wiem, jakie s± poprzednie historie, czy utrzymane w tym samym stylu co ta, ale chyba nie odwa¿ê siê siêgn±æ po trylogiê. Mo¿e jak wyda co¶ nowszego, jednotomowego, to siê skusze...

Najwiêkszy ¿al mam do g³ównej bohaterki, Zo¶ki. Niby wyszczekana, ale jak na swój wiek (jest po trzydziestce) w dodatku jest prawnikiem, to takie zachowanie nie do koñca mi pasowa³o. Jej odzywki, pyskówki, niekoniecznie wszystkie by³y ¶mieszne i tym trochê mocno mnie dra¿ni³a. Mia³o byæ zabawnie. Okej, na pocz±tku by³o, ale pó¼niej to ju¿ sta³o siê nie¶mieszne... Nie wiem, czy by³ to celowy zabieg, ale znacznie mnie zniechêci³. Jest bardzo specyficzn±, barwn± postaci±, nie wiem, czy spotka³am tak± osobê kiedykolwiek w swoim ¿yciu...
Jest te¿ Krzysztof, do którego mam mieszane uczucia. Niby taki cichy i w ogóle spokojny, a tu nagle odpowiada na zaczepki, sam nie lepiej siê zachowuje... No i jest co¶, co rozdra¿ni³o mnie do potêgi...

Praktycznie siê nie znaj±. I l±duj±... wiadomo gdzie. By³o kilka scen seksu, wiêc od razu o tym ostrzegam. Ogólnie ich relacja jest do¶æ... specyficzna. Pyskuj± do siebie non stop, co tylko przez chwilê by³o ¶mieszne. Jednak gdybym siê mia³a decydowaæ, wola³abym Krzysztofa, bo on tu gra zdominowanego. Tutaj Zo¶ka jest t± pewniejsz± siebie, bezczelniejsz± kobiet±. A nie facet, jak to zwykle bywa.
Co mnie jeszcze irytowa³o? Na samym pocz±tku, zbyt krótkie rozdzia³y. Przeskakiwanie z narracji na inny punkt widzenia, na kogo¶ innego. Bez przesady... Tak krótkie rozdzia³y, wprowadzi³y niepotrzebny chaos, takie odnoszê wra¿enie. Ca³e szczê¶cie, po kilku niezwykle krótkich rozdzia³ach, mamy kolejne ju¿ zdecydowanie d³u¿sze.

Siêgaj±c po tê ksi±¿kê, spodziewa³am siê bardziej thrilleru czy te¿ krymina³u. Jednak pierwsze skrzypce gra³y tutaj relacje miêdzy Krzy¶kiem i Zo¶k±, ale i sceny erotyczne. Z kolei w±tek kryminalny by³ tutaj dodatkiem, przynajmniej ja odnios³am takie wra¿enie. Bardziej nazwa³abym tê ksi±¿kê komedi± kryminaln± z domieszk± erotyku i obyczajówki. Niektórych mo¿e te barwne wypowiedzi bohaterki bêd± ¶mieszyæ ca³y czas, mnie nie do koñca niestety ujê³y. Gdyby siê skupiæ na akcji kryminalnej, by³aby niez³a ksi±¿ka, bo by³ to ciekawy temat... A niestety zosta³ potraktowany po macoszemu. Nie chcê zdradzaæ zbyt wiele, by nie spoilerowaæ, ale w pewnym momencie by³am zawiedziona, gdy tak nagle Luca pozwoli³ na to, po rozmowie z pani± adwokat. No takie to... nierealne mi siê wydawa³o.

Reasumuj±c by³a to niez³a ksi±¿ka, ale ma pewne minusy, które zosta³y przeze mnie zauwa¿one. Szkoda, bo wiem, ¿e autorka ma naprawdê wielu czytelników. Zadowolonych czytelników. Nawet teraz, przypomnia³a mi siê klientka z zesz³ego roku, która równie¿ opowiada³a o serii tej autorki i pamiêtam, ¿e omy³kowo przekrêci³a nazwisko, z pocz±tku nie mog³am siê domy¶liæ, ale nagle mnie o¶wieci³o - by³a bardzo zadowolona. Ja na ten moment chyba siê wstrzymam z czytaniem innych jej powie¶ci i tak jak pisa³am wy¿ej, jak wyjdzie co¶ nowszego, to mo¿e siê skuszê. Czy polecam? Fanom autorki zdecydowanie. Je¶li my¶licie jednak, ¿e jest to krymina³ czy thriller, uwa¿ajcie, niestety mo¿ecie siê zawie¼æ, bo nie gra ten w±tek g³ównej roli.

Avatar u¿ytkownika - Colibri
Colibri
Przeczytane:2020-12-15, Ocena: 4, Przeczyta³am,

Recenzja „Paprocany”
Oskar¿ony o gwa³t policjant, uparta Pani adwokat i sprawa zaginionej, niezno¶nej nastolatki. Jak skoñcz± siê ich losy?
„Nie wiem czemu zachowywa³em siê jak idiota, ale by³o w niej co¶ takiego, co kaza³o mi byæ niemi³ym.”
"Paprocany” to powie¶æ wydana w 2020r. Jej autork± jest Paulina ¦wist. Prywatnie adwokat prowadz±ca w³asn± kancelariê adwokack± we Wroc³awiu. W¶ród jej ksi±¿ek mo¿na znale¼æ takie pozycje jak cykl „Prokurator” czy „Karuzela”. Ostatnio wysz³a jej najnowsza powie¶æ „Paprocany”.
Krzysztof Strzelecki jest dobrym policjantem i jeszcze lepszym cz³owiekiem. Kiedy zostaje pos±dzony o gwa³t na prostytutce, niestety jedyn± osob± która mu wierzy jest jego szef. Ze wzglêdu na okoliczno¶ci Krzysztof musi udaæ siê na przymusowy urlop. Jego szef jednak dba o swoich ludzi wiêc aby Krzysztof siê nie nudzi³, prosi go by pomóg³ on w ¶ledztwie Zofii Bojarskiej, jego przybranej córce. Kobieta jest adwokatk±, ale gdy znika jej siostrzenica jest gotowa zrobiæ wszystko by j± odnale¼æ. Karolina jest bardzo podobna do ciotki, tak samo uparta, krn±brna i inteligentna. Tyle, ¿e jest jeszcze nastolatk± i mo¿e pope³niaæ wiele b³êdów. Krzysztof i Zofia ruszaj± na jej poszukiwania, po ¶ladach nastolatki trafiaj± do „Paprocany” jeziora w Tychach. Czy znajd± nastolatkê? Co siê stanie jak bêd± spêdzaæ tyle czasu razem? Czy siê dogadaj±?
„Paprocany” to pierwsza powie¶æ Pauliny ¦wist jak± mia³am okazjê przeczytaæ, ale kunszt autorki sprawi³ ¿e mam ochotê siêgn±æ po jej inne ksi±¿ki. Ci±g³e napiêcie wzrasta nie tylko w sprawie poszukiwania, ale równie¿ miêdzy bohaterami, do tego cudowne poczucie humoru sprawi³o ¿e t± powie¶æ czyta³o siê lekko i ciê¿ko siê by³o od niej oderwaæ. Osobi¶cie doceniam równie¿ dodane do dialogów cytaty z polskich piosenek, które ja osobi¶cie dobrze znam, wiêc by³ to dla mnie bardzo mi³y dodatek a bohaterka sta³a siê mi bli¿sza.

Avatar u¿ytkownika - Women_books
Women_books
Przeczytane:2020-12-06, Ocena: 6, Przeczyta³em,

"Ostry seks. Ostry jêzyk. Ostra jazd

Zofia, pani mecenas z wyj±tkowo ciêtym jêzykiem i sarkastycznym poczuciem humoru.

Krzysztof, u³o¿ony, grzeczny policjant, trze¼wo st±paj±cy po ziemi.

Ogieñ i woda. A jednak zaiskrzy 🙊

Uhhh co to by³a za ksi±¿ka! Istny rollercoaster, mieszanka wybuchowa. G³ówna bohaterka skrad³a moje serce a jej humor i jêzyk wrêcz zachwyci³. A¿ zapisalam sobie parê tekstów Zo¶ki, aby czasem sypn±æ jak±¶ ciêta riposta. (Np. "napisz jej ¿e wygra³a talon na wpierdol s³ownikiem") ha genialne a uwierzcie takich tekstów znajdzie mnóstwo w tej ksi±¿ce. 😂 Ale ksi±¿ka nie sk³ada siê tylko z dobrego humoru, mamy porwanie, morderstwo i ¶ledztwo z bardzo przystojnym policjantem, które tak¿e ma powa¿ne k³opoty.

Ksi±¿kê czyta siê szybko wrêcz siê j± poch³ania, napisana jest ¶wietnie z honorem ale i z nut± niebezpieczeñstwa. Idealnie! Ja dosta³am wszystko, a nawet jeszcze wiêcej ni¿ oczekiwa³am.

Pok³ony dla autorki a ja wiem ¿e przygoda z ksi±¿kami @paulina rozpoczê³a siê na dobre.

Avatar u¿ytkownika - zaczytana_optymi
zaczytana_optymi
Przeczytane:2020-12-13,

Chcê Wam dzisiaj przedstawiæ recenzjê ksi±¿ki Pauliny ¦wist "Paprocany". Od razu pragnê podziêkowaæ wydawnictwu Muza za egzemplarz recenzyjny tej ¶wietnej ksi±¿ki!

By³o to moje pierwsze spotkanie z piórem autorki, ale uwa¿am je jak najbardziej za udane! My¶lê, ¿e z przyjemno¶ci± siêgnê w przysz³o¶ci po inne jej ksi±¿ki.

Pierwszy raz mia³am okazjê czytaæ ksi±¿kê, której akcja toczy siê w miejscach tak dobrze mi znanych!

Paprocany - bardzo urokliwe miejsce💙 - uwielbiam tam spêdzaæ czas, Gliwice, Miko³ów... kopalnia Guido... wszystkie te miejsca s± mi bliskie :)
- i za to ta ksi±¿ka ma ode mnie du¿ego plusa!

Oczywi¶cie nie tylko za to. Fabu³a by³a bardzo wci±gaj±ca, a zyska³a na tym przede wszystkim poprzez dobrze wykreowanych bohaterów oraz ich poczucie humoru :D

Poznajemy tutaj Zofiê - m³od± pani± adwokat, która zaczê³a poszukiwania swojej 18-letniej bratanicy. Pomaga jej w tym urlopowany policjant, który zosta³ nies³usznie oskar¿ony o zgwa³cenie prostytutki..

Do czego doprowadzi wspólne ¶ledztwo tej dwójki?

Na pewno do tego, ¿e mocno siê do siebie zbli¿± podczas tych poszukiwañ:D Ten w±tek te¿ by³ bardzo ciekawie przedstawiony miêdzy t± dwójk±🙈

A co jeszcze wydarzy siê podczas poszukiwañ? Przeczytajcie sami :)

My¶lê, ¿e to jest fajna odskocznia i bardzo ciekawa pozycja ;)

Macie w planach?

Czytali¶cie co¶ innego tej autorki?

Avatar u¿ytkownika - Zaczytana1001_
Zaczytana1001_
Przeczytane:2020-11-19, Ocena: 6, Przeczyta³am,

Ksi±¿ka pe³na humoru
Ksi±¿ka pe³na seksu
Ksi±¿ka pe³na tajemnic
Ksi±¿ka pe³na porzadania
Ksi±¿ka pe³na czarnych interesów .

Pierwszy raz w ksi±¿ce zakocha³am siê w bohaterce . Zofia ciêty jêzyk, pewno¶æ siebie i charakterem od pocz±tku do koñca.
Krzysiu fajny go¶æ którego od razu polubi³am.
T± dwójkê po³±czy jedna sprawa i zbli¿a siê bardzo do siebie . Po³±czeniu ich dwoje to pe³na petarda A grzeczny ch³opiec pokaza³ nam diabelka .

Styl pisania autorki lekki i przyjemny przy czym czyta siê szybko i jednym tchem a¿ ¿al w trakcie odkladac ksi±¿kê .A tajemnice któr± trzeba rozwi±zaæ zaciekawia z kartki na kartkê coraz bardziej.

Ksi±¿ka zdecydowanie dla niegrzecznych 😈😈

Piosenki w ksi±¿ce dobrze mi znane i lubiane A szczególnie wdowa i ta scena ah by³o gor±co 🔥🔥🔥

Autorka zagwarantowa³a mi wspania³y czas z ksi±¿ka.

A no i Luca 😍 serduszko ruszy³o i pragnê go wiêcej 🔥🔥🔥🔥

❤❤❤RECENZJA❤❤❤

Jestem ¶wie¿utko po lekturze najnowszej ju¿ siódmej ksi±¿ki Pauliny ¦wist pod tytu³em „Paprocany” i powiem Wam tak - te ksi±¿ki czyta siê od razu, jak tylko wpadn± w rêce. Rzuca siê cokolwiek tam ma siê do roboty czy tam do czytania i poch³ania siê je w ci±gu paru godzin.
Przynajmniej ja tak mam.
Uwielbiam wszystkie siedem, a i muszê zaznaczyæ, ¿e to dziêki „Prokuratorowi” ( pierwszej ksi±¿ce P¦ ), pokocha³am literaturê erotyczn± polskich autorek.
Ale wracaj±c do „Paprocan”, Zosia piekielnie seksowna i ( mam wra¿enie ), tak samo wyszczekana jak znana z poprzednich czê¶ci - mecenas Kinga B³oñska, stara siê odnale¼æ zaginion± parê dni wcze¶niej Karolinê - swoj± 18letni± bratanicê .
Pomaga jej w tym znany ju¿ nam z poprzednich czê¶ci ( raczej jako dupa nie mê¿czyzna 🙈) - Krzysztof Strzelecki - policjant tymczasowo zawieszony w obowi±zkach za pobicie i brutalne zgwa³cenie w agencji towarzyskiej - prostytutki.
Tych dwoje tak bardzo ró¿nych od siebie zaczyna wspó³pracê dziêki jej ojczymowi Franciszkowi, który jednocze¶nie jest jego bezpo¶rednim prze³o¿onym.
Od samego pocz±tku rozbrajaj±cy charakter Zosi, irytuje, ale te¿ intryguje Krzysztofa. Przyci±gaj± siê i odpychaj±, ca³kowicie nie pasuj±c jedno do drugiego, ale wiedz± ta¿e, ¿e ich bliska wspó³praca jest nieunikniona, bo tylko on mo¿e jej pomóc znale¼æ Karolê i tylko ona mo¿e obroniæ go przed postawionymi mu bezpodstawnym zarzutami. Pod wp³ywem irytuj±cych zachowañ Zosi - pyskowaniu i nabijaniu siê z „za grzecznego” zachowania Krzysztofa, ten nagle wypuszcza na wolno¶æ drzemi±c± w nim bestiê seksualn± i od tej chwili ich wspó³praca zmienia siê diametralnie. A niesamowity sex zdarza im siê uprawiaæ nawet w pizzerii. W miêdzy czasie wychodz± na jaw dziwne przypadki i powi±zania, pojawiaj± siê byli partnerzy i partnerki, wszystko wydaje siê byæ zagmatwane i mega podejrzane, ale ci±gle nie wiadomo gdzie jest m³oda i czy w ogóle ¿yje. Oczywi¶cie wszystko ma drugie, a nawet trzecie dno, nowe postacie, nowe ofiary, nowi uczestnicy tej gry. Robi siê bardzo niebezpiecznie, nie wiadomo czy wszystkim uda siê wyjsæ z tego ca³o i bez szwanku, a przede wszystkim czy uda siê odnale¼æ Karolê i przywróciæ Krzysztofa do s³u¿by.
I dopiero na koñcu okazuje siê o co tak na prawdê chodzi³o i kto poci±ga³ za wszystkie sznurki...
No i mamy „nowego” gangusa pokroju Szarego ( na pocz±tku nawet my¶la³am, ¿e to on, bo on lubi teatralne wej¶cia ), ale ten bardziej mi przypad³ do gustu, „wizualnie i elokwentnie” bym to tak nazwa³a, nawet bym siê nie zdziwi³a, ¿e jest po studiach i w³ada paroma jêzykami - takie inteligentne ciasteczko.
W sumie liczê bardzo na rozwiniêcie postaci Pana L. w nastêpnych ksi±¿kach.
No i jeszcze jedno moje przemy¶lenie - inaczej ni¿ w poprzednich ksi±¿kach, w tej znamy tylko Krzysia Strzeleckiego, a pozostali bohaterowie to ca³kiem nowe osoby. Chocia¿ wy³apa³am jedno zdanie o Zimnym ❤ jest go stanowczo za ma³o, ja rozumiem, ¿e on ma Kingê, ale mog³aby siê nim trochê podzieliæ😜
Tym, którzy czytali poprzednie ksi±¿ki Pauliny, nie potrzeba zachêty do przeczytania „Paprocan”, ale je¶li jeszcze nie znasz twórczo¶ci Pauliny, to koniecznie to nadrób i to najlepiej zaczynaj±c tak jaj ja od „Prokuratora”.

Po raz pierwszy mia³am okazjê siêgn±æ po twórczo¶æ Pauliny ¦wist. I przyznam, ¿e mi³o spêdzi³am czas z t± lektur±, akcja mknê³a w niespotykanym tempie, a¿ momentami nie mog³am z³apaæ oddechu. Jeden wieczór wystarczy³, aby polubiæ Zofiê Bojarsk±. Z ni± nikt na pewno nie bêdzie siê nudzi³, ona na to nie pozwoli …

Zofia Bojarska na co dzieñ broni gro¼nych przestêpców w procesach karnych. Jest mistrzyni± w swoim zawodzie. Pewnego dnia otrzymuje informacjê, ¿e zaginê³a jej siostrzenica, Karolina. Zreszt± nie po raz pierwszy. Ciotka poszukuje m³odej, a pomaga jej w tym policjant Krzysztof Strzelecki. Policjant ma swoje problemy, zosta³ oskar¿ony przez prostytutkê o gwa³t. Zapiera siê, ¿e jest niewinny, a kto¶ chce siê na nim zem¶ciæ. Tylko kto? Zostaje zawieszony w obowi±zkach do czasu wyja¶nienia sprawy. A w tym czasie bli¿ej poznaje szalon± adwokat Zofiê i pomaga jej w odnalezieniu Karoliny. Prowadz±c ciche ¶ledztwo trafiaj± na ¶lad zorganizowanej grupy przestêpczej, a z nimi to ju¿ nie ma ¿artów. Zofia wpadnie w k³opoty nie tylko zawodowe, ale i osobiste. A ¶lady zaprowadz± ich nad Paprocany – jezioro w Tychach, popularne na ¦l±sku miejsce wypoczynku. Czy uda im siê odnale¼æ siostrzenicê Bojarskiej? Czy Krzysztof faktycznie balowa³ w agencji towarzyskiej, a teraz nic nie pamiêta? Czy mo¿e faktycznie ma wroga, który chce go unicestwiæ? Ka¿da z mo¿liwo¶ci wydaje siê prawdopodobna, ale czy która¶ z nich jest dobrym tropem? Przekonajcie siê, nie zajmie to wam du¿o czasu …

Bior±c do rêki Paprocany musicie uwa¿aæ, jêzyk autorki jest do¶æ dosadny i wulgarny. Czasami to konieczny zabieg, aby wzmocniæ wra¿enia i nadaæ kolorytu ca³ej fabule. Tak jest w³a¶nie w przypadku tej historii. Co jeszcze dostaniecie w prezencie? Szybki seks, mnóstwo sarkazmu i ironii, ale w bardzo inteligentnym wydaniu. Mo¿na siê u¶miaæ patrz±c z boku na rozwój znajomo¶ci Zofii i Krzysztofa, ich wzajemne relacje i docinki. Dziêki nim ma siê ochotê brn±æ dalej. Chocia¿ pomys³ na fabu³ê jest ciekawy, to dla mnie ma³y intryguj±cy i tajemniczy. Uwa¿am, ¿e ca³e ¶ledztwo zosta³o sp³ycone i potraktowane powierzchownie. Brakowa³o mi emocji i mocnych wra¿eñ, jak na thriller ca³a sfera odczuæ wypada do¶æ blado. Nie otrzyma³am znanego mi z innych powie¶ci sensacyjnych napiêcia, mocniejszego bicia serca czy wypieków na twarzy. Jak na ksi±¿kê tego gatunku jest do¶æ lekka w odbiorze. Uwa¿am, ¿e zbyt du¿o miejsca po¶wiêcono parze bohaterów, kosztem w±tku sensacyjnego. I to siê odbi³o na moim odbiorze tej lektury.

Trochê rozczarowa³o mnie to pierwsze spotkanie z autork±. Czy dam jej kolejn± szansê? Spróbujê, nie mogê ca³kowicie siê od niej odci±æ po pierwszym spotkaniu. Ka¿dy mo¿e mieæ gorsz± chwilê, wiêc siêgnê po inn± powie¶æ, aby siê przekonaæ, czy teraz mia³am racjê czy bêdzie ju¿ tylko lepiej. Nie sugerujcie siê moj± opini±, byæ mo¿e wam ta fabu³a przypad³a do gustu. A wiadomo, z gustami siê nie dyskutuje.

Jedno jest pewne, z Zofi± nie bêdziecie siê nudziæ! Je¿eli nie macie jeszcze planów najbli¿szy wieczór, to siêgnijcie po Paprocany. Mi³e i radosne chwile przed wami.

Pierwszy plus - liokalizacja. Kolejne - bohaterowie i dylematy, z którymi musz± siê zmierzyæ. Nastêpne - poruszane problemy (stereotypy, brak uczciwo¶ci i odpowiedzialno¶ci ¿yciowej oraz zawodowej). Jedyny minus - "pikanteria".

Avatar u¿ytkownika - krzysztofadamski
krzysztofadamski
Przeczytane:2022-07-31, Ocena: 5, Przeczyta³em, 52 ksi±¿ki 2022,

¦wietna. Dobrze siê czyta

Ksi±¿ki Pauliny ¦wist to po³ykam w ca³o¶ci w jeden dzieñ. Nie da rady siê oderwaæ od lektury. Uwielbiam ciety jêzyk bohaterki i jej teksty, które rozk³adaj± mnie na ³opatki. Historia taka jak inne ale nadal wci±gaj±ca. Nie mogê nic zarzucic tej ksi±¿ce prócz tego ¿e za szybko siê koñczy. Czekam na kolejn±

Avatar u¿ytkownika - zaczytana_sowka
zaczytana_sowka
Przeczytane:2021-10-27, Ocena: 6, Przeczyta³am, Mam,

Uwielbiam wszystkie ksi±¿ki autorki. Ksi±¿ka jest ¶wietna. Polecam.

Ksi±¿ka by³a czytana, aby trochê rozlu¼niæ swoje ostatnie podboje czytelnicze. I rzeczywi¶cie jest to lekka ksi±¿ka, mam wra¿enie ¿e opisy s± specjalnie napisane pod sta³ych czytelników romansów. Ale to mo¿e byæ tylko moje wra¿enie. Nie licz±c niepotrzebnych opisów ludzi, to jest sprawnie poprowadzona. Jest historia, jest trochê sensacji, brakujê mi krymina³u, ale mimo wszystko nie uwa¿am, tego za stracony czas. Tylko ju¿ nie siêgnê dalej po ksi±¿ki tej autorki.

Inne ksi±¿ki autora
Przekrêt
Paulina ¦wist0
Ok³adka ksi±zki - Przekrêt

Gdzie jest granica chciwo¶ci? Nie ma jej? A mo¿e po prostu jej nie widaæ, kiedy oczy przes³ania mg³a po¿±dania? Kilka osób bêdzie musia³o powa¿nie...

Sztauwajery
Paulina ¦wist0
Ok³adka ksi±zki - Sztauwajery

Po bestsellerowych ,,Paprocanach" i ,,Chechle" intryguj±ca prawniczka prezentuje kolejny tom serii - ,,Sztauwajery". Na czytelników czekaj± bezb³êdne dialogi...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Recenzje miesi±ca
Holly