Bestsellerowa seria książek dla dzieci autorstwa Petry Eimer!
W Niemczech ukazało się już 6 tomów w serii, które łącznie sprzedały się w ponad 100.000 egzemplarzy!!!
Petra Eimer uwielbiała rysować już jako dziecko. Jej ulubionymi tematami były konie, ludzie i drzewa. W swojej rodzinnej Kolonii prawie zawsze poruszała się rowerem i rzadko widywała konie (co było naprawdę przykre).
Po narodzinach syna (Paula) zilustrowała wiele książek dla dzieci i teraz chciała napisać jedną (albo dwie, albo trzy...). Kupiła dom w regionie Eifel i kota, który lubił uciekać i włóczyć się po cudzych ogrodach.
,,Paskudne konisko" - pierwsza samodzielnie napisana książka dla dzieci autorstwa Petry Eimer.
Jesienią ukaże się drugi tom serii.
Julka przyplątała się nam. Tak jak innym przyplątuje się k o t albo pies, którego zawsze chciałem mieć. Ale niestety Julka nie była PSEM.
Była KONIEM: wielkim na 2 metry, długim na 2 metry i szerokim na 2 metry! Co najmniej! Pewnego dnia niespodziewanie pojawiła się w naszym ogrodzie. Moi rodzice od razu uznali, że jest SUPER SŁODZIUTKA i zupełnie im nie przeszkadzało, że nie była psem. Ale MNIE tak, bo za nic na świcie nie chciałem mieć nic do czynienia z końmi. I miałem rację, bo koń oznacza wyłącznie same KŁOPOTY! A zatem pozostawało tylko jedno wyście: ,,ALE JAKIE?" TRZEBA BYŁO SIĘ JEJ POZBYĆ!
Drogie Czytelniczki, drodzy Czytelnicy,
Taaak, to najprawdziwsza historia. Julka i bohater tej książki, Paweł, istnieli NAPRAWDĘ!!!
I jak to bywa w prawdziwym życiu, Paweł nie był specjalnie zachwycony, gdy jego mama (która momentalnie uznała Julkę za supersłodziutką!) zadecydowała, że klaczka stanie się członkiem rodziny.
- Co zrobimy z tym koniskiem? - zapytał wówczas Paweł. To pytanie uznałam - jako autorka - nie tylko za uzasadnione, lecz również za zabawne. Ponieważ - wierzcie mi - z koniem naprawdę da się zrobić o wiele więcej, niż sądzimy! O czym bez wątpienia przekonacie się w tej książce.
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2026-01-28
Tytuł oryginału: En daar was Juli
„Od czasu pojawienia się koniska wszystko diabli wzięli”
Pewnego dnia w ogrodzie rodziny Pawełka pojawiła się szara klaczka, zwana koniskiem lub Julką. Nikt nie wiedział skąd się wzięła a poszukiwanie właściciela nic nie przyniosło. Konisko zadomowiło się w nowym miejscu ku uciesze rodziców i przyjaciół oraz rozpaczy Pawełka.
Konisko pożarło nie tylko wszelką roślinność, ale też rozpanoszyło się w sercach domowników. Stało się aktywnym uczestnikiem życia rodziny i nie było miejsca, które nie byłoby „skażone” jej kopytkami. Achy i ochy nad Julką zaślepiły wszystkich. Jedynie Pawełek widzi jak jest naprawdę. Konisko wsadziło bez skrępowania swój gruby zadek w jego życie i wywróciło je do góry nogami. Gdzie się nie obrócić tam Julka i kolejne efekty jej niszczycielskiej siły. Jedynym racjonalnym wyjściem jest usunąć ją definitywnie z domu i obejścia.
„Paskudne konisko” to zawadiacka książka. Przygody Pawełka i znienawidzonej klaczki Julki wywołują salwy śmiechu, rozczulają, otulają ciepełkiem. Każda przygoda to kolejna lekcja dla Pawelka. Młody człowiek musi otworzyć się na innych, podzielić swoim miejscem w świecie, zaakceptować odmienność i zrozumieć, że życie nie zawsze daje nam to co chcemy a przyjaźń może mieć bardzo zaskakujące oblicze. Wielkim plusem tej historii jest to, że wydarzyła się ona naprawdę😊
Cudownie jest napisana ta książka. Styl autorki jest lekki, błyskotliwy i bystry jak rzeczka. Pełno tutaj uroczych rysunków, strzałeczek, podkreśleń. Już przy pierwszym kontakcie z jej szatą graficzną widzimy, że dużo się tu będzie działo.
Miło spędziłam czas z tą książka a na koniec … uroniłam łezkę.
Przeczytane:2026-02-04, Ocena: 6, Przeczytałam,
🐎„Paskudne konisko” to bardzo zabawna historia o koniu Julce,który nagle pojawił się w ogrodzie bohaterów.Zabawne sytuacje wraz z zamieszczonymi ilustracjami w książce sprawia,że z najmniejszą łatwością możemy wyobrazić sobie przygody i chęć pozbycia się konia przez Pawła.Wszystko przez to,że to był koń,a on to same kłopoty. Z każdym kolejnym rozdziałem poznajemy te kłopoty i bawimy się znakomicie.
🐎Zapytacie-skąd się wzięła niechęć Pawła do konia?Otóż on uważał,że jest paskudny i tylko z nim będą same kłopoty,które narastać będą każdym kolejnym dniem.Czy miał rację-tego dowiecie się po poznaniu tej rewelacyjnej opowieści nasyconej w opowieści i mnóstwo wrażeń z życia Pawła i Julki.
🐎„Paskudne koniaki” to idealna lektura dla dzieci w wieku 9-12,ale również tych starszych i ciut młodszych.Ilustracje wzbogacają poznawaną historię a zabawne zdarzenia poprawiają humor w czasie czytania.Świetna książeczka,by z dziećmi spędzić miło wieczór-Polecam📖