Historia oparta na osobistych przeżyciach pisarza, który pielgrzymując do słynnego hiszpańskiego sanktuarium Santiago de Compostela, odkrył drogę zwykłego człowieka. Bohater książki wyrusza w drogę, którą po śmierci Jezusa szła Maryja wraz ze św. Jakubem apostołem. Towarzyszy mu tajemniczy przewodnik. Pod okiem pielgrzym osiąga kolejne poziomy wtajemniczenia - wraz z nim i my rozpoznajemy swego anioła i demona, uczymy się uwalniać od cierpień miłosnych, przekonujemy się, że w praktyce "strome podejścia są łatwiejsze niż by się wydawało".
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2003-09-01
Tytuł oryginału: O Diario De Um Mago
Język oryginału: portugalski
Tłumaczenie: Krystyna Szeżyńska-Maćkowiak
Ilustracje:Małgorzata Karkowska
Bardzo przyjemna książka, po bardzo długiej przerwie wróciłam do twórczości Coelha i tym razem się nie zawiodłam. Sfera duchowa jest wyeksponowana, ale nie za bardzo. Książki może nie czyta się jednym tchem, ale czytając nie powinno się nią męczyć .
(Kliknij aby rozwinąć opinię)Historia oparta na doświadczeniach autora. Powieść drogi, która zachęca czytelnika do zastanowienia się nad swoim życiem, nad jego wartościami.
Opowieść o pielgrzymie, który szuka swojego miecza. Z pomocą przychodzi mu przewodnik.
(Kliknij aby rozwinąć opinię)Cóż nie każdy może być piłkarzem w Brazylii ktoś musiał zostać pisarzem, oby nie noblistom
(Kliknij aby rozwinąć opinię)Podróż przez cały rok w towarzystwie sentencji Paula Coelho Kalendarz na 2014 rok z cytatami z dzieł brazylijskiego mistrza w pięknej szacie graficznej...
Ester, żona znanego pisarza, znika bez wieści. Ostatni raz widziano ją z młodym tłumaczem z Kazachstanu. Czy została porwana, zamordowana, a może uciekła...