Ok³adka ksi±¿ki - Po co nam to by³o

Po co nam to by³o

Ocena: 4.5 (2 g³osów)

Po co nam to by³o
po co nam to by³o
jeszcze nic siê nie zaczê³o
a ju¿ siê skoñczy³o
ledwie zap³onê³o
jedn± krótk± noc±
po co nam to by³o
po co?

autor tekstu: Jan Zalewski, kompozytor: Adam Skorupka

"Joanna Rawik potrafi ¶piewaæ, czego dowiod³a w amfiteatrze opolskim i paryskiej Olimpii, ale te¿ potrafi pisaæ i mówiæ, co artystom sceny dane jest w niewielu przypadkach. W dodatku ¶piewa, pisze i mówi  w swym drugim jêzyku, jest bowiem poliglotk±, co artystom zdarza siê dopiero w Hollywood. Ciekaw jestem, jak Po co nam to by³o czyta³oby siê w ojczystym jêzyku Joanny, jêzyku Eliadego i Ionesco, to jest w jêzyku rumuñskim. Zw³aszcza za¶, jak zabrzmia³by przyimek „po”.

Piosenka tytu³owa ksi±¿ki napisana jest tak, ¿e mog³aby j± ¶piewaæ Edith Piaf. To te¿ pseudonim artystyczny, który przekszta³cony zosta³ w nazwisko. Joanna ¶piewa podobnym g³osem i z podobn± wra¿liwo¶ci±. Ale po swojemu. Tak jak Edith Piaf wie o mi³o¶ci wszystko.

Ksi±¿kê Po co nam to by³o skomponowa³a wed³ug regu³ recitalu. Recital ¶piewa siê tak jak siê chce, a nie jak siê musi. W recitalu pisanym Joanny zosta³o trochê miejsca na dwa, trzy akapity - na tajemnice, których lepiej nie dotykaæ. Tak jest z dobrym koncertem – co¶ jeszcze pozostaje, co¶ nie zosta³o jeszcze  wygrane do koñca".
Krzysztof Mroziewicz

O autorce:
Z  ojczystej Rumunii przyjecha³a do  Polski trzynastoletnia. Porzuca naukê skrzypiec, nie koñczy studiów aktorskich. Po  dwóch sezonach teatralnych zajmuje siê wy³±cznie estrad±. Zdobywa nagrody na  kilku festiwalach w  Opolu, reprezentuje Polskê trzykrotnie na  miêdzynarodowych Festiwalach Piosenki w Sopocie. Koncertuje we wszystkich krajach europejskich; w USA i Australii dla publiczno¶ci polonijnej. Prezentuje kilkakrotnie Polskê na miêdzynarodowych koncertach radiowych Musique aux Champs Elysées.

Od lat 70. prowadzi autorskie audycje radiowe oraz programy telewizyjne. Rozpoczyna w  latach 90. publicystykê prasow± pocz±wszy od  miesiêcznika "Twój Styl", potem miesiêcznik "Dzi¶" oraz "Aneks Trybuny". Debiutuje ksi±¿k± o Edith Piaf, której ostateczn± wersj± jest Ptak smutnego stulecia (w dodrukach od 2003 roku).

Koncertuje najchêtniej w  recitalach i  monodramie Edith Piaf, równie¿ z orkiestrami kameralnymi.

W roku 2009 odznaczona z³otym medalem Gloria Artis.

Informacje dodatkowe o Po co nam to by³o:

Wydawnictwo: Studio Emka
Data wydania: 2017-10-12
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 978-83-65068-37-8

wiêcej

Kup ksi±¿kê Po co nam to by³o

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Po co nam to by³o - opinie o ksi±¿ce

Z twórczo¶ci± zawodow± Pani Joanny Rawik mia³am okazjê zapoznaæ siê w trakcie s³uchania wieczornych niedzielnych audycji prowadzonych przez Pana Kazimierza Kowalskiego, który przybli¿a s³uchaczom swoj± wiedzê z zakresu muzyki operowej. W jednej z nocnych audycji po¶wiêconych ¿yciu i karierze osoby znanej i lubianej owym go¶ciem by³a w³a¶nie Pani Joanna. W trakcie trwania audycji dowiedzia³am siê o tym, jakie ¿ycie zawodowe wiod³a Pani Joanna i jakie pozytywne podej¶cie ma do s³uchaczy. Momentami na adoracjê ze strony s³uchaczy -mê¿czyzn odpowiada³a z u¶miechem. Opowiedzia³a, kto zostawi³ ¶lad muzyczny w jej artystycznym ¿yciu oraz nadmieni³a o tym, ¿e lubi ¶piewaæ ikonê francuskiej piosenkarki- Edith Piaf. Wspomnia³a tak¿e o tym, ¿e lubi pisaæ ksi±¿ki.
O jednej z ksi±¿ek autorstwa Pani Joanny Rawik pt.”Po co nam to by³o” wydanej nak³adem wydawnictwa Studio Emka podzielê siê swoj± osobist± refleksj± o ¿yciu artystki, któr± dane by³o mi poznaæ na podstawie jej wspomnieñ z ¿ycia, które pozna³a jako m³oda aktorka, piosenkarka operowa. Pani Joanna dba o ka¿dy szczegó³ dotycz±cy jej ¿ycia zawodowego. Na wstêpie autorka podkre¶la, ¿e by³a ¶wiadkiem spotkañ z lud¼mi, którzy na jej drodze zawodowej stanowili prezent od losu.
Z pocz±tkowych rozdzia³ów dowiemy siê, kim by³a Pani Joanna. Autorka nie zapomina wspomnieæ w pierwszym rozdziale o swoim dzieciñstwie, o uczestnictwie w chórze oraz o tym, ¿e wst±pi³a do Zwi±zku M³odzie¿y Polskiej. Jej uwagê przyku³ Gustaw Holubek, o którym pisze, ¿e mówi³ bardzo cicho, ale za to swoj± delikatno¶ci± potrafi³ dotrzeæ do ka¿dego odbiorcy. W dalszej czê¶ci ksi±¿ki opowiada o swojej karierze aktorskiej, z której musia³a zrezygnowaæ z przyczyn osobistych. Cieszy³a siê uznaniem wielu znanych osobisto¶ci i sama wyra¿a³a siê pozytywnie o nich. Do tego grona zaliczaj± siê: Pañstwo Byrscy, profesor Juliusz Kleiner, Hanka Bielicka, Karol Wojty³a, Miros³aw ¯u³awski- pisarz, oraz jego syn Andrzej, re¿yser, Anna Polony, Zbigniew Wodecki, Olgierd Terlecki, dziennikarz, Kalina Jêdrusik, Anna German oraz Jan Gerhard, redaktor naczelny tygodnika „Forum”.
S³awê przynios³y jej dwie piosenki: „Nie chod¼ t± ulic±, Za ma³o mamy siebie dla siebie”. W ksi±¿ce nie zabrak³o prywatnych opinii autorki, która posiada bogate s³ownictwo jêzykowe. Swoj± odwagê pokaza³a tym, ¿e ¶piewa oraz potrafi byæ wierna swojemu zawodowi, który kocha. Ceni sobie wspó³pracê z muzykami, którzy udzielaj± siê podczas jej koncertów. Pani Joanna to kobieta z klas±, energi±, która przy swoim ogromnym temperamencie jest niezwykle wra¿liwa. Podkre¶la znacz±c± rolê w jej ¿yciu mê¿a Stanis³awa, o którym wspomnia³a wiele razy w rozdzia³ach. Wyra¿a siê o nim bardzo ciep³o. ¯ycie artystki jest jak wielka tajemnica, któr± warto odkryæ z pomoc± tej piêknie wydanej ksi±¿ki.
Tekst zamieszczony w ksi±¿ce czyta siê dobrze ze wzglêdu na w³a¶ciwy dobór czcionki oraz czarnobia³e zdjêcia osób, które autorka zna³a osobi¶cie.
Nie zabraknie równie¿ w ksi±¿ce dobrego poczucia Pani Joanny, która ujawnia go nie od razu, ale spowodowa³a swoj± ripost± we mnie osobi¶cie u¶miech.
Miêkka oprawa ze skrzyde³kami, s. 280, Wydawnictwo Studio Emka, Warszawa 2017.
Polecam przeczytaæ tê ksi±¿kê, któr± pisze w³a¶ciwie samo ¿ycie sceniczne artystki Pani Joanny Rawik.

Avatar u¿ytkownika - karolinaosewska
karolinaosewska
Przeczytane:2021-01-06, Ocena: 3, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2021,

Joanna Rawik, polska aktorka, piosenkarka i dziennikarka, urodzona w 1934 roku w Czerniowcach w Rumunii. W wieku 13 lat przyjecha³a do Polski, gdzie mieszka do dzi¶.

W swojej ksi±¿ce "Po co nam to by³o" pani Joanna dzieli siê z nami swoimi wspomnieniami, odkrywa przed czytelnikami swoje ¿ycie, swoje przygody, prze¿ycia, duszê, jak i swój charakter.

We wspomnieniach piosenkarka przywo³uje du¿o nazwisk, nazwisk swoich wyk³adowców, znajomych, przyjació³, wspó³pracowników. O niektórych wypowiada siê pozytywnie, a o niektórych, no có¿, niezbyt pochlebnie (Violetta Villas, Marek Perepeczko). Czytaj±c dra¿ni³o mnie prócz negatywnych uwag o postaciach, które przecie¿ ju¿ od dawna nie ¿yj±, ci±g³e nawi±zywanie autorki do aspektów politycznych, jej stosunek do okresu PRL w Polsce(w niektórych momentach mia³am ochotê rzuciæ ksi±¿k± o ¶cianê, naprawdê, s± tam takie uwagi pani Joanny, które podnosi³y mi ci¶nienie), a tak¿e nieustaj±ce dygresje autorki, które wybijaj± z rytmu czytania i w du¿ym stopniu utrudniaj± lekturê. Autorka zaczyna o czym¶ opowiadaæ, nagle zmienia temat, potem wraca do poprzedniego. Wprowadza to straszny chaos. Brak w tych wspomnieniach uporz±dkowania, chronologii. Byæ mo¿e nie ka¿demu bêdzie to przeszkadza³o, ale mi to utrudnia³o lekturê, bo mimo ¿e ksi±¿ka nie nale¿y do najd³u¿szych, czyta³o mi siê j± opornie.

Kolejnym aspektem, który bardzo mnie dra¿ni³ by³o ci±g³e narzekanie pani Joanny na czasy wspó³czesne, autorce nie podoba siê dzisiejsza Polska, Pary¿ itp. Uwa¿a ¿e za komuny by³o lepiej, bo arty¶ci byli doceniani i szanowani przez w³adzê ! a arty¶ci spotykali siê ze sob± w kulturalnych kawiarenkach, czy w mieszkaniach ró¿nych aktorów, aktorek, twórców ¶wiata artystycznego, ¿e wszyscy byli dla siebie mili, uprzejmi, ciepli i otwarci, ¿e by³o tak och i ach, i nie rozumie czemu ten okres w Polsce jest tak znienawidzony przez rodaków. Nie wiem, pani Joanna zapomnia³a chyba o tym, ¿e nie ka¿dy Polak by³ artyst±, pozostaj±cym w dobrych stosunkach z parti±, którego ona ho³ubi³a. Szary, przeciêtny cz³owiek z okresu PRL-u móg³by zedrzeæ klapki z oczu aktorki, opowiadaj±c o szaro¶ci ¿ycia tamtych dni, mo¿e nie wypisywa³aby wtedy takich rzeczy, ¿e panowie milicjanci byli mi³ymi i uprzejmymi lud¼mi, którzy j± nawet podwozili do domu ! No naprawdê, jak mo¿na ¿yæ bêd±c tak oderwanym od rzeczywisto¶ci ! To chyba trzeba byæ artyst±...

We wspomnieniach pani Joanny razi³o mnie tak¿e przero¶niête ego piosenkarki. Co innego byæ pewnym siebie, a co innego byæ zarozumia³ym. Wskazuj± na to chocia¿by komentarze o innych piosenkarkach czy aktorach, o których ju¿ tu wspomina³am.

"Po co nam to by³o" to pozycja najpewniej dla fanów twórczo¶ci pani Joanny Rawik. I dla ludzi, którzy maj± pogl±dy na rzeczywisto¶æ zbli¿one do autorki. Nie jest to niestety ksi±¿ka dla mnie. Byæ mo¿e gdyby nie by³oby tu tyle nawi±zañ do polityki, które budzi³y we mnie niesmak, gdyby autorka nie zadziera³a tak noska, i gdyby darowa³a sobie pewne uwagi i przytyki, to mo¿e wtedy patrzy³abym na te wspomnienia inaczej. Lektura ich na pewno zapewni³a mi wiele emocji, tego nie mo¿na im odmówiæ, ale zadaje sobie pytanie, czy chcê ¿eby to by³y same negatywne emocje? Nie s³ysza³am o pani Rawik wcze¶niej przed lektur± tej pozycji. I zastanawiam siê czy cieszê siê, ¿e o niej us³ysza³am, ¿e j± pozna³am? Parafrazuj±c tytu³ ksi±¿ki "Po co mi to by³o?" ;) Chyba po to by poznaæ utwory pani Joanny, odkryæ jej g³os i talent, który niew±tpliwie posiada, a tak¿e przeczytaæ o czasach dla mnie odleg³ych, bo uwielbiam wszelakie biografie i wspomnienia, ale ¶wiatopogl±dowo i ideowo to z autork± tej ksi±¿ki mi nie po drodze. Niestety.

Czy polecam te wspomnienia? Na pewno nie odradzam, przecie¿ to, co nie przypad³o mi do serca, komu¶ innemu mo¿e je podbiæ. My¶lê, ¿e fani pani Rawik powinni to przeczytaæ by zg³êbiæ swoj± wiedzê o niej i o jej ¿yciu. Ci, którzy, tak jak ja, nie s³yszeli o niej wcze¶niej, a uwielbiaj± biografie, dzienniki, wspomnienia, równie¿ jak najbardziej, mog± siêgn±æ po tê ksi±¿kê, ale miejcie w pamiêci moje uwagi co do tej pozycji. ;)

Za egzemplarz do recenzji dziêkujê wydawnictwu Studio Emka.

Inne ksi±¿ki autora
Muzyka ¿ycia
Joanna Rawik0
Ok³adka ksi±zki - Muzyka ¿ycia

Muzyka ¿ycia”, ksi±¿ka Joanny Rawik nie jest klasyczn± autobiografi±- takiego rodzaju ksi±¿kê autorka ma ju¿ za sob±. W tej nowej te¿ znajdziemy...

Ptak smutnego stulecia Edith Piaf
Joanna Rawik0
Ok³adka ksi±zki - Ptak smutnego stulecia Edith Piaf

Poruszaj±ca biografia niezwyk³ej piosenkarki - historia jej ¿ycia, twórczo¶ci i mi³o¶ci....

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje