Z twórczo¶ci± zawodow± Pani Joanny Rawik mia³am okazjê zapoznaæ siê w trakcie s³uchania wieczornych niedzielnych audycji prowadzonych przez Pana Kazimierza Kowalskiego, który przybli¿a s³uchaczom swoj± wiedzê z zakresu muzyki operowej. W jednej z nocnych audycji po¶wiêconych ¿yciu i karierze osoby znanej i lubianej owym go¶ciem by³a w³a¶nie Pani Joanna. W trakcie trwania audycji dowiedzia³am siê o tym, jakie ¿ycie zawodowe wiod³a Pani Joanna i jakie pozytywne podej¶cie ma do s³uchaczy. Momentami na adoracjê ze strony s³uchaczy -mê¿czyzn odpowiada³a z u¶miechem. Opowiedzia³a, kto zostawi³ ¶lad muzyczny w jej artystycznym ¿yciu oraz nadmieni³a o tym, ¿e lubi ¶piewaæ ikonê francuskiej piosenkarki- Edith Piaf. Wspomnia³a tak¿e o tym, ¿e lubi pisaæ ksi±¿ki.
O jednej z ksi±¿ek autorstwa Pani Joanny Rawik pt.”Po co nam to by³o” wydanej nak³adem wydawnictwa Studio Emka podzielê siê swoj± osobist± refleksj± o ¿yciu artystki, któr± dane by³o mi poznaæ na podstawie jej wspomnieñ z ¿ycia, które pozna³a jako m³oda aktorka, piosenkarka operowa. Pani Joanna dba o ka¿dy szczegó³ dotycz±cy jej ¿ycia zawodowego. Na wstêpie autorka podkre¶la, ¿e by³a ¶wiadkiem spotkañ z lud¼mi, którzy na jej drodze zawodowej stanowili prezent od losu.
Z pocz±tkowych rozdzia³ów dowiemy siê, kim by³a Pani Joanna. Autorka nie zapomina wspomnieæ w pierwszym rozdziale o swoim dzieciñstwie, o uczestnictwie w chórze oraz o tym, ¿e wst±pi³a do Zwi±zku M³odzie¿y Polskiej. Jej uwagê przyku³ Gustaw Holubek, o którym pisze, ¿e mówi³ bardzo cicho, ale za to swoj± delikatno¶ci± potrafi³ dotrzeæ do ka¿dego odbiorcy. W dalszej czê¶ci ksi±¿ki opowiada o swojej karierze aktorskiej, z której musia³a zrezygnowaæ z przyczyn osobistych. Cieszy³a siê uznaniem wielu znanych osobisto¶ci i sama wyra¿a³a siê pozytywnie o nich. Do tego grona zaliczaj± siê: Pañstwo Byrscy, profesor Juliusz Kleiner, Hanka Bielicka, Karol Wojty³a, Miros³aw ¯u³awski- pisarz, oraz jego syn Andrzej, re¿yser, Anna Polony, Zbigniew Wodecki, Olgierd Terlecki, dziennikarz, Kalina Jêdrusik, Anna German oraz Jan Gerhard, redaktor naczelny tygodnika „Forum”.
S³awê przynios³y jej dwie piosenki: „Nie chod¼ t± ulic±, Za ma³o mamy siebie dla siebie”. W ksi±¿ce nie zabrak³o prywatnych opinii autorki, która posiada bogate s³ownictwo jêzykowe. Swoj± odwagê pokaza³a tym, ¿e ¶piewa oraz potrafi byæ wierna swojemu zawodowi, który kocha. Ceni sobie wspó³pracê z muzykami, którzy udzielaj± siê podczas jej koncertów. Pani Joanna to kobieta z klas±, energi±, która przy swoim ogromnym temperamencie jest niezwykle wra¿liwa. Podkre¶la znacz±c± rolê w jej ¿yciu mê¿a Stanis³awa, o którym wspomnia³a wiele razy w rozdzia³ach. Wyra¿a siê o nim bardzo ciep³o. ¯ycie artystki jest jak wielka tajemnica, któr± warto odkryæ z pomoc± tej piêknie wydanej ksi±¿ki.
Tekst zamieszczony w ksi±¿ce czyta siê dobrze ze wzglêdu na w³a¶ciwy dobór czcionki oraz czarnobia³e zdjêcia osób, które autorka zna³a osobi¶cie.
Nie zabraknie równie¿ w ksi±¿ce dobrego poczucia Pani Joanny, która ujawnia go nie od razu, ale spowodowa³a swoj± ripost± we mnie osobi¶cie u¶miech.
Miêkka oprawa ze skrzyde³kami, s. 280, Wydawnictwo Studio Emka, Warszawa 2017.
Polecam przeczytaæ tê ksi±¿kê, któr± pisze w³a¶ciwie samo ¿ycie sceniczne artystki Pani Joanny Rawik.
Wydawnictwo: Studio Emka
Data wydania: 2017-10-12
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Doda³/a opiniê:
Emilly26
Poruszaj±ca biografia niezwyk³ej piosenkarki - historia jej ¿ycia, twórczo¶ci i mi³o¶ci....
Muzyka ¿ycia”, ksi±¿ka Joanny Rawik nie jest klasyczn± autobiografi±- takiego rodzaju ksi±¿kê autorka ma ju¿ za sob±. W tej nowej te¿ znajdziemy...