Okładka książki - Podróże zewnętrzne. Podróże wewnętrzne.

Podróże zewnętrzne. Podróże wewnętrzne.

Informacje dodatkowe o Podróże zewnętrzne. Podróże wewnętrzne.:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2024-02-01
Kategoria: Podróżnicze
Ilustracje:Monika Skarzyńska

Tagi: Podróże i wyprawy

Kup książkę Podróże zewnętrzne. Podróże wewnętrzne.

Podróże zewnętrzne. Podróże wewnętrzne. - opinie o książce

Avatar użytkownika - enigma1
enigma1
Przeczytane:2025-03-24, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2025,

Monika, dziewczyna pochodząca z Polski, postanowiła zmienić swoje życie. Spakowała trochę bagażu i wyjechała do Szkocji. Nie szukała przygód - ale znalazła tam miłość. I przygoda odnalazła ją - pewnego deszczowego dnia odebrała zdumiewający telefon. Ktoś z Indii obejrzał stronę internetową Moniki (malarki i graficzki komputerowej z zawodu) i złożył jej niesamowitą propozycję: ona przyleci do Indii na 5 tygodni, w zamian będzie miała zapewnione wszystko, być może także niewielkie wynagrodzenie, z czasem.

Brzmi nieprawdopodobnie? Ale to nie wymyślona akcja kolejnej książki z nurtu "literatury kobiecej", to wydarzyło się naprawdę.

Kilka tygodni to sporo, jeśli weźmie się pod uwagę całkiem świeży związek. Ale też dobry sposób, aby się przekonać, czy to uczucie przetrwa.

Monika zaryzykowała i poleciała w nieznane. Zamieszkała w Kovalam, na pięknym, zielonym, zamkniętym osiedlu. To tam pracowała z innymi grafikami, pochodzącymi z Indii. Z niektórymi z nich szybko się zaprzyjaźniła, zwiedzała bliższą i dalszą okolicę.

Blondynka o jasnej karnacji wszędzie budziła zainteresowanie, więc towarzystwo autochtonów było ze wszech miar pożądane (chociaż autorka raczej nie wspomina o niebezpiecznych sytuacjach).

Jej pobyt się przedłużył i z zaplanowanych 5 tygodni zrobiło się 7 miesięcy (ale nie cały czas w firmie Prijana, który ten wyjazd zorganizował).

To nie jest typowa ksiązka podróżnicza. Autorka nie przemierza Indii utartymi, turystycznymi szlakami. Jej indyjscy przyjaciele zabierali ją do swoich domów, pokazywali świątynie, lokalne święta i uroczystości. Monika przemierzyła kawał Indii autobusami, na krótszych trasach używała skutera i motoru.

Książka jest napisana starannie: to czuć, że autorka stara się zgłębić poruszane przez nią tematy.

Podróże zewnętrzne - to te, w czasie których poznawała Indie i (przez krótki czas) Sri Lankę.

Podróże wewnętrzne - to poszukiwanie duchowości, przeżyć religijno - mistycznych w aśramach.

Czy miłość Moniki do szkockiego partnera przetrwała siedem miesięcy rozłąki? Kogo Monika poznała w trakcie tego wyjazdu i czy przyjaźnie przetrwały? To już trzeba przeczytać książkę.