Okładka książki - Polki w Ameryce. Historie kobiet, które wyruszyły za ocean i podbiły świat

Polki w Ameryce. Historie kobiet, które wyruszyły za ocean i podbiły świat

Opowieść o Polkach, które uwierzyły w swoje marzenia i zmieniły świat.

Helena Modrzejewska wyruszyła do Ameryki, by założyć farmę i żyć z pracy na roli, nie podejrzewając nawet, że stanie się jedną z największych gwiazd tamtejszej sceny teatralnej. Pola Negri była pierwszą Europejką, która podbiła Hollywood, a jej burzliwe romanse elektryzowały całe Stany. Ruth Handler - córka polskich emigrantów - stworzyła najbardziej rozpoznawalną zabawkę świata, lalkę Barbie. Urszula Dudziak była bliska podjęcia pracy w kuchni u rodziny Hiltonów, by potem zdobyć jazzowe sceny USA.

Te i mnóstwo innych niezwykłych faktów pokazuje, jak wiele odwagi, sprytu i niekonwencjonalnego myślenia kryje się za spektakularnymi sukcesami Polek, które sięgnęły po amerykański sen i odważyły się przekroczyć granice - geograficzne, kulturowe, społeczne i swoje własne.

Magdalena Żelazowska przygląda się temu, co skłoniło je do emigracji i jak pokonywały bariery języka, pochodzenia czy płci, by móc realizować swoje marzenia o wielkim sukcesie. W ich historiach pojawiają się błyskotliwe kariery, bajkowe śluby i zawrotne fortuny, ale też wyzwania, łzy i upadki.

Autorka pokazuje, jak zmiana kraju potrafi odmienić człowieka, jak polska zaradność i determinacja pomagają odnaleźć się w świecie nieograniczonych możliwości. To właśnie Polki często dopisywały do mitu Ameryki jego najpiękniejsze rozdziały.

Pasjonujące biografie, wypowiedzi ekspertów i osobiste refleksje autorki - również emigrantki - składają się na wyjątkowy portret kobiet, które udowadniają, że Ameryka to nie tylko miejsce na mapie, lecz także stan ducha.

Informacje dodatkowe o Polki w Ameryce. Historie kobiet, które wyruszyły za ocean i podbiły świat:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2026-01-28
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: Biografie i literatura faktu biografie Biografie artystów i ludzi show biznesu

Kup książkę Polki w Ameryce. Historie kobiet, które wyruszyły za ocean i podbiły świat

Polki w Ameryce. Historie kobiet, które wyruszyły za ocean i podbiły świat - opinie o książce

Ameryka od samego jej odkrycia budzi w ludziach chęć poznania. Kraina przedstawiana jako ta złotem i srebrem płynąca, z ogromnymi obszarami gotowymi do zamieszkania i stworzenia czegoś nowego, innowacyjnego. Świat gdzie społeczeństwo ma całkiem inną kulturę i obyczaje, a narzekanie i zazdrość zdarza się w mniejszym stopniu niż u nas.

Autorka w tej książce przedstawia portrety takich kobiet jak Helena Modrzejewska, Pola Negri, Tamara Łapicka, Ruth Handler, Barbara Piasecka - Johnson, Urszula Dudziak, Ewa Zadrzyńska - Głowacka, Aleksandra Kurzak, Aleksandra Gołota, Sylvia Gorajek i krótkie fragmenty o innych oraz o sobie.

Kilka z nich wyemigrowało za ocean aby spełniać marzenia. Czy jednak było to proste? No nie. Nie raz musiały coś poświęcić, postarać się bardziej niż "miejscowi". Ale to co ich łączy to upór i odwaga, by zawalczyć o siebie i swoje pragnienia. Niejednokrotnie z sentymentem wracały, jeśli nie fizycznie to myślami do Polski. Przyjeżdżając w nieznane musiały przestawić się na amerykański styl życia. Tak inny niż u nas. Ich polska mentalność skłonna do ciągłego narzekania została uśpiona, aż do powrotu do rodzinnych stron. Walczyły z samotnością, dramatami, nieszczęśliwymi miłościami. Nie poddały się i dlatego o tych, których już z nami nie ma Ameryka nadal pamięta.

Jest dość ciekawa biografia i autobiografia o kobietach wywodzących się z różnych środowisk społecznych, zdeterminowanych i odważnych.

Nam czytelnikom pokazuje, że aby coś osiągnąć nie wystarczy tylko chcieć ale trzeba przede wszystkim działać, czasem nawet pomimo przeciwności. I chociaż Ameryka znacznie różni się od tej jaką zastała Helena Modrzejewska, nie znaczy, że nie warto spróbować.

Plusem tej książki są także zdjęcia, jest ich naprawdę sporo. Spodoba się ona tym ciekawym świata i lubiącym czytać o życiu innych.

Hotel Bankrut
Magdalena Żelazowska 0
Okładka ksiązki - Hotel Bankrut

Spowolnienie, zapaść, recesja. Kryzys od kilku lat nie schodzi z pierwszych stron gazet. Ten ekonomiczny często przeradza się w osobisty. Każdy przeżywa...

Americana. To, co najlepsze w USA
Magdalena Żelazowska0
Okładka ksiązki - Americana. To, co najlepsze w USA

Autorka stworzyła osobisty przewodnik po USA, który jest czymś więcej niż listą miejsc i atrakcji turystycznych. Mieszkając w Ameryce i podróżując po niej...

Opad
Opad