Okładka książki - Polska prowincja dominikańska w średniowieczu i Rzeczypospolitej Obojga (Wielu) Narodów

Pasjonująca historia polskich dominikanów od powstania zakonu w 1216 roku aż do rozbiorów Polski i kasaty zakonów. W tej historii, jak w soczewce, skupiają się zarazem dzieje polskiego chrześcijaństwa i szerzej jeszcze, dzieje polskiego państwa, kultury, szkolnictwa. Książka niezwykle ważna dla badaczy polskiej historii, ale także dla wszystkich, których pasjonuje odkrywanie codziennego życia, obyczajów, mentalności i relacji społecznych, które panowały na ziemiach polskich w minionych wiekach.

Informacje dodatkowe o Polska prowincja dominikańska w średniowieczu i Rzeczypospolitej Obojga (Wielu) Narodów:

Data wydania: b.d
Kategoria:
ISBN: 978-83-7033-678-3

Kup książkę Polska prowincja dominikańska w średniowieczu i Rzeczypospolitej Obojga (Wielu) Narodów

Polska prowincja dominikańska w średniowieczu i Rzeczypospolitej Obojga (Wielu) Narodów - opinie o książce

Dzieje chrześcijaństwa polskiego
Jerzy Kłoczowski0
Okładka ksiązki - Dzieje chrześcijaństwa polskiego

Wyczerpujące, przystępnie napisane dzieło wybitnego historyka KUL,od chrztu Polski po współczesność,historia Kościołów-instytucji, miejsce religii w życiu...

Historia polski do końca xv wieku
Jerzy Kłoczowski0
Okładka ksiązki - Historia polski do końca xv wieku

Praca jednego z najwybitniejszych znawców średniowiecza, stanowi ambitną próbę przedstawienia nowej wizji przeszłości Polski od początków jej istnienia do schyłku wieku XV....