Idealna maszyna!
Wyrusz w fascynującą podróż do wnętrza najbardziej niezwykłej maszyny na świecie - ludzkiego ciała!
Zajrzyj do mózgu i zobacz, jak pracuje ten superinteligentny komputer. Sprawdź, co potrafią twoje zmysły. Odkryj, do czego służą mięśnie i kości. Zobacz serce w akcji - nie zatrzymuje się ani na chwilę! A potem ruszaj dalej - do płuc, wątroby, żołądka i nerek.
Znajdziesz tu megaciekawostki, a także wyzwania, takie jak: labirynty, łamigłówki, zadania i gry. Trochę główkowania, mnóstwo zabawy - i już jesteś ekspertem od ludzkiego ciała!
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2025-09-10
Tytuł oryginału: Cuerpo Humano
Przeczytane:2025-10-14, Ocena: 6, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, 12 książek 2025, 26 książek 2025, 52 książki 2025,
Pytania dzieci o ciało nigdy się nie kończą, a nie zawsze znamy na nie odpowiedź lub czasami nie wiemy, jak dobrze ją ująć, żeby dziecko zrozumiało, a warto jednak przekazywać najmłodszym rzetelną wiedzę, więc czasami, zamiast zmyślać lepiej sięgnąć po fachową publikację.
Poznaj ludzkie ciało to książka, która odkrywa wszystkie tajemnice, zarówno tego, co widzimy na zewnątrz, jak i tego, co znajduje się wewnątrz człowieka. Każda strona to inne zagadnienie mózg, wzrok, słuch, zapach, smak, włosy, paznokcie, ale też szkielet i mięśnie. Wszystko opisane jest w naprawdę interesujący sposób i mamy również zadania, które pomagają nam utrwalić otrzymaną wiedzę. Oprócz nauki tego, z czego składa się nasze ciało mamy również dużo edukacyjnych treści, jak na przykład, w jaki sposób prawidłowo obcinać paznokcie, żeby nam się nie wrastały lub po co mamy włosy również w nosie oraz w uszach.
Uwielbiam takie książki, które wspierają edukację moich dzieci, a w tej jest naprawdę dużo wiedzy, która obejmuje chyba wszystkie obszary, nie ma tutaj nic pominięte. Ja od dzieci, a szczególnie syna słyszę mnóstwo pytań o ciało i to nie tylko tych dotyczących różnic między chłopcem a dziewczynką, ale też dużo innych, jak na przykład, dlaczego mamy pięć palców, a nie więcej. Mnie zaciekawiły tutaj wyzwania, które utrwalają zdobytą wiedzę oraz ciekawe fakty, pewnie mało kto z was wie, ile procent społeczeństwa cierpi na anosmię, czyli brak węchu, a ja już wiem, właśnie dzięki tej książce.
Wszystko jest tutaj piękne i kolorowe, książka nie wygląda na grubą, ale wiedzy jest tutaj tyle, że musieliśmy sobie ja dawkować, żeby wszystko dobrze zapamiętać. Na pewno taka forma nauki o swoim ciele jest o wiele ciekawsza niż ta ze szkolnych podręczników, więc jeżeli wasze dziecko jest słabe z biologii, to ta książka będzie idealna do przyjemnego poznawania własnego ciała. Oczywiście sprawdzi się też dla młodszych dzieci, ponieważ taką wiedzę można przekazywać już od małego.