"Praca z nastolatkami i m³odymi doros³ymi" to unikatowy przewodnik dla profesjonalistów pracuj±cych z m³odymi lud¼mi – zarówno tych do¶wiadczonych, jak i pocz±tkuj±cych. Autor zapoznaje Czytelników z najnowszymi teoriami psychoanalitycznymi i modelami rozwoju to¿samo¶ci, które s± najbardziej przydatne dla rozumienia problematyki okresu dojrzewania. Uwzglêdniaj±c zmiany zachodz±ce w spo³eczeñstwach europejskich w ostatnich dekadach, przedstawia psychodynamiczny sposób rozumienia lêków i problemów emocjonalnych nastolatków, a tak¿e problemów, z jakimi zmagaj± siê rodzice i rodziny adolescentów. Briggs omawia wiele przejawów wewnêtrznych konfliktów m³odych ludzi – m. in. zaburzenia obrazu cia³a, samookaleczenia, zaburzenia od¿ywiania, sk³onno¶ci samobójcze i zaburzenia psychotyczne. Swoje rozwa¿ania ilustruje licznymi przyk³adami klinicznymi.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2017-02-01
Kategoria: Psychologia
Tytu³ orygina³u: Working with Adolescents and Young Adults A Contemporary Psychodynamic Approach.
Jêzyk orygina³u: angielski
T³umaczenie: Katarzyna Okoñ
Jak wszyscy wiedz±, ¦wiat Dysku jest p³aski i spoczywa na grzbietach czterech s³oni, które z kolei stoj± na skorupie gigantycznego gwiezdnego ¿ó³wia...
Przeczytane:2019-02-25, Ocena: 3, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2019, psychologia,
Pozycja w du¿ej mierze oparta na analizie konkretnych przypadków pacjentów i na ich podstawie omawiania zasady pracy terapeutycznej z m³odzie¿± i m³odymi doros³ymi. Ciekawa ale ma³o wynosz±c± w metody pracy terapeutów praktyków.