Nagła przeprowadzka do małego miasta wywraca do góry nogami życie krakowskiego patologa, który podczas rutynowej sekcji znajduje w żołądku topielca fragment ludzkiego palca. To odkrycie uruchamia lawinę zdarzeń. W sennej dotąd społeczności zaczynają ginąć ludzie.
Wciągnięty w śledztwo, bohater musi zmierzyć się z lokalną siecią układów i kłamstw. Podejrzanym staje się niemal każdy.
Wykorzystując swój niezwykły dar, patolog próbuje ułożyć w całość rozsypane tropy, a to, co ustala, jest wstrząsające. Czy jego przyjazd mógł obudzić uśpione zło?
W miejscu, gdzie wszyscy się znają, prawda okazuje się najbardziej niebezpiecznym sekretem.
"Z wielką przyjemnością czytam kolejne książki Alicji Horn, gdyż wciągają od pierwszej strony i wymykają się utartym schematom.
Akcja tej powieści rozgrywa się w uroczym, starym mieście, położonym nieopodal Bieszczad. Nagle wstrząsa nim seria morderstw. Nowo przybyły patolog posiada pewien wyjątkowy talent, dzięki czemu skutecznie prowadzi prywatne śledztwo. Używa dalece niekonwencjonalnych metod, co nadaje powieści doskonałej dynamiki.
Przeciwciała to niezwykła historia człowieka, który słuchał, co martwi mają do powiedzenia – w przenośni i dosłownie…" - Anna Wiśniewska, lekarz i kryty literacki
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-10-15
Tytuł oryginału: Przeciwciała
Język oryginału: Polski
Alicja Horn, autorka bestsellerów Wyleczeni i Pasożyt, powraca z nową powieścią, by znów szokować czytelników osobliwymi metodami morderstw. W Warszawie...
Alicja Horn, autorka bestsellerów Wyleczeni, Pasożyt i Diagnoza, powraca z nową powieścią, by znów szokować czytelników osobliwymi metodami morderstw. Pozornie...
Przeczytane:2025-11-09, Ocena: 6, Przeczytałam, Wydawnictwo Faros, Mam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, 12 książek 2025, 26 książek 2025, 52 książki 2025, Książka 2025, Recenzencka 2025, 2025, 10/10, Thriller 2025,
" [...] Jak to mówią, szorstki start wróży gładki finisz. [...]"
Jak wiecie, albo nie, Alicja Horn jest jedną z moich ulubionych autorek. Jej najnowsze dzieło pod tytułem "Przeciwciała" łączy w sobie kilka gatunków, takich jak: thriller, kryminał, sensację i obyczajówkę. Poznałam tutaj między innymi pracę koronera i lekarza sądowego w jednym. Widziałam, jak działa prokuratura i policja.
Najbardziej podobały mi się oczywiście sekcje zwłok. Oczami wyobraźni stałam przy głównym bohaterze Jarosławie Ostrogskim i razem z nim brałam udział w czynnościach ustalających przyczynę zgonów denatów. To było dla mnie coś wyjątkowego.
Jarosław przeprowadził się z Krakowa do Jarosławia. Początkowo nie miał zamiaru tutaj zastać, jednak niespodziewana propozycja odmieniła jego życie. Pytanie, tylko czy na lepsze? Jarek, jest bardzo dobrym patologiem Idealnie zna się na swojej robocie. Można go za to podziwiać. Jedyne minusy -- palenie papierosów i to, że jest kobieciarzem. Żadnej nie odmówi. Mam nadzieję, że kiedyś się ustatkuje. Ma także pewien wyjątkowy dar, którego niestety zagłusza tabletkami. Szkoda. Czy poradzi sobie ze sprawami, które spadną na niego w na pozór spokojnej, nowej miejscowości?
Oprócz Jarka poznacie tutaj jeszcze, wyjątkową panią prokurator -- Dagmarę Biały, komisarza Komendy Powiatowej Policji -- Roberta Betlejewskiego, oraz lekarkę -- Ewę Dworecką. Oczywiście tych postaci jest znacznie więcej, ale zostawię wam tę przyjemność ich odkrywania.
Znalazłam tutaj wszystko, to, co uwielbiam w książkach. Był zwłoki, ich sekcje, zbrodnie i ściganie sprawców.
Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, czym są przeciwciała? Jeżeli nie, to Alicja Horn ustami swojego głównego bohatera chętnie wam to wyjaśni.
"Przeciwciała" od samego początku wciągnęły mnie w swój wir i nie puściły po ostatniej stronie. Z przyjemnością sięgnę po kolejną część, o ile taka się pojawi.