Zainab wraca z krótkiego urlopu w Libanie, ale w mieszkaniu nie zastaje swojej współlokatorki. Jej telefon milczy, a pomieszczenia są dokładnie wysprzątane, choć pedantyzm nie leży w naturze Gamili. Libanka przeczuwa, że jej przyjaciółce stało się coś złego, jednak nie znajduje na to żadnych dowodów. Kiedy zgłoszenie zaginięcia na policji nie przynosi odpowiedniego odzewu, Libanka postanawia wziąć sprawy w swoje ręce. Przeszukuje stare wiadomości, gdzie odnajduje alarmujące informacje. Z biegiem akcji Zainab poznaje zupełnie nieznane jej oblicze Gamili. Pełne mroku i rozczarowania światem. Zainab podejrzewa, że jej przyjaciółka została uprowadzona przez właściciela czarnego samochodu, który rzekomo Egipcjankę śledził i nawet po odnalezieniu jego ciała nie jest w stanie tego wykluczyć. Policja nagle rozwiązuje sprawę zaginięcia Gamili, ale zasłania się procedurami i żadne informacje do Zainab nie docierają.
Fałszywy technik kryminalny, sekta Evil Eye, seria niezrozumiałych samobójstw i mroczna przeszłość współlokatorki...
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-03-26
Zainab mieszka wraz ze współlokatorką Gamilą i bardzo się lubią. Pewnego dnia wyjeżdża na krótki urlopu w Libanie, a kiedy wraca w mieszkaniu, nie zastaje nikogo. Jest to dość dziwne, na dodatek, że telefon Gamili milczy. Zainab zaczyna się coraz bardziej się martwić, tym bardziej że mieszkanie jest wysprzątane, co jest niespotykane, jej współlokatorka raczej należy do bałaganiar. Kobieta postanawia zgłosić sprawę na policję, jednak to nie przynosi rezultatu. Jest za wcześnie, a jej przeczuć, że stało się coś strasznego, nikt nie bierze pod uwagę. Jednak Zainab nie zamierza siedzieć bezczynnie, postanawia działać sama, a na jej drodze staje policjant, który zaczyna w końcu coś robić. Czy uda się rozwiązać zagadkę zaginięcia Gamili? Czy kobieta się odnajdzie? Jakie sekrety współlokatorki odkryje Zainab? Jak to wszystko wpłynie na jej życie?
Historia, jaką znalazłam w książce, mnie się zdecydowanie podobała. Już prolog mnie bardzo zaciekawił i sprawił, że z zaciekawieniem śledziłam każdą kolejną stronę. Podczas czytania towarzyszyło mi wiele emocji, momentami uśmiech na twarzy, momentami nutka strachy, a w innych chwilach smutek. Osobiście lubię, kiedy książki wywołują tak wiele różnych emocji. To opowieść o kobiecie, która wytrwale szuka zaginionej współlokatorki, nie poddaje się mimo braków efektów, odkrywa jej drugie życie, przez co sama jest w niebezpieczeństwie.
Książkę czytało się naprawdę szybko. Akcja sprawnie poprowadzona, z ciekawymi zwrotami. Dla mnie była to pozycja na jedno popołudnie. Naprawdę mocno mnie wciągnęła.
Główną bohaterką jest Zainab, młoda Libanka. To kobieta, która jest odważna, dzielna, uparta. Osobiście ją polubiłam i to bardzo.
„Przekleństwo amuletu” to książka, która mnie zdecydowane się podobała i z przyjemnością polecam.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA
„Przekleństwo amuletu” to kolejna książka autorstwa Kingi Jesman jaką miałam okazję przeczytać. Poprzednie pochłonęłam i z niecierpliwością wyczekiwałam kolejnych powieści autorki. Jak tylko dostałam tę książkę w swoje ręce od razu zabrałam się za lekturę i tym razem się nie zawiodłam.
Zinab po urlopie w Libanie wraca do Dubaju. Jednak już od początku coś wydaje jej się nie tak. Jej współlokatorka Gamila nie lubi sprzątać, a Zinab wracając do mieszkania zostaje je posprzątane na błysk. Dodatkowo przyjaciółka nie odbiera telefonu. Zinab postanawia zgłosić sprawę na policję. Dziewczyna wraz z detektywem rozpoczyna prywatne śledztwo. Szybko jednak się okazuje, że ich życie znajduje się w śmiertelnym niebezpieczeństwie.
Jakie to było dobre! Zasiadając do tej książki spodziewałam się, że będzie to świetna powieść (tak jak poprzednie) jednak przeszła ona moje oczekiwania! Pochłonęłam ją w jeden wieczór. Nie mogłam się oderwać dopóki nie przeczytałam ostatniego zdania, a to tylko świadczy, że „Przekleństwo amuletu” zasługuje na czytelnicze uznanie! Kinga Jesman stworzyła świetny kryminał z elementami psychologicznymi oraz grozy. Ta historia pozostaje na długo w pamięci.
Ciekawym i zaskakującym elementem tej historii jest motyw sekty Evil Eye. Autorka świetnie wprowadza ten wątek do fabuły, jednocześnie zawiera opisy kultur, gdzie symbolika Evil Eye jest bardzo popularna. Właśnie ten motyw mocno wyróżnia książkę na tle innych podobnych historii. A dzięki temu, że Kinga Jesman wyjaśnia nam kulturowe znaczenie symbolu możemy dowiedzieć się o nim wielu ciekawostek.
Oczywiście nie zabraknie nam tutaj napięcia. Akcja rozwija się bardzo dynamicznie. Niejednokrotnie zostajemy zaskoczeni, a zwroty akcji sprawiają, że z niecierpliwością śledzimy dalsze losy naszej bohaterki. Autorka wprowadza tez elementy paranoji, co sprawia, że momentami sami zastanawiamy się co jest prawdą, a co jedynie wymysłem Zinab.
Jeśli chodzi i język i styl pisarski autorki to jest on świetny! Prosty i zrozumiały, oraz emocjonalny. Opisy są skonstruowane bardzo ciekawie i mocno działają na wyobraźnię czytelnika! Język jest też bardzo wciągający, więc nie martwicie się, nie będziecie się nudzić!
Reasumując, „Przekleństwo amuletu” to genialna i wciągająca historia, którą nie jeden raz nas zaskoczy. Świetnie wykreowane postaci, genialna fabuła, elementy sekty, paranoji, strachu i tajemnicy. Wszystkie te elementy są dopracowane w najdrobniejszych szczegółach. „Przekleństwo amuletu” to powieść, którą zdecydowanie zasługuje na szersze poznanie. Z całego serca polecam Wam tę historię, a ja niecierpliwością wyczekuję kolejnych powieści autorki!
IG: libresunn
▪„Przekleństwo amuletu” to odurzająca historia bohaterów,dzięki którym poznajemy amulety bliskiego wschodu i niosące z nimi niebezpieczeństwo wraz z wierzeniami ludzi.
▪Już na początku powieści zostajemy wrzuceni w sam środek niebezpieczeństwa z rąk ludzi nie mających sumienia.Zagadkowe zniknięcie rozpoczyna skrupulatne śledztwo Zainab,by odnaleźć swoją współlokatorkę.Czy głęboko skrywana prawda zostaje ujawniona?Śledztwo przynoszą nowe fakty o prawdziwym życiu Gamilii i ono jest dalece od upragnionego szczęścia.
▪Świetna poprowadzona fabuła wraz z kolejnymi odkrywanymi faktami powoduje ciarki na skórze.Bohaterka w pewnym momencie czuje się osaczona i przerażona jednoczenie.Wtedy szybkie decyzje mogą zaważyć o jej losie,bo gdy „góra” pociąga za sznurki,to wszystko może się zdarzyć.
▪Autorka pomiędzy rozdziałami przybliża czytelnikowi wierzenia i przesądy osób krajów islamskich.To fakty,którymi się oni kierują często wykluczając osoby z otoczenia lub po prostu zmuszają ich do sięgającia po ostateczne kroki…
▪„Przekleństwo amulety” jest historią,która spowoduje dreszczyk emocji,pokazując jak wiara w amulety i przesądy niszczy życie wielu osób.Dodatkowo poznajemy prawdziwe oblicze bogatych osób będących w czterech ścianach.Życie w którym spełniane są swoje pragnienia i rządze.
▪Jestem zachwycona poznaną historią i zachęcam was do jej przeczytania.
Cześć. Czy wierzycie w moc amuletu?
Macie taki?
W sumie takiego nie mam, ale wierzę w moc takiego amuletu i widząc różne symbole zawsze zastanawiam się jakie mają znaczenie.
,,Przekleństwo amuletu" Kinga Jesman, wydawnictwo Skarpa Warszawska.
Bardzo lubię ksia?żki autorki i tu również się nie zawiodłam, a dzięki dodatkowym krótkim rozdziałom miałam okazję poznacz znaczenie w różnych krajach Evil eye czyli ,,złote oko". A znałam już historię związana ze ,,złym okiem".
Zainab poznajemy gdy wraca z pobytu w Libanie, a na miejscu zastaje puste mieszkanie i nigdzie nie ma jej przyjaciółki, a zarazem współlokatorki. Kobieta czuje, że stało się coś złego i zgłasza sprawę na policję, jednak bez większych rezultatów. Zainab postanawia wziąć sprawy w swoje ręce, a im dalej idzie śladami przyjaciółki, to coraz bardziej odkrywa mroczne oblicze Gamili.
Co takiego odkryje kobieta? Czy uda się odnaleźć Gamilię?
Książkę czyta się szybko, gdyż dzieje się sporo i z ciekawością śledziłam poczynania kobiety, aby odnaleźć przyjaciółkę. Bardzo polubiłam Zainab, gdyż nie daje łatwo za wygraną, walczy z systemem, z tym, że nikt jej nie wierzy, policja nic nie robi, a coraz więcej śladów wskakuje, że coś się wydarzyło. Momentami tak naprawdę staje przed Zainab potężny mur, którego nie da się sforsować.
Autorka pokazuje w swoich książkach świat kraju Arabskiego, który tak bardzo różni się od naszego. Korupcją i zacieranie śladów jest na porządku dziennym, a władze mają Ci co mają pieniądze. Pokazanie to drugie oblicze miasta uznawanego za bardzo bezpieczne, pięknego, a zarazem pod tą osłoną skrywa się mrok, przemoc, nierząd, nielegalne interesy, o których wszyscy wiedzą, a jednocześnie ich nie widzą. Pokazanie, że za dążenie do prawdy tak naprawdę kładzie się na szali własne życie, a najbardziej zaufane osoby mogą okazać się wrogiem.
Kobiety nie mają tam łatwo muszą być czujne, a jednocześnie nie mają zbyt wiele do powiedzenia.
,,Przekleństwo amuletu" to książka, która zabiera czytelnika do innego świata, daje obraz innej kultury, która jest piękna, a zarazem niebezpieczna. Książkę Wam polecam.
,,Zło potrafi zaatakować, kiedy się go zbyt gorliwie szuka."
*************************************************************
Od wieków ludzie poszukiwali sposobów na wpływanie na swój los - chronienie się przed nieszczęściem, przyciąganie powodzenia czy odpieranie złych mocy. W różnych kulturach amulety stały się symbolem nadziei, sposobem na walkę z niepewnością oraz próbą odnalezienia poczucia kontroli w świecie, który często wydaje się chaotyczny i nieprzewidywalny. Niektórzy noszą je w przekonaniu, że rzeczywiście mają magiczne właściwości, inni traktują je jako mentalne wsparcie, coś, co dodaje otuchy w trudnych chwilach i pomaga zachować wiarę w lepszą przyszłość.
W powieści ,,Przekleństwo amuletu" jeden z takich magicznych przedmiotów nie jest jedynie rzeczą, lecz kluczem do wydarzeń, które wykraczają poza ludzką percepcję. Autorka napisała intrygującą, niepokojącą i wypełnioną emocjami historię, w której bohaterka gubi się w tym, co się wokół niej dzieje.
Autorka od wielu lat mieszka w Dubaju, więc doskonale zna panujące tam zwyczaje, tradycje i przekonania, co nadaje powieści wyjątkowego realizmu i autentyczności. Zabiera nas w świat owiany mitami, pokazując, jak niewiele wiemy o arabskiej kulturze, jej głęboko zakorzenionych wierzeniach oraz rytuałach związanych z amuletami.
Prolog należy do Gamili, która w kilku słowach przybliża swoją historię, lecz celowo unika szczegółów. Wiadomo jedynie, że przeszła przez dramatyczne wydarzenia, a obecnie prowadzi podwójne życie pod zmienionym imieniem. Twierdzi, że znalazła schronienie w ,,najwspanialszym muzułmańskim kraju", lecz im więcej dowiadujemy się o jej losach - jak również o perspektywie jej współlokatorki - tym bardziej zaczynamy poddawać tę opinię w wątpliwość.
Przez pozostałą część fabuły śledzimy wszystko poprzez narrację Zainab, która rok wcześniej zamieszkała z Gamilą, nie mając pojęcia o jej prawdziwej tożsamości i przeszłości. Przez kilkanaście miesięcy dzieliły codzienność, lecz dopiero gdy Gamila nagle znika, Zainab zaczyna rozumieć, że jej przyjaciółka skrywała znacznie więcej, niż mogła przypuszczać.
Z jednej strony ,,Przekleństwo amuletu" intryguje i przyciąga uwagę, zmuszając nas do podążania za wydarzeniami. Z drugiej - niektóre wątki rozwijają się zbyt szybko, a inne pozostają niedopowiedziane, przez co finalnie nie wszystko zostaje wyjaśnione. Kinga Jesman zgrabnie wplata motyw oddziaływania amuletu, ale też ale nadaje mu nieco demonicznego znaczenia, niemającego nic wspólnego z prawdziwym jego działaniem ochronnym. Tajemniczości dodaje mroczna organizacja, która wydaje się powiązana z evil eye, ale też pojawiające się niewyjaśnione zdarzenia, czy dziwni osobnicy.
Historia zaginięcia Gamili pozornie otrzymuje rozwiązanie, lecz epilog całkowicie burzy ten obraz, pozostawiając uczucie niedosytu i niepewności. Choć książka sprawia wrażenie jednotomowej opowieści, jej zakończenie ma otwarty charakter, pozostawiając miejsce na dalszą interpretację. Rozczarowujący może być także wątek romansu, który zostaje ledwie zaznaczony, a zanim zdąży się rozwinąć, zostaje urwany, nie pozostawiając czytelnikowi satysfakcji.
Jednym z największych atutów powieści jest tło wydarzeń - autorka przybliża czytelnikom kulturę arabską, ukazując zarówno jej piękno, jak i skomplikowane zasady rządzące społeczeństwem. Szczególnie interesujące są informacje dotyczące amuletów, ich historii i roli w wierzeniach różnych kultur.
,,Przekleństwo amuletu" to powieść, której bliżej do thrillera sensacyjnego, niż obyczajowej. Pełno w niej tajemnic, napięcia i mistycznej atmosfery, która skłania do refleksji nad wiarą, przeznaczeniem i wpływem tradycji na ludzkie życie. Mimo pewnych niedociągnięć w fabule, książka angażuje, prowokuje do myślenia i oferuje ciekawy wgląd w kulturowe aspekty związane z talizmanami. Powieść pokazuje, że nadajemy przedmiotom różne znaczenie, a ich wpływ na nasze życie zależy często od naszej wiary i przekonań. Czasem to, w co wierzymy, może prowadzić nas do prawdy... lub sprowadzać na niebezpieczną ścieżkę.
Książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl
Zainab wraca po krótkim pobycie w Libanie do Dubaju i nie zastaje swojej przyjaciółki, nie odbiera ona od niej telefonu, nie odzwania, a mieszkanie jest bardzo dokładnie posprzątane. Po zgłoszeniu na policji, zniknięciem Gomili zajmuje się pułkownik Abu Salem. W dochodzeniu na poznanie prawdy napotyka na wiele utrudnień, nie wiadomo komu można ufać. Przewijają się osoby noszące amulet i wszystkie drogi prowadzą do pewnego pałacu, gdzie bogaci i zajmujący prestiżowe stanowiska mężczyźni korzystają z usług prostytutek. ,,Dziewczyny nie miały obowiązku nosić go na co dzień, ale wszyscy inni już tak. Strażnicy, egzekutorzy, a nawet obsługa pałacu. Naszyjnik lub bransoletkę na grubym brązowym skórzanym pasku." Akcja jest dynamiczna, kolejno odsłaniane są zdarzenia z mrocznej przeszłości Gomili.
Książka sklasyfikowana jako obyczajowa, ale według mnie bardziej jest to kryminał i thriller psychologiczny. Narratorką jest Zainab i to z jej perspektywy poznajemy przebieg zdarzeń. Czujemy jej przerażenie i niepewność, rozterki i obawę o własne życie. Poznajemy mroczny, tajemniczy Dubaj.
W wprowadzeniu do treści powieści i między rozdziałami autorka zaznajamia z tzw. Ewil Eye i jego znaczeniem w różnych kulturach. Przedstawia znaczenie amuletów w kulturze greckiej, egipskiej, tureckiej, arabskiej i żydowskiej. j ,,W Grecji wierzy się, że noszenie naszyjnika lub bransoletki z amuletem evil eye ochroni człowieka przed krzywdą fizyczną, psychiczną, emocjonalną i duchową." ,,Arabowie używają wielu amuletów, żeby powstrzymać, odepchnąć lub odwrócić klątwę evil eye. Najpowszechniejszym jest niebieski amulet nazar - szklany koralik z białą plamką i mniejszą czarną kropką pośrodku." W ,,Przekleństwie amuletu" Kinga Jesman przedstawia ciekawą historię i dzieli się wiedzą na temat różnych przesądów. Widać, że dobrze zgłębiła ten temat. To wciągająca opowieść, pełna intryg i tajemnic od której trudno się oderwać. To kolejna przeczytana przeze mnie książka tej autorki po którą warto sięgnąć. Rozczarowana jestem trochę samym zakończeniem, sądziłam, że życie Zainab ułoży się bardziej szczęśliwie.
Wierzysz w moc amuletów? Może masz jakiś swój osobisty? ?
"Przekleństwo amuletu" Kingi Jesman to książka, która wciągnęła mnie bez reszty i zostawiła z emocjonalnym rollercoasterem. Autorka po raz kolejny udowadnia, że potrafi pisać historie, od których nie sposób się oderwać - ale tym razem poszła o krok dalej. To książka z elementami thrillera, która nie tylko trzyma w napięciu, ale też hipnotyzuje atmosferą tajemnicy i niepewności.
Zainab, wracając z Libanu, odkrywa, że jej współlokatorka Gamila zniknęła. Mieszkanie jest nienaturalnie czyste, telefon milczy, a policja zdaje się nie traktować sprawy poważnie. Krok po kroku bohaterka zaczyna odkrywać prawdę - a raczej jej fragmenty, które układają się w coraz bardziej niepokojący obraz. Fałszywy technik kryminalny, sekta Evil Eye, tajemnicze samobójstwa... Każdy kolejny trop budzi jeszcze więcej pytań.
Uwielbiam pióro Kingi Jesman, ale to, co zrobiła w tej książce, to absolutny majstersztyk! Połączenie thrillera psychologicznego z elementami kryminalnymi i egzotycznym tłem Dubaju sprawia, że historia nabiera wyjątkowego charakteru. Kinga Jesman wprowadza nas w świat pełen złowieszczych znaków, przesądów i ślepych uliczek, które sprawiają, że trudno przewidzieć, dokąd zaprowadzi nas ta historia. Wszystkie wierzenia, przesądy związane z amuletami dodają powieści głębi i tajemniczości. Dubaj w jej wydaniu to nie tylko luksus i przepych, ale też mrok i niepokojące sekrety, które czają się tuż za rogiem.
To bez wątpienia najlepsza książka autorki - świeża, dopracowana w każdym calu i absolutnie wciągająca. Kingo, poproszę więcej thrillerów! A jeśli ty jeszcze nie czytałeś(aś) ,,Przekleństwa amuletu", to koniecznie musisz to nadrobić. Polecam z całego serca!
Niech Was nie zwiedzie okładka - portret pięknej kobiety może sugerować klasyczny romans albo kolejną odsłonę baśni tysiąca i jednej nocy, ale nic bardziej mylnego! "Przekleństwo amuletu" Kingi Jesman to historia, która zaczyna się dramatycznie i z każdą kolejną stroną nabiera jeszcze większego tempa.
Główną bohaterką jest Zainab, młoda Libanka, która nie godzi się na bezczynność, gdy jej współlokatorka znika w tajemniczych okolicznościach. Wbrew zdrowemu rozsądkowi rozpoczyna własne śledztwo, które prowadzi ją od przepychu książęcych pałaców po ciemne i niebezpieczne zaułki arabskich miast. Determinacja to jej największa broń, ale w świecie, gdzie zaufanie jest towarem deficytowym, a granica między przyjacielem a wrogiem bywa cienka, każda decyzja może mieć tragiczne konsekwencje.
Jednym z największych atutów tej książki jest niezwykle umiejętne połączenie fabularnej intrygi z elementami kulturowo-etnograficznymi. Kinga Jesman, przez lata obserwująca bliskowschodnie wierzenia i tradycje, wplata w narrację prawdziwy leksykon symboli i amuletów, które od wieków stanowią ważny element tamtejszej rzeczywistości. Czy wiedzieliście, że czerwona kokardka, którą u nas często przyczepia się do dziecięcych wózków, ma swoje korzenie w kulturze hinduskiej? Ma chronić przed nieżyczliwością i złym okiem, ponieważ czerwień przyciąga uwagę i odwraca ją od noszącego talizman. Takie ciekawostki pojawiają się w książce co chwilę pogłębiając tło przedstawionych wydarzeń.
"Przekleństwo amuletu" to świetna propozycja dla tych, którzy lubią kryminały osadzone w nietypowej scenerii. Orientalny klimat, intrygująca zagadka i bohaterka, która nie boi się stawiać czoła niebezpieczeństwom - to mieszanka, która sprawia, że książka jest idealnym wyborem na słoneczne kwietniowe popołudnia. Lekka, ale jednocześnie angażująca lektura, którą zdecydowanie warto poznać!
Iranka, która każdego dnia czerpie szczęście pełnymi garściami. Mieszka w luksusowym Dubaju, pracuje jako stewardesa prywatnych linii lotniczych, a jej...
,,Devi. Waleczna Bogini" to historia młodej Hinduski, która manipulacją zostaje zmuszona do ślubu z, jak mogłoby się wydawać, kandydatem idealnym. Wszystko...
Przeczytane:2025-05-14, Ocena: 6, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, 12 książek 2025, 26 książek 2025, 52 książki 2025, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku,
Ktoś może uważać tą książkę jako fantazję okraszoną przemocą i jeśli nie zna historii amuletów czy złych oczu, nie będzie to stanowiło dla niego opowieści wartej zapamiętania. Ja wam jednak powiem, że są na świecie ludzie, którzy mają złe oczy. Dwoje z nich znam osobiście:-) Nie prawdą jest jedynie, że muszą mieć oni błękitne oczy, choć możliwe jest, że z powodu kolejnych pokoleń genowo ich kolor został zmieniony, ale moce wciąż pozostają silne. To osoby bardzo zazdrosne, które przeważnie w tym co mówią zawsze na wasze słowa ,,biadolenia" odpowiadają tym samym, zmieniając słowo ,,mam" na ,,masz". W ten sposób życzą wam tylko źle. Trudno jest to wychwycić, gdyż rzadko kiedy z uwagą słuchamy naszych ,,zbieraczy narzekań", gdyż pochłonięci jesteśmy wypowiedzeniem tego, co nas boli. Dam wam przykład:
- Mówię ci Krysia jak mnie głowa dzisiaj boli i nogi mam spuchnięte. Każdego dnia jest tylko gorzej.
- O matko, to musisz mieć ciężkie to życie. Właśnie widzę, że nie możesz chodzić i tak marnie wyglądasz. Może idź do doktora, to mu powiesz jak cię boli.
- Ach, mi to już chyba nic nie pomoże.
- Ano masz rację, z wiekiem to każda choroba się człowieka trzyma.
To akurat przykład z życia wzięty. Obie kobiety bardzo dobrze się dogadują, ale pocieszenia za grosz tam nie ma. Dlatego tak dużo się mówi o tym, że ludzie nie rozumieją co się do nich mówi. Podjęłam ten temat, gdyż jest on pociągnięty w książce tylko w nieco innej formie.
Jeśli chodzi o treść, to czyta się ją bardzo lekko, praktycznie pochłania nas bez reszty. Wpierw poznajemy opowieść pierwszej z kobiet, która słynęła z uwodzenia mężczyzn. Zdradza nam nieco o sobie, po czym widzimy co kto jej robi. W opowieści drugiej rozgrywa się ta oficjalna przygoda, gdzie współlokatorka podpowiada nam co jest nie tak. Chce zgłosić zaginięcie jej, lecz napotyka na wielki opór. To kobieta bardzo inteligentna, więc przeczuwa, że może liczyć tylko na siebie. Zaczyna zatem wertować wszystko, co tamta pozostawiła, by odkryć powód jej zniknięcia. Z pewnością zainteresują was te rzeczy, gdyż każdy z nas skrywa jakieś sekrety, ale z pewnością nie tak wielkie jak zaginiona. Będziemy o nich czytali z przejęciem i uważnością. Również co jakiś czas dowiemy się informacji na temat wierzeń w innych kulturach odnośnie złego oka. Ja uwielbiam takie tematy, dlatego mnie to interesowało. Przynajmniej można wychwycić dlaczego ktoś z naszego otoczenia zachowuje się w nieco inny sposób. Wewnątrz mamy ładne wydanie oraz przejrzystość, a sam druk jest większy, więc i to usprawnia czytanie. Według mnie to świetna lektura na każdy czas:-)