Okładka książki - Przyjadę po ciebie

Przyjadę po ciebie

Rok 1866. Apolonia Mazurek, panna na wydaniu, żyje w niewielkiej polskiej społeczności osiadłej w Teksasie. Na wyżynie niedaleko San Antonio znajduje się kilka wsi założonych przez polskich emigrantów, którzy nieustannie borykają się z nędzą, niechęcią Teksańczyków i Meksykanów oraz atakami Indian.

Danny Wittlif jest kawalerem, mieszka w sąsiedztwie Apolonii na rancho swego ojca, który go nienawidzi. Po niedawno zakończonej wojnie secesyjnej, w której walczył po stronie Konfederacji, na twarzy pozostała mu oszpecająca blizna. Danny topi żal w alkoholu i wyładowuje wściekłość na głupich Polaczkach.

Arcybiskup teksański na prośbę emigrantów sprowadza z Rzymu polskich księży z zakonu zmartwychwstańców, by nieśli osadnikom posługę duchową i chronili ich przed wszelkim złem. Wszyscy byli kapelanami w powstaniu styczniowym, a przybyli do Ameryki ,,z różańcem w jednej ręce i rewolwerem w drugiej".

Ksiądz Andrzej Rzańca zostaje proboszczem w miejscowości, w której mieszkają Apolonia i Danny.

Kiedy drogi życiowe tych trojga się krzyżują, wszystko się musi odmienić.

Nienawiść zamieni się w miłość, rozpacz w nadzieję, a zemsta w przebaczenie.

Weronika Wierzchowska - z zawodu chemiczka, dawniej związana z przemysłem farmaceutycznym i kosmetycznym. Lubi mieszać, zarówno w reaktorach chemicznych, jak i w losach wymyślonych postaci. Fascynuje się historią nauki, zwłaszcza medycyny, kultury materialnej i ulubionego XIX wieku. Dociekliwie zgłębia historie kobiet, najbardziej tych zapomnianych lub lekceważonych, które chętnie przypomina w powieściach. Perypetie postaci historycznych zestawia z losami współczesnych dzielnych i niezwykłych Polek, tworząc opowieści o życiu kobiet.

Informacje dodatkowe o Przyjadę po ciebie:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2026-04-23

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna Sagi rodzinne

Kup książkę Przyjadę po ciebie

Przyjadę po ciebie - opinie o książce

Rok 1867. Pola Mazurek żyje w niewielkiej polskiej społeczności w Banderze, położonej w Teksasie. Polacy nie mają łatwo, bowiem muszą nieustannie mierzyć się z nędzą, niechęcią Teksańczyków oraz atakami Indian.
Danny Wittlif mieszka na ranczu swojego ojca w sąsiedztwie Poli. Młody mężczyzna jest weteranem wojny secesyjnej i teraz trudno odnaleźć mu się w nowej rzeczywistości. Przez to czas trawi na piciu alkoholu i burdach a swą nienawiść wyładowuje na Polakach.
Jednak kiedy do Bandery zostaje oddelegowany ksiądz Andrzej Rzańca żadne z nich nie spodziewa się, że ich życie diametralnie zmieni się.
Przyznam szczerze, że przeczytanie mi tej książki zajęło nieco czasu. Złożyło się na to sporo elementów. Na jedne miałam wpływ... Na inne niekoniecznie... Najważniejsze, że udało się! I za radością mogę oznajmić, że książka przypadła mi do gustu. Tak. Świetnie się przy niej bawiłam. Autorka nie raz potrafiła mnie zaskoczyć tym w jaką stronę potoczyła się fabuła. Naprawdę tutaj nie było czasu na nudę, bowiem bohaterowie nie próżnowali. Co chwilę mieszali się w kolejną kabałę. Przez to nigdy nie mogłam być pewna jak zakończą się poszczególne wątki. A było ich sporo... Nie ma się czemu dziwić, bowiem dzięki Przyjadę po ciebie mogliśmy poznać spore grono bohaterów, którzy wysuwali się na pierwszy plan. Jednak warto zaznaczyć, że nie byli jednowymiarowi. Każde z nich miało swoje wady i zalety. Każde miało swój niepowtarzany charakter. Przez to nie wszystkich z nich udało mi się polubić. Jednak w mojej opinii sama książka jest warta poznania. Dzięki niej mogliśmy przeżyć niesamowite przygody... Mogliśmy zrozumieć co mogli przeżywać Polacy, którzy w XIX wieku zdecydowali się na emigrację za wielką wodę. Cieszę niezmiernie, że miałam możliwość jej przeczytania, bo to nietuzinkowa i przyjemna w odbiorze lektura. I serdecznie ją polecam.

Blisko do domu
Weronika Wierzchowska0
Okładka ksiązki - Blisko do domu

Akuszerka Zosia czeka na narzeczonego skazanego na zesłanie za pobicie rosyjskiego oficera. Marcin walczy na Syberii o przetrwanie, marząc o powrocie do...

Nadchodzą czasy nowe
Weronika Wierzchowska0
Okładka ksiązki - Nadchodzą czasy nowe

Siła kobiecej przyjaźni i matka walcząca o syna, w niespokojnych, wojennych czasach. W roku 1794 trwa Insurekcja Kościuszkowska. Do wyzwolonej z...