Okładka książki - Psychopaci w pracy. Jak ich rozpoznać i sobie z nimi radzić

Psychopaci w pracy. Jak ich rozpoznać i sobie z nimi radzić

NAJWAŻNIEJSZA KSIĄŻKA O PSYCHOPATACH W PRACY

Nie wszyscy psychopaci są w więzieniu. Niektórzy siedząw dyrektorskich gabinetach. Twój szef może być jednym z nich.

Czy wiesz, że większość z nas spotyka przynajmniej jednego psychopatę dziennie? Psychopaci to nie tylko seryjni mordercy czy oszuści z Tindera, ale mogą to być też ludzie, którzy są obok nas - również w pracy.

Robert D. Hare, światowy autorytet w dziedzinie psychopatii, autor bestsellera ,,Psychopaci są wśród nas",oraz Paul Babiak, psycholog organizacji, rozkładają na czynniki pierwsze zachowania, motywy i sposoby działania psychopatów.

Dzięki tej przełomowej książce:

.dowiesz się, jak psychopaci wybierają swoje ofiary,

.przekonasz się, jakie gierki manipulacyjne stosują,

.nauczysz się rozpoznawać psychopatę w miejscu pracy dzięki testowi stosowanemu przez ekspertów.

,,Psychopaci w pracy" to lektura obowiązkowa dla menadżerów, HR-owców i każdego, kto pracuje z ludźmi.

Sprawdź, jak poradzić sobie z firmowym drapieżcą, by ochronić siebie, swoją karierę i firmę.

Informacje dodatkowe o Psychopaci w pracy. Jak ich rozpoznać i sobie z nimi radzić:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-07-16
Kategoria: Medycyna i zdrowie

Tagi: Rodzina i zdrowie

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Psychopaci w pracy. Jak ich rozpoznać i sobie z nimi radzić

Psychopaci w pracy. Jak ich rozpoznać i sobie z nimi radzić - opinie o książce

Słowo „psychopata” kojarzy się większości ludzi z brutalnymi przestępcami, seryjnymi mordercami czy antyspołecznymi osobowościami z filmów grozy. Tymczasem Paul Babiak i Robert D. Hare – wybitni specjaliści w dziedzinie psychologii klinicznej i kryminalnej – przekonują, że psychopaci bardzo dobrze funkcjonują również w codziennym życiu. Co więcej, niektórzy z nich robią błyskotliwe kariery w... światowych korporacjach.

Książka ujawnia zaskakujący i niepokojący obraz rzeczywistości: wielu psychopatów odnajduje się doskonale w strukturach korporacyjnych, gdzie ich brak empatii, zdolność do manipulacji, zimna kalkulacja i umiejętność „zakładania masek” pozwalają im piąć się po szczeblach kariery. Często są charyzmatyczni, elokwentni i pozornie godni zaufania. Jednak za tą fasadą kryje się osoba, która traktuje innych wyłącznie jako narzędzia do realizacji własnych celów.

Psychopaci korporacyjni potrafią zbudować swój wizerunek na wyrachowanej grze pozorów. Przed przełożonymi są modelowymi pracownikami. W relacjach z podwładnymi – bezlitosnymi manipulatorami. Ich działania mogą doprowadzić do konfliktów, utraty morale w zespole, a nawet poważnych strat dla firmy.

Autorzy w umiejętny sposób łączą wiedzę naukową z realnymi przypadkami z życia korporacji, które Paul Babiak analizował jako konsultant. Dzięki temu książka nie jest tylko akademickim opracowaniem, lecz fascynującą opowieścią o tym, jak bardzo psychopatia może być niewidoczna, a zarazem destrukcyjna w środowisku zawodowym.

Książka oferuje nie tylko diagnozę problemu, ale również praktyczne narzędzia, które pomagają rozpoznać psychopatyczne zachowania w pracy. Autorzy uczą:

na co zwracać uwagę w komunikacji i zachowaniu (np. nadmierna pewność siebie, brak skrupułów, granie ofiary),
jak unikać wpadania w pułapki manipulacji (np. przez pseudomotywacyjne „przyjaźnie”),
jak chronić siebie i zespół przed toksycznym wpływem takiej osoby.
Nie ma tu łatwych odpowiedzi, ale są konkretne strategie, które pomagają przetrwać w środowisku zdominowanym przez kogoś o psychopatycznych cechach – od asertywności, przez dokumentowanie zachowań, aż po właściwe eskalowanie problemu.

Dla kogo jest ta książka?

Dla pracowników korporacji, którzy mają do czynienia z manipulantami i chcą zrozumieć ich motywacje.
Dla liderów i menedżerów, którzy chcą tworzyć zdrowe i etyczne środowisko pracy.
Dla specjalistów HR i psychologów, by ułatwić diagnozowanie toksycznych zachowań i chronić zespół.
Dla każdego, kto chce się nauczyć jak nie paść ofiarą fałszywej charyzmy i nie dać się wykorzystać.
Psychopaci w pracy to książka, która poszerza horyzonty i zmienia sposób patrzenia na relacje zawodowe. Napisana przystępnym językiem, z mnóstwem przykładów, a zarazem głęboko oparta na wiedzy naukowej, uświadamia nam, jak cienka jest granica między charyzmą a manipulacją, między liderem a drapieżnikiem w garniturze.

Jeśli chcesz chronić swoją karierę, zdrowie psychiczne i zawodową reputację – ta książka powinna znaleźć się na twojej półce. Nie zastanawiaj się, chwytaj czym prędzej …

Avatar użytkownika - niezdarusia
niezdarusia
Przeczytane:2025-10-11, Ocena: 5, Przeczytałam,

"Psychopaci w pracy. Jak ich rozpoznać i sobie z nimi radzić" to książka nazwana przez autorów poradnikiem przetrwania. Robert D. Hare specjalista w dziedzinie psychopatii oraz Paul Babiak - psycholog organizacji, połączyli siły i opisali tutaj jak zachowują się psychopaci, jakie są ich motywy oraz sposoby działania.

Na początku zostają przeanalizowane różne cechy, które składają się na osobowość psychopatyczną, następnie przeczytamy o technikach manipulacyjnych stosowanych przez psychopatów, potem poznamy najlepsze praktyki, które mogą pomóc ludziom, mającymi do czynienia z psychopatami.

Książka jest bardzo ciekawa i dobrze napisana. Początkowo sięgnęłam po książkę aby przeczytać kilka/kilkanaście stron i zanim się zorientowałam byłam na stronie siedemdziesiątej. Ta pozycja naprawdę wciąga!

Bardzo mi się podobało, że autorzy nie skupili się tylko na teorii i badaniach naukowych (choć i tych tutaj nie zabraknie), ale przedstawili także historię rozwoju tej dziedziny oraz co ważniejsze zawarli tutaj historie i przykłady w formie krótkich tekstów, mających nam pokazać jak wyglądają interakcje z osobami z osobowością psychotyczną. Czytamy krótkie opowiadania i widzimy jak zmienia się ich zachowanie, jak reagują i co powodują. Jest to obrazowe i pomaga lepiej zrozumieć samą teorię.

Ponadto, na końcu rozdziałów znajdują się pytania, które mają dać nam do zastanowienia.

Uważam, że jest to naprawdę interesująca i wartościowa lektura. Polecam zarówno tym, których taka tematyka czy psychologia w ogóle ciekawi jak i osobą, które pracują z ludźmi.

" [...] Psychopata jest niemal doskonałym niewidocznym ludzkim drapieżcą. [...]"

Lubię czytać książki o psychopatach, dlatego z przyjemnością sięgnęła po poradnik "Psychopaci w pracy" autorstwa dr Paula Babiaka i dr Roberta D. Hare. Dowiedziałam się z niego między innymi tego, że psychopatia jest zaburzeniem osobowości -- a to nie to samo co choroba psychiczna. Zapamiętajcie jedno, psychopaci, to nie tylko seryjni brutalni mordercy. Tych jest może 15-20%. Reszta z nich chodzi obok nas, chociaż nie zawsze ich dostrzegamy. Dobrze się maskują i niestety nami manipulują, a my nieświadomi się temu poddajemy. Jak piszą autorzy tego poradnika, spotkacie ich w dużych firmach i przedsiębiorstwach.  Mają jeden cel -- dotrzeć na sam szczyt. Można śmiało powiedzieć, że po trupach do celu. Nie biorą jeńców. Jakie są ich techniki manipulacji? Jak ich rozpoznać i jak się ich wystrzegać? Tego dowiecie się, podczas czytania poradnika "Psychopaci w pracy". Warto po niego sięgnąć, żeby unikać jak ognia podejrzanych osób.

Paul Babiak i Robert D. Hare punkt po punkcie omawiają z nami temat psychopatów, na których możemy natknąć się w pracy. Dają nam również przykłady takich osób. Poznacie tutaj między innymi psychopatę o imieniu Dave i jego sprytną manipulację innymi współpracownikami, w celu osiągnięcia wymarzonej korzyści. Na jego przykładzie zobaczycie, jak łatwo manipulować innymi. Pewnie większość z nas dałaby się nabrać. Na końcu każdego rozdziału znajdziecie pytania, na które możecie odpowiedzieć. Dzięki temu możecie zobaczyć, w jakim stopniu zrozumieliście to, co przed chwilą przeczytaliście.

Dr Paul Babiak jest psychologiem biznesu, a dr Robert D. Hare jest wybitnym psychologiem kryminalnym i jednym z największych światowych autorytetów w dziedzinie psychopatii.

Dzięki tej książce zrozumiałam, że miałam do czynienia z psychopatą, a właściwiej psychopatką w pracy. Początkowo była to bardzo miła osoba, która z biegiem czasu zmieniła się w potwora. Szła dosłownie po trupach do celu. Nie interesowało ją dobro innych (własnych pracowników), tylko nastawienie na osiągnięcie jeszcze wyższego stanowiska.

Temat zawarty w książce "Psychopaci w pracy" nie jest lekki, jednak warto po niego sięgnąć, żeby się ochronić przed potencjalnymi psychopatami.

Ten poradnik przeczytałam w ciągu kilku dni. Czas jemu poświęcony nie był czasem straconym. Z przyjemnością sięgnę po inne poradniki związane z tym tematem. Warto być w życiu przygotowanym na wszystko.

Ps.

Czy jesteście gotowi, dowiedzieć się, jak psychopaci wybierają swoje ofiary? Czy możecie być ich potencjalnym celem?

Przed zatrudnieniem nowego pracownika sprawdźcie dokładnie jego CV i referencje. To może uratować was, wasze stanowisko i waszą firmę przed ogromnymi stratami.

Psychopaci są wśród nas
Robert D. Hare0
Okładka ksiązki - Psychopaci są wśród nas

Większość z nas reaguje odrazą, ale i ciekawością na doniesienia o bezlitosnych, pozbawionych sumienia zabójcach, którzy coraz częściej pojawiają się w...