Badania dowodzą, że 1-2% populacji to ludzie o osobowości psychopatycznej. Do czego mogą się oni posunąć – zwłaszcza, jeśli w firmach – gdzie dzięki obecności wielu zatrudnionych mają nieograniczone możliwości – zajmują stanowiska kierownicze? Pouczająca treść książki Psychopaci w pracy uczy, Jak ich rozpoznać i sobie z nimi radzić. Bez wątpliwości więc ta publikacja warta jest uwagi.
Kreśląc skomplikowany obraz psychopaty, Paul Babiak i Robert D. Hare rozróżniają psychopatię od antyspołecznego zaburzenia osobowości oraz socjopatii, omawiają psychopatię, będącą wielowymiarowym konstruktem klinicznym, a także prowadzą ścieżką rozwoju badań mających na celu kliniczny i kryminalistyczny pomiar psychopatii. Poprzez treść tematycznych rozdziałów autorzy przybliżają czytelnikowi zagadnienia interakcji z psychopatą, psychopatycznej manipulacji, motywów działań psychopatów korporacyjnych oraz podstępnych technik, jakie ci systematycznie stosują wobec kierownictwa, współpracowników, osób dla siebie użytecznych i tych, którzy użytecznymi być już przestali. Pomagają dostrzec różnice między prawdziwym liderem a korporacyjnym psychopatą, analizują ustalenia wynikające z badań empirycznych. Udzielają praktycznych rad szefom przeprowadzającym rozmowy z kandydatami do pracy oraz na wyższe stanowiska, uzasadniając tym samym potrzebę wzmacniania procedur rekrutacyjnych i awansowania.
Zawarta w lekturze specjalistyczna wiedza oparta została na wynikach wieloletnich badań prowadzonych przez neurobiologów psychopatii, psychiatrów i psychologów oraz doświadczeniach warsztatowych autorów. Omówiony we Wstępie przypadek Dave’a (oznaczony jako akt I, scena I) posłużył autorom do obrazowania treści kolejnych rozdziałów, które przeplatane są zapisanymi na szarych kartkach relacjami z rozkładanych w czasie, a oznaczanych kolejnymi numerami aktów i scen, działań Dave’a zatrudnionego w korporacji na kierowniczym stanowisku. Proces psychopatycznej manipulacji rozjaśnia również opis podstępnych działań nazywanej Pitbullem dyrektorki operacyjnej, w przypadku której zarządzanie korporacyjnym oddziałem ujawniło pełną listę psychopatycznych cech. Omówione studia przypadków dotyczą osobistych relacji psychopata-ofiara oraz psychopata-środowisko korporacyjne. Zrozumienie i zapamiętanie treści ułatwiają przytoczone w lekturze wyniki testów, interpretacje, porównania, warianty, sygnały ostrzegawcze, przestrogi, czułe i słabe punkty, a także tabelki, rysunki, wykresy oraz Pytania do dyskusji i – dla zainteresowanych zgłębieniem wiedzy o psychopatii – suplementy czyli uaktualnione notki na temat badań. Pomocą służą: aneks (Czy istnieje psychopatyczny mózg?), przypisy końcowe oraz Polecane filmy i programy dokumentalne.
Publikacja Wydawnictwa Znak, omawiając sposoby manipulowania ofiarami przez psychopatów, uczy Jak ich rozpoznać i sobie z nimi radzić.
Większość z nas reaguje odrazą, ale i ciekawością na doniesienia o bezlitosnych, pozbawionych sumienia zabójcach, którzy coraz częściej pojawiają się w...