Skład: 100% Włocha, bez dodatków i sztucznych barwników
Uwodziciele. Buntownicy. Wizjonerzy.
Kreatorzy mody, tyrani, geniusze srebrnego ekranu.
Bezwzględni politycy, bezwstydni bogacze, dekadenccy artyści.
Nikt lepiej od nich nie rozumiał, co to znaczy żyć po włosku.
Zawrócili światu w głowie i stworzyli włoski mit. Sami przeszli do legendy.
Porównanie do rajskich ptaków przypadłoby im do gustu. W końcu nadzwyczajną urodą mogą się pochwalić tylko samce, a o tych synach Italii można powiedzieć niemal wszystko. Ale na pewno nie da się im przypisać skromności.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-07-02
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Włosi - znani ze swojego pozytywnego podejścia do życia, nie szukający problemów tam, gdzie ich nie ma, charakteryzujący się lekkością ducha. Cieszą się z tego, co życie im daje. Nie wybiegają w przyszłość, żyją chwilą i czerpią z niej jak najwięcej. A do tego są zabójczo przystojni, kochliwi i posiadają spojrzenia, które sporą część damskiego towarzystwa zwalają z nóg.
I to właśnie o nich jest ta książka... A dokładniej o przystojnych Włochach, którzy podbili cały świat.
Autor w swojej książce wspomina między innymi o Giovannim Angelii, który w latach 50. był najsłynniejszym włoskim playboyem, a potem stał się jednym z założycieli włoskiej firmy samochodowej Fiat, która swoją popularnością cieszy się do dziś. Warto zwrócić również uwagę na Gabriele d'Annunzio, którego autor podsumował, jako najmniej atrakcyjnego wizuaalnie, ale też wspomniał o jego wspaniałym umyśle, który nadrabiał brak perfekcyjnej urody. Oczywiście nie może zabraknąć wzmianki o jednym z najpopularniejszych projektantów mody, jakim jest Giorgio Armani - rajski ptak, którego zewnętrzne upierzenie bazuje głównie na czarnych garniturach.
Ta trójka, jak i wielu innych mężczyzn porwie Cię drogą Czytelniczko (czy też Czytelniku ?) w ten barwny włoski świat. Ta podróż zostanie z Tobą na długo...
,,Rajskie ptaki" nie należą do zwykłych biografii, które chronologicznie prowadzą czytelnika przez różne wydarzenia, a sporą część tekstu to sztywne daty, które wylecą z głowy zaraz po przewróceniu strony. To opowieść o życiu mężczyzn, którzy korzystali ze wszystkich życiowych dogodności, nie psuli sobie humorów rzeczami, na które nie mieli żadnego wpływu, a ostatecznie ich nazwiska podbiły cały świat!
,,Rajskie ptaki" to opowieść godna polecenia ?
W dzisiejszych czasach coraz większą rolę w zarządzaniu firmami odgrywają informacja i technologie informacyjne. Dzieje się tak, ponieważ przetrwanie na...
Przeczytane:2025-09-09, Ocena: 5, Przeczytałem, 52 książki 2025, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025,
Geniusze biznesu, ikony kina, kreatorzy mody, wizjonerzy, bezwzględni politycy, amanci, artyści. Ci, dla których włoskość to niemal stan umysłu. Żyjący pełnią włoskiego la dolce vita, korzystający z przywilejów, czerpiący z życia pełnymi garściami. Inteligentni szczęściarze urodzeni po to, by mieć u stóp nie tylko Italię, ale i cały świat. Piękni i barwni niczym rajskie ptaki.
Maciej A. Brzozowski to italianista, który w swoich publikacjach z pasją opowiada o Włoszech i Włochach, odkrywa kulturę Italii i tę beztroską włoską mentalność. RAJSKIE PTAKI to zbiór kilkunastu biografii Włochów, którzy zasłynęli nie tylko na Półwyspie Apenińskim, ale też znaleźli swoje zacne miejsce w historii światowej.
Wszystkie umieszczone w książce biografie są warte uwagi i z przyjemnością je przeczytałam, jednak najmocniej zaciekawiło mnie kilka postaci:
? Giovanni Agnelli - twórca imperium FIAT-a;
? Enzo Ferrari i jego stajnia czerwonych bestii z logo galopującego konia;
? Silvio Berlusconi - polityk, który zasłynął s@ksimprezami, ale też i genialny biznesmen i multimilioner;
? Giorgio Armani - wizjoner mody, twórca niespotykanego nigdzie indziej koloru bedącego połączeniem szarości i beżu;
? Igor Mitoraj - wspaniały artysta, autor ponadczasowych rzeźb, a jedną z nich - głowę Spętanego Erosa o ponadczasowej symbolice - można obejrzeć na krakowskimm rynku;
I oczywiście superstar włoskiego kina:
? Marcello Mastroianni - przystojniak i amant, który w swoim czasie rozpalał wyobraźnię niejednej kobiety.
Aaa, no i był jeszcze ? Filippo Tommaso Marinetti - łobuz-futurysta, który chciał pozbawić Włochy makaronu... No jak tak można? ?
Ogromnie mi się podobała ta książka! Fantastycznie lekka, okraszona humorem, pełna ciekawostek i nieznanych powszechnie faktów o synach Italii.
Muszę nadrobić "Boskie. Włoszki, które uwiodły świat" ?