Wyjątkowe i mądre historie z przesłaniem (nie) tylko dla przedszkolaków! ,,Razem można więcej. Dobre bajki dla przedszkolaków" to kolejna książka Małgorzaty Korbiel - autorki, która doskonale rozumie małych czytelników i świat ich emocji.
Co zrobić, gdy przyjaciel zachoruje i nie ma się z kim bawić? Jak poradzić sobie z tęsknotą za mamą albo tremą przed występem? Czy spacer w deszczu naprawdę może okazać się fajną zabawą?
Dzieci z grupy Pszczółek pod opieką pani Agnieszki przekonują się, że razem łatwiej pokonać trudności, a wspólna zabawa, wzajemne wsparcie i zrozumienie sprawiają, że każdy dzień staje się piękniejszy. Ta książka przypomina, jak ważne są przyjaźń i współdziałanie, które otwierają drzwi do nowych przygód i sukcesów.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2025-09-24
Tytuł oryginału: /nd
"Razem można więcej. Dobre bajki dla przedszkolaków" to kolejna książka uwielbianego przez nas cyklu autorstwa Małgorzaty Korbiel (@malgorzata.korbiel.autorka).
Ponownie, podczas jej czytania przeniesiemy się do "Pszczółek", czyli grupy przedszkolnej Pani Agnieszki. Będziemy świadkami sytuacji z pewnością znanych Waszym dzieciom z ich przedszkolnej codzienności. Klamrą spinającą wszystkie szczęść niedługich historii będzie współpraca, wsparcie i wspólnota, jaka tworzą dzieci z jednej grupy. Bo razem są w stanie osiągnąć więcej.
Warto do niej zajrzeć, by zobaczyć, jak rówieśnicy pomogli przetrwać wypełniając radością i zabawą dzień koledze, który był smutny z powodu nieobecności przyjaciela. Kolejny poruszany temat to zagubiona zabawka przyniesiona z domu mimo zakazu nauczycielki, pomoc dzieci z grupy w jej odnalezieniu, a także zrozumienie, dlaczego opiekunowie wyznaczają zasady, których trzeba przestrzegać.
Poruszane są też tematy złego traktowania przez dziewczynkę z innej grupy i wspierającej reakcji kolegów i koleżanek, tęsknota za rodzicem i empatyczna reakcja innych przedszkolaków, trema związana z przedstawieniem, a także odkrywanie radości z prostych rzeczy, jak zabawa na deszczu.
Dzięki tym opowiadaniom młodzi czytelnicy zobaczą, jak należy się zachowywać i jakie pozytywne efekty dają te drobne, dobre gesty i okazane serce innym. Kolejnymi rzeczami, za które lubimy ten książkowy cykl, jest prosty język i ilustracje, idealnie oddające atmosferę opisanych sytuacji.
Razem sięgamy dalej, niż moglibyśmy sami 🧡
Dobre Bajki to cykl wspierających książek dla przedszkolaków, które swoim opowieściami pomagają wierzyć w siebie, przekazują dobre wartości takie jak miłość czy przyjaźń, uczą dbania o zdrowie i pomagają wyrazić emocje.
Dziś przedstawiam Wam opowieści o tym, jak przyjaźń i wsparcie pomagają przezwyciężyć codzienne trudności.
Kamil przeżywa bardzo stresującą sytuacje, gdy pewnego dnia przychodząc do przedszkola nie ma jego przyjaciela Bartka. Chłopiec czuje ogromną pustkę i nie ma ochoty na zabawę. W końcu postanawia dołączyć do rysowania z Wojtkiem. Kiedy poczuł się odrobinę lepiej, czekała go kolejna próba a mianowicie tańczenie w parach. Zawsze był w parze z Bartkiem, a teraz?
Historia Kamila pokazuje dzieciom, że nawet gdy obok nie ma naszego przyjaciela to warto otworzyć się na innych. Przedszkole to nie tylko jedna osoba a mnóstwo dzieci, z którymi można przeżyć niezapomniane przygody.
Poznamy historię Krzysia, który bardzo tęsknił za mamą. Na szczęście otaczali go wspierający przyjaciele, którzy rozumieli jego obawy i potrafili go podnieść na duchu.
Przedstawienie z okazji Dnia Mamy i Taty to opowieść o tym, że pomyłki nie są niczym strasznym a jeśli coś nie wychodzi idealnie staje się czymś wyjątkowym.
Czy zabawa na deszczu może być przyjemna?
Oczywiście! Sceptycznie nastawiona do spaceru Basia poddaje sie w końcu dobrej zabawie z przedszkolakami i odkrywa, że nawet deszczowy dzień może być pełen radości!
Dobre Bajki to piękne, ciepłe opowiadania, po które warto sięgnąć ze swoimi dziećmi.
Kamil zawsze w przedszkolu bawi się z Bartkiem. Dziś przyjaciel jest nieobecny. I co teraz?
Do przedszkola nie wolno przynosić swoich zabawek, a Maja ukradkiem w kieszeni przemyciła ulubionego jednorożca. Jednak teraz nigdzie nie może go znaleźć. Co się z nim stało?
Klara zawsze chce mieć to co najlepsze. Inne miejsce w autokarze, pierwsza musi być w kolejce, soczek, który akurat chciała koleżanka musi być jej. Dlaczego dziewczynka tak się zachowuje?
Mama zawsze odprowadza Krzysia do przedszkola, a później go odbiera. A co jeśli tym razem nie przyjdzie?
Dzieci ćwiczą do przedstawienia. A co jeśli któreś z nich zapomni tekstu?
Znów pada deszcz i nie można wyjść na podwórko. A co jeśli pani i tak zaproponuje spacer?
Wydaje się, że to tylko drobnostki i błahe problemy. Jednak dla maluchów to poważne sprawy, często trudno im poradzić sobie z emocjami. Książka ta to zbiór opowiadań o przedszkolach. Przedstawione są sytuacje, które prędzej czy później spotykają każde dziecko. I dzięki tym historykom pomaga im zrozumieć pewne rzeczy, pokazuje, że razem można więcej, a codzienne wyzwania w przedszkolu nie są straszne i mogą być świetną zabawą. Nie wszystko musi być idealne i perfekcyjne. Dzieci mają prawo czasem być smutne i tęsknić za rodzicami. To całkiem normalne. Ta książka pokaże przedszkolakom, że są ważne. To mądra książka i to pięknie ilustrowana. Cieszę się, że trafiła w moje ręce. Po każdym opowiadaniu rozmawiam z córką na poruszany temat. Dzieli się swoimi doświadczeniami z przedszkola. "Dobre bajki dla przedszkolaków" to świetny pomysł na wspólne chwile z dzieckiem. Bardzo polecam.
Bajki, które uczą, jak dbać o siebie i swoje zdrowie! ,,Dobre bajki o tym, jak dbać o zdrowie" to zbiór fantastycznych opowieści, stworzony z myślą o...
,,22 bajki o zwierzętach,,to przepięknie zilustrowane 22 opowiadania,idealnie nadające się do wspólnego,rodzinnego czytania.Zachęcają do rozmowy o tym...
Przeczytane:2025-10-08, Ocena: 5, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, 12 książek 2025, 26 książek 2025, 52 książki 2025,
"Dobre bajki dla przedszkolaków. Razem można więcej" Małgorzaty Korbiel to książka, która trafia prosto do serc maluchów i ich dorosłych opiekunów. To zbiór krótkich, prostych, ale jednocześnie bardzo treściwych opowieści o emocjach, które towarzyszą dzieciom na co dzień: tęsknocie za mamą, tremie przed występem, chorobie przyjaciela, nudy w deszczowy dzień czy trudności w dzieleniu się zabawkami. Wspólny mianownik wszystkich scenek to przesłanie, że razem łatwiej poradzić sobie z trudnościami, a empatia, życzliwość i współpraca otwierają drzwi do nowych możliwości.
Małgorzata Korbiel pisze w sposób przystępny i ciepły. Język jest prosty i zrozumiały dla przedszkolaków, a jednocześnie na tyle dojrzały, by dorosły czytający mógł łatwo wprowadzić dzieci w rozmowę na temat własnych emocji. To bardzo mocny atut, ponieważ każda bajka stanowi doskonały punkt wyjścia do dialogu: “jak ja czuję się w danej sytuacji?”, “jak mogę wesprzeć przyjaciela?” czy “jak mówić ‘nie’ i stawiać granice”.
Ilustracje dopełniają przekaz: kolorowe, znajome postaci, przyjazna atmosfera i spójny klimat, który pomaga wyciszyć się przed snem. Dzięki temu lektura wieczorem staje się rutyną, która koi i jednocześnie ćwiczy empatię oraz umiejętność wyrażania emocji.
To nie tylko literacka zabawa, lecz praktyczny podręcznik dla rodziców, opiekunów i nauczycieli. Każda bajka może być okazją do rozmowy, zadania domowego w przedszkolu, a nawet krótkich ćwiczeń wglądu we własne przeżycia dziecka. Właściwie każdy rozdział przypomina: “nie jesteś sam, razem możemy więcej”.
Dla rodzin i przedszkoli to pozycja, która sprawdzi się jako lektura codzienna, a także jako pomoc w pracy nad emocjami i kompetencjami społecznymi maluchów. Czytając tę książkę z córką, wielokrotnie nasuwała się mi myśl, że o identycznych problemach niejednokrotnie jako przedszkolak mi opowiadała, a samo dziecko mówiło "mamo, to tak jak u mnie w przedszkolu" czy "czuję się właśnie tak jak bohater bajki, kiedy nie ma w przedszkolu mojej przyjaciółki". Książka pozwala zobaczyć dzieciom, że nie tylko one mierzą się z takimi trudnościami. Gorąco polecam wszystkim, którzy szukają mądrych, ciepłych bajek, które bawią, uczą i wspierają rozwój społeczny dziecka