"Razem można więcej. Dobre bajki dla przedszkolaków" to kolejna książka uwielbianego przez nas cyklu autorstwa Małgorzaty Korbiel (@malgorzata.korbiel.autorka).
Ponownie, podczas jej czytania przeniesiemy się do "Pszczółek", czyli grupy przedszkolnej Pani Agnieszki. Będziemy świadkami sytuacji z pewnością znanych Waszym dzieciom z ich przedszkolnej codzienności. Klamrą spinającą wszystkie szczęść niedługich historii będzie współpraca, wsparcie i wspólnota, jaka tworzą dzieci z jednej grupy. Bo razem są w stanie osiągnąć więcej.
Warto do niej zajrzeć, by zobaczyć, jak rówieśnicy pomogli przetrwać wypełniając radością i zabawą dzień koledze, który był smutny z powodu nieobecności przyjaciela. Kolejny poruszany temat to zagubiona zabawka przyniesiona z domu mimo zakazu nauczycielki, pomoc dzieci z grupy w jej odnalezieniu, a także zrozumienie, dlaczego opiekunowie wyznaczają zasady, których trzeba przestrzegać.
Poruszane są też tematy złego traktowania przez dziewczynkę z innej grupy i wspierającej reakcji kolegów i koleżanek, tęsknota za rodzicem i empatyczna reakcja innych przedszkolaków, trema związana z przedstawieniem, a także odkrywanie radości z prostych rzeczy, jak zabawa na deszczu.
Dzięki tym opowiadaniom młodzi czytelnicy zobaczą, jak należy się zachowywać i jakie pozytywne efekty dają te drobne, dobre gesty i okazane serce innym. Kolejnymi rzeczami, za które lubimy ten książkowy cykl, jest prosty język i ilustracje, idealnie oddające atmosferę opisanych sytuacji.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2025-09-24
Tytuł oryginału: /nd
agape_90
A gdyby nauczyć się ortografii w niekonwencjonalny, zabawny i skuteczny sposób? Zamiast wkuwać ją na pamięć, ucz się przez skojarzenia! Dzięki mnemotechnice...
Do bliźniaków przyjechała kuzynka, która mieszka na Marsie. Jej dom został zburzony przez deszcz meteorytów, dlatego teraz będzie mieszkać u Orbitków....