Książka stanowi niezwykłą kolekcję 365 miniwykładów na każdy dzień roku. Są to medytacje, objaśnienia, modlitwy, afirmacje i wskazówki duchowe dla każdego, kto będzie ich potrzebował i zechce po nie sięgnąć. Każdego dnia, zaglądając do tej książki, można odnaleźć wsparcie, przewodnictwo i sugestie pozwalające lepiej zrozumieć siebie i innych. Kilka słów przeczytanych zanim rozpocznie się dzień z jego obowiązkami, krzątaniną, stresem, może okazać się bezcennych dla głębszego kontaktu z samym sobą, ugruntowania się w świecie, przywołania spokoju i ufności w trudnej sytuacji.
Taka postawa umysłu może przyciągać cuda. Czym one są według Marianne Williamson? Są zmianą sposobu myślenia, odrzuceniem wszystkiego co negatywne, co nas więzi, zatrzymuje i nie pozwala dostrzec, kim jesteśmy naprawdę - pewnymi siebie, mądrymi, posiadającymi wielką moc istotami Bożymi, otoczonymi Bożą Miłością i Światłem. Zmieniając swoje myśli, zmieniasz rzeczywistość. Starając się dawać z siebie jak najwięcej każdego dnia otrzymujemy wspaniałą nagrodę. Wszechświat również daje nam to, co w nim najlepsze. Czyni cuda na naszych oczach, odmieniając ludzi i rzeczywistość.
Ta książka stawia sobie za cel stopniową zmianę naszego sposobu myślenia opartego na lęku i gniewie na myśli pełne miłości i wyrozumiałości. Tylko w taki sposób możemy się uwolnić od napięcia i lęku. Każdego dnia, o każdej porze, w każdej sytuacji, krok po kroku, powinniśmy stopniowo rezygnować z dotychczasowych negatywnych wzorców myślowych, będących najczęściej źródłem wielkiego cierpienia. Zamiast tego możemy wznosić się coraz wyżej i wyżej do punktu, w którym staniemy się czyniącymi cuda dla siebie samych i dla świata.
Prawdziwe cuda nie muszą dokonywać się spektakularnie. Aby podjąć tę służbę należałoby raczej zacząć od siebie, dokonywać cudów w sobie. Wszystko bowiem ma swój początek w umyśle, który zdolny jest stworzyć nam zarówno niebo na ziemi, jak i życie w piekle niepewności, strachu, nienawiści i bólu. Ta książka pokazuje to lepsze wyjście.
Autorka przedstawia swoje przemyślenia dotyczące "Kursu Cudów", ale nie zobowiązuje do czytania tej pozycji, ponieważ przedstawia myśli przewodnie z "Kursu", po czym je rozwija. Osoby, które nie przeczytały zatem "Kursu Cudów", nie będą miały żadnych trudności ze zrozumieniem książki.
Data wydania: 2016-12-27
Kategoria: Wiedza ezoteryczna
Tytuł oryginału: A Year of Miracles
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Monika Piątek
Ta książka może zmienić twoje życie! Nowe spojrzenie na cierpienie i smutek jako niezbędne lekcje na drodze do szczęścia. o Czy zdarza się, że...