Okładka książki - Róża w niewoli

Róża w niewoli

Briony Rosewood zostaje pojmana, gdy jej zamek pada pod naporem wroga. Świat, jaki znała, przestaje istnieć. Bomardowie zatriumfowali, a jej lud – Eversunowie – stoi w obliczu niewoli lub śmierci. Jej brat, dziedzic, który miał zjednoczyć walczące królestwa, zginął.

Pozbawiona wolności i swojej Magii Umysłu, Briony wraz z innymi ocalałymi zostaje wystawiona na aukcję. Jako siostra spadkobiercy osiąga najwyższą cenę.

Po zaciętej licytacji trafia w ręce Tovena – wysoko postawionego Bomarda i… obiektu jej niegdysiejszej fascynacji. Ród Hearstów, słynący z brutalnej kontroli nad Magią Serca, jest bezlitosny w dążeniu do władzy, a Briony wie, że zrobią wszystko, by ją wykorzystać.

Jednak w świecie pełnym mroku i intryg wciąż tli się iskra nadziei. Pomoc może nadejść z najmniej oczekiwanego miejsca…

Informacje dodatkowe o Róża w niewoli :

Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2025-11-26

Kup książkę Róża w niewoli

Róża w niewoli - opinie o książce

"Kiedy słońce zaświeci w nocy, ten, który położy kres wojnie na tej ziemi, odniesie zwycięstwo. Będzie dziedzicem po dwakroć – i prawowitym władcą kontynentu"

Evermore i Bomard. Dwie krainy. W jednej magia umysłu, a w drugiej magia serca. Różne postrzeganie tego co jest dobre, a co nie poróżniło obie krainy. Wynik? Wojna, która miała się w inny sposób skończyć. Briony?. Jednego dnia księżniczka, a drugiego niewolnica. Wystawiona na aukcje jak reszta jej ludu. A to dopiero początek zła.

To,to była cudowna lektura. Kocham ten tytuł. Nie potrafiłam się od niej oderwać i przeczytałam ją w kilka godzin. Tak jak usiadłam tak odłożyłam ją dopiero wówczas, jak przeczytałam ostatnią stronę. Zdecydowanie jedna z lepszych książek fantastycznych i z pewnością nieraz będę do niej wracać, a zwłaszcza będę z niecierpliwieniem wyczekiwać kontynuacji. Książka trzyma w napięciu od pierwszych stron, naprawdę ciężko się oderwać. Świat fantastyczny został bardzo dobrze wykreowany, choć momentami mógłby się wydawać trochę skomplikowany. Magia serca i magia umysłu opisane w bardzo prosty, a zarazem konkretny sposób. To nie jest lekka fantastyka. Nie, zdecydowanie nie. Jest brzydko, okrutnie i bezdusznie  Nie ukrywam, że po przeczytaniu ostrzeżeń to trochę się obawiałam. Nie brakuje tu trudnych tematów. Sytuacji, które wywołują smutek, bezsilność ze względu na niesprawiedliwość tego wszystkiego. Wściekłości. Wściekłości, na pewnych bohaterów, którym wyrządziłabym krzywdę. Nieludzkie traktowanie, wykorzystywanie seksualne czy traktowanie jako człowieka narzędzie, mające wzmacniać moc- to codzienność.

"Dla tych ludzi byli tylko naczyniami, które można było opróżnić i odrzucić puste skorupy"

Przeszłość przeplata się z teraźniejszością, co pozwalało bardzo dobrze poznać bohaterkę, okoliczności, które doprowadziły do obecnej sytuacji i to co się teraz dzieje. Briony to bohaterka, którą bardzo polubiłam. Inteligentna i bardzo zdolna magicznie, co cały czas ukrywała. Całe życie w cieniu brata, bo przecież następca tronu nie może być gorszy od niej, prawda? Nikt nie dostrzegł jaka jest prawda. Nikt oprócz jednej osoby. Toven. Toven, który wszystko widzi, a który zostaje jej właścicielem. Ma być tylko jego narzędziem, ale czy naprawdę? Dlaczego zdecydował się ją kupić? I to za aż taką kwotę? Czego od niej chce? Bo nie da się ukryć, ale jego stosunek wobec niej jest dosyć specyficzny. Nie traktuje jej źle, a nawet można byłoby powiedzieć, że chce ją chronić, chce żeby była bezpieczna i trzyma ją z dala od tego nowego, okrutnego świata. Tylko czy to w ogóle będzie możliwe? Bardzo go polubiłam, bo jest to naprawdę bardzo intrygująca i tajemnicza postać, po którym naprawdę nie wiadomo czego się spodziewać. Dlaczego wobec niej tak postępuje? A przede wszystkim dlaczego jego rodzina zachowuje się w taki a nie inny sposób? Dlaczego pozwalają na pewne zachowania, a nawet zachęcają do tego?  Rodziło to naprawdę bardzo wiele pytań z mojej strony i czekałam, kiedy w końcu coś się wyjaśni. A im dalej tym jest coraz ciekawiej, choć nie jest to historia w której wiele się dzieje. Nawet bym powiedziała, że jest dosyć spokojnie. Nie ukrywam, ale myślałam, że bohaterka będzie bardziej...aktywna? Nie myśli o tym, żeby cokolwiek zrobić. Zmienić to wszystko. Co więcej, nawet się początkowo nie zastanawia i nie pyta dlaczego Toven ją kupił i dlaczego tak jest traktowana przez niego i jego rodziców. Ja bym chciała wiedzieć co się za tym kryje. Przez większość czasu siedzi w rezydencji i to wszystko. Ewentualnie śledzi wiadomości i wzbogaca swoją wiedzę. Oczywiście, nie można od niej oczekiwać nie wiadomo czego, ale jednak jak okazuje się to inni znacznie więcej robią, znajdując się w gorszym położeniu. Z czasem zaczyna działać, ale nie było to wynikiem jej inicjatywy.

Uwielbiam romans w fantastyce, ale tutaj? Nie do końca ma miejsce. Jednak w ogóle mi nie przeszkadzało, bo historia jest naprawdę tak bardzo dobrze napisana. Relacja Tovena i Briony jest bardzo ciekawa, ale nie da się tu mówić o jakimkolwiek uczuciu, może niewielkim zauroczeniu, ale tu nie ma żadnych gestów, które pokazywałoby w jakikolwiek sposób wielką miłość. Briony? Od spotkania z głównym bohaterem, jeszcze w szkole, jest nim zafascynowana, zakochana. A Toven? No właśnie. To całkowita zagadka, bo nie pokazuje swoich uczuć, a gdyby mu na bohaterce nie zależało to z pewnością znacznie gorzej by ją traktował, prawda? Bo ona jest naprawdę w bardzo dobrej sytuacji porównując do innych Eversuńczyków. Jestem naprawdę ciekawa jaki bohater okaże się naprawdę w kontynuacji.

"Pomyślała też o odpowiedzi, którą najbardziej chciała usłyszeć – nawet jeśli było to niedorzeczne.
Że była dla niego kimś więcej niż tylko źródłem magii serca. Że była kimś więcej niż tylko księżniczką Eversun"

Zakończenie bardzo fajne. Nie do końca zaskakujące, bo jednak w pewnym momencie zaczęłam coś podejrzewać. Jednak, jednak historia pozostawiła z wieloma pytaniami. Z wieloma sprawami, które nie doczekały się wyjaśnień. Do tego tyle tu tajemniczych postaci, o których tak nie wiadomo co myśleć. Ach uwielbiam takie coś, a z drugiej strony nienawidzę, bo jak tu czekać na kontynuację? Mam kaca książkowego. Dawno nie miałam tak, żeby książka zostawiła mnie z takimi emocjami. Potrzebuję pilnie kontynuacji, na już. Bardzo, bardzo polecam!

Forget Me Not
Julie Soto0
Okładka ksiązki - Forget Me Not

W tej cudownie pikantnej i zabawnej powieści konsultantka ślubna i jej mrukliwy były partner muszą ponownie połączyć siły, aby zaplanować imprezę marzeń...