Okładka książki - Rozwój w rytmie 4 pór roku

Rozwój w rytmie 4 pór roku

W szaleńczym pędzie współczesnego świata, gdzie codzienność nierzadko narzuca nam zawrotne tempo, łatwo zgubić kontakt ze sobą, z własnymi potrzebami i z naturalnym rytmem, który jest w nas. Czy zdarza Ci się czuć przeciążenie, brak energii i pragnienie, by w końcu zatrzymać się, złapać oddech i wsłuchać w swoje wnętrze? Ta tęsknota za spokojem i wewnętrzną siłą jest jak najbardziej naturalna i to właśnie dla niej powstał "Rozwój w rytmie 4 pór roku" - wyjątkowy przewodnik, który pomoże Ci odzyskać harmonię i zbudować trwałą odporność psychiczną.

Ta książka to coś więcej niż tylko zbiór teorii; to zaproszenie do autentycznej podróży w głąb siebie, tydzień po tygodniu, zgodnie z naturalnymi cyklami, które rządzą naszym światem i naszym samopoczuciem. Oparta na solidnej wiedzy psychologicznej, a jednocześnie napisana niezwykle przystępnym językiem, publikacja ta staje się Twoim osobistym przewodnikiem po wzmacnianiu życiowej energii i budowaniu solidnych fundamentów odporności psychicznej.

Odkryj potęgę odporności psychicznej z Magdaleną Kraczlą

Za tą niezwykłą propozycją stoi dr hab. Magdalena Kraczla, ceniona Psycholog Biznesu i Zdrowia, profesor Uniwersytetu WSB Merito. Jej bogate doświadczenie i głęboka ekspertyza, potwierdzone rolą certyfikowanego Trenera, Coacha i Konsultanta odporności psychicznej, gwarantują merytoryczną wartość każdego rozdziału. Autorka od lat z powodzeniem wspiera ludzi w odkrywaniu ich potencjału, pomagając radzić sobie ze stresem i budować stabilne poczucie własnej wartości. Co wyróżnia jej podejście? Magdalena Kraczla w unikalny sposób łączy psychologię z terapią naturą, będąc również Przewodnikiem Shinrin Yoku. To holistyczne spojrzenie pozwala czytelnikom na głębsze zrozumienie siebie w kontekście otaczającego świata, co prowadzi do prawdziwego dobrostanu.

Książka "Rozwój w rytmie 4 pór roku" to praktyczne kompendium, które dostarcza sprawdzonych ćwiczeń terapeutyczno-rozwojowych, wypracowanych w gabinecie psychologicznym autorki. Nie znajdziesz tu teoretycznych rozważań bez pokrycia - każde zadanie zostało przetestowane i ma realny potencjał, by wprowadzić pozytywne zmiany w Twoim życiu. Niezależnie od tego, czy szukasz sposobu na:

zwolnienie tempa i uspokojenie umysłu,
pracę nad poczuciem równowagi i odpornością psychiczną,
praktyczne, realnie działające ćwiczenia rozwojowe,
większą klarowność, spokój i wewnętrzną siłę,

ta książka jest idealnym narzędziem do osiągnięcia tych celów. Uczy uważności, pomaga lepiej zrozumieć własne emocje i odnaleźć wewnętrzny spokój pomimo codziennych wyzwań.

Harmonia z naturą - klucz do rozwoju osobistego

Inspiracją dla całej koncepcji są naturalne cykle rozwoju człowieka, odwzorowujące rytm pór roku. Podobnie jak natura przechodzi przez okresy wzrostu, obfitości, refleksji i odpoczynku, tak i nasze życie charakteryzuje się zmiennymi fazami. Książka pomaga zrozumieć i zaakceptować te cykle, pokazując, jak wykorzystać energię każdej pory roku na swoją korzyść. Przykładem jest choćby "zimowe wyciszenie", które stanowi doskonały czas na refleksję, odpoczynek i odbudowanie równowagi, przygotowując nas na nadchodzący okres wzrostu. To nie tylko zestaw narzędzi, ale prawdziwy towarzysz w osobistej podróży, oferujący przestrzeń na głębokie samopoznanie i regenerację.

Czytelnicy zgodnie zwracają uwagę na przystępność języka i jasność przekazu, co sprawia, że nawet złożone zagadnienia psychologiczne stają się zrozumiałe i łatwe do zastosowania w praktyce. Wielu odbiorców docenia efektywność zawartych ćwiczeń, podkreślając, że realnie pomagają one w radzeniu sobie ze stresem, budowaniu wewnętrznego spokoju i odnajdywaniu harmonii w codziennym życiu. Pozytywny odbiór podkreśla, że książka inspiruje do realnych zmian i głębszego połączenia ze sobą.

Nie pozwól, by życie po prostu Cię wiodło. Sięgnij po "Rozwój w rytmie 4 pór roku" i zacznij świadomie kształtować swoje dobre samopoczucie, odzyskując spokój i energię, której potrzebujesz, by w pełni rozkwitnąć! To inwestycja w Twoje lepsze jutro, które zaczyna się już dziś.

Informacje dodatkowe o Rozwój w rytmie 4 pór roku:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-02-23
Kategoria: Poradniki

Kup książkę Rozwój w rytmie 4 pór roku

Rozwój w rytmie 4 pór roku - opinie o książce

Autorka książki jest Psychologiem Biznesu i Zdrowia z ponad 20- letnim doświadczeniem w rozwijaniu potencjału ludzi. Jest certyfikowanym Trenerem, Coachem oraz Konsultantem Odporności Psychicznej, oraz certyfikowanym Przewodnikiem Shinrin Yoku. Wiedzę swoją opiera o naturę oraz wyżej wymieniony zakres. To ważne abyście znali autora, by spojrzeć na poradnik, czy też raczej zeszyt waszych zwierzeń jak na coś, co jest w stanie wam pomóc zbudować siebie na nowo. Pozycja została podzielona na trzynaście tygodni podczas których będziemy zapisywali swoje odpowiedzi na zadane pytania. To konkretne pytania, które mają wyznaczyć wam konkretną drogę do sukcesu w aktualnie tym roku 2026. Sugerując się poczynaniami ludzi, zachęca nas byśmy spisali swoje cele i marzenia, które byśmy chcieli zrealizować w tym roku. Następnie jakie nawyki i zmiany planujemy wprowadzić i w jaki sposób możemy zacieśnić więzy z bliskimi. To były pytania na pierwszy tydzień, gdzie pomiędzy nimi były inne pytania w formie podpowiedzi, w jaki sposób powinniśmy ująć rzecz na której nam zależy. Drugi tydzień niesie za sobą głębsze myśli i zapytania. Zostajemy spytani o konkretne cele, w jaki sposób poszukujemy inspiracji oraz jakie działania zamierzamy podjąć. Po prawej stronie zawsze znajdziecie dobre rady w jaki sposób postępować, by zbliżyć się do upragnionego celu. Trzeci tydzień zaczynamy od pytań o drobne wdzięczności, w jaki sposób odbieramy swoje przeszkody oraz jak można nauczyć się zauważać te drobne sukcesy. Oczywiście autorka wysławia się bardziej dosadnie i w specjalistycznym języku typowym dla biznesmenów, co dla osoby wiedzącej co chce robić i mającej cel oraz podjęte pierwsze kroki, będzie proste do wdrążenia w życie, ale dla laika, który zwyczajnie natrafi na taki ,,dziennik" będzie trochę jak wyprawa w kosmos. Każde zadanie jest dostosowane do pory roku oraz emocji jakie budzą się w człowieku. Z plusów, jest to mega mądra pozycja dla osób, które wiedzą czego w życiu chcą, ale nie wiedzą jak to osiągnąć. Książka pomaga się uspokoić, uczy was akceptacji nawet w niewypałach oraz tłumaczy, że czasami aby mogło zrobić się dobrze, wpierw musi coś upaść, gdyż błędy budują, a nie zatrzymują. Każda porażka to lekcja, nie odciągnięcie was od marzeń. Pytajcie zawsze -co mogę z tego zrozumieć? Czego mnie to uczy?, zamiast : tak czułem, że nic mi nie wyjdzie, albo zawsze jest tak samo, ja się nie nadaję. To są mega kluczowe pojęcia, które kiedy ich nie pojmiecie, to nic nie dam wam czytanie setek innych poradników rozwojowych. Jeśli zatem znasz pojęcie: manifestacja, zmiana życia, zmiana myślenia, planowanie kroków, to tym bardziej powinieneś sięgnąć po nią, bo oznacza to, że jesteś bliżej celu niż myślisz. Ta pozycja ci go wskaże. Poda niewidzialną dłoń, którą będzie nasze odbicie siebie, która już to wszystko ma:-)
Bardzo się cieszę, że natrafiłam na tą pozycję, gdyż zasłała mi pytania, których nie zadawałam sobie, a były ważne, by zrobić krok w przód. Serdecznie ją polecam!

Opad
Opad