Okładka książki - Saga łowicka (#1). Ziemia okryta zielenią. Saga łowicka, tom 1

Saga łowicka (#1). Ziemia okryta zielenią. Saga łowicka, tom 1

Tom 1 cyklu Saga łowicka

Poruszająca saga o sile kobiet, ciężarze milczenia i odwadze, która rodzi się z bólu.

W drugiej połowie XVII wieku, wśród barwnych krajobrazów Ziemi Łowickiej, dojrzewa historia, która naznaczy dwa rody na długie lata.

Dorota i Andrzej wchodzą w dorosłość w świecie rządzącym się surową hierarchią, w którym uczucie bywa luksusem, a niesprawiedliwość potrafi sięgać głębiej niż czas.

To pełna emocji saga o ranach przekazywanych z pokolenia na pokolenie, o kobietach trwających mimo bólu i o rodzinach szukających ocalenia w tym, co najprostsze i najprawdziwsze.

Opowieść, która przenosi w epokę, gdzie korzenie dawały siłę przetrwania, a skrzydła - nadzieję na wolność serca.

Informacje dodatkowe o Saga łowicka (#1). Ziemia okryta zielenią. Saga łowicka, tom 1:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2026-03-31
ISBN: 9788368742046

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Saga łowicka (#1). Ziemia okryta zielenią. Saga łowicka, tom 1

Opinie o książce - Saga łowicka (#1). Ziemia okryta zielenią. Saga łowicka, tom 1

Avatar użytkownika - Tatiaszaaleksiej
Tatiaszaaleksiej
Przeczytane:2026-03-31, Ocena: 5, Przeczytałem,
„Taki nasz los. Pożenić się, ziemię obrabiać, dzieci wychować…” Druga połowa XVII wieku, barwne krajobrazy Ziemi Łowickiej — rodzi się historia, która na długie lata odciśnie swój ślad na losach dwóch rodów. Dorota i Andrzej wchodzą w dorosłość w świecie surowych zasad i niepodważalnej hierarchii — świecie, w którym uczucia często trzeba ukrywać głęboko w sercu, a niesprawiedliwość jest na porządku dziennym. Młodzi kochają się, jednak czasem miłość to za mało. Bezwzględny zarządca majątku upodobał sobie dziewczynę, a jej ojciec robi wszystko, by zapobiec złu, które może ją spotkać z jego rąk. Postanawia wydać ją za mąż za kogoś z odległej wioski. Moje kolejne, bardzo udane spotkanie z twórczością Magdaleny Kołosowskiej. Opowieść, która toczy się swoim rytme, każdy szczegół, od krajobrazu po najskrytsze myśli bohaterów, tworzy namacalny klimat oraz oddaje ducha minionych czasów. To przede wszystkim historia o ludziach — o przeżywanych dramatach, skomplikowanych relacjach i wzajemnych zależnościach. Zajmująco utkana fabuła rozpoczyna się w 1665 roku i przenosi nas do Stępowa oraz jego okolic. Wciąga, intryguje i niesie ze sobą sprzeczne emocje. Styl autorki jest barwny i lekki, a jednocześnie pełen naturalnej pasji. Język — specyficzny, wyraźnie dostosowany do realiów epoki — sprawia, że czytanie staje się prawdziwą przyjemnością. Bohaterowie są złożeni, autentyczni, pełni sprzeczności
Kiedyś dogonimy Paryż
Magdalena Kołosowska0
Okładka ksiązki - Kiedyś dogonimy Paryż

Oświadczyny przyjmuję tylko między 20.00 w piątek a 3.00 w sobotę - w Paryżu, na balkonie z widokiem na wieżę Eiffla. Zosia - rozwódka, mama dwóch...

Zanim zobaczymy Neapol
Magdalena Kołosowska0
Okładka ksiązki - Zanim zobaczymy Neapol

Poczułam się wolna. Po raz pierwszy, odkąd odszedł, pomyślałam o swojej przyszłości bez niego. Jakbym zobaczyła nagle czystą kartkę i już wiedziała, jak...

Opad
Opad