Okładka książki - Schronienie

Schronienie

WSTRZĄSAJĄCA POWIEŚĆ FAULKNERA W NOWYM TŁUMACZENIU

Temple Drake popełnia fatalny błąd - wsiada do samochodu niewłaściwego mężczyzny. Niewinna przejażdżka kończy się w miejscu, do którego panienka z dobrego domu nigdy nie powinna trafić.

W starym, ukrytym w środku lasu domu schronili się ludzie, którzy dawno utracili resztki złudzeń. To właśnie tutaj Temple spędzi najdłuższą noc w swoim życiu.

A potem będzie już tylko gorzej.

Duszne, pełne napięcia studium zbrodni, kary i braku odkupienia. To opowieść o świecie, w którym nie ma niewinnych - a przetrwanie ma swoją cenę.

W posłowiu do pierwszego wydania Faulkner przytacza reakcję wydawcy: ,,Dobry Boże, nie mogę tego wydrukować. Obaj wylądowalibyśmy za kratami." A jednak powieść się ukazała - i odniosła ogromny sukces.

Schronienie to moralnie niejednoznaczny dramat psychologiczny o traumie i przetrwaniu w świecie, który nie wybacza słabości.

Informacje dodatkowe o Schronienie:

Opinie o książce - Schronienie

Avatar użytkownika - olgamajerska
olgamajerska
Przeczytane:2025-12-11, Ocena: 5, Przeczytałam,
w stronę mroku czarny cień  biegnie i z ciemnością gęstnieje  zło nie milczy, szeleści i krzyczy  z ludzkiej słabości się śmieje  napawa się bólem swojej zdobyczy  odbiera ostatnie życia nadzieje  otula gorzkim smakiem goryczy  coraz głębiej w duszy czernieje  zabrakło odkupienia  zabrakło pocieszenia    zbyt pełne jej oczy są bólu  głosem przemocy są wypełnione  zbyt zimny ten dotyk i słowa  ciało drży dygotem niesione  umysł przed krzywdą się chowa  dni są kruchością i ciszą mierzone  dusza na ból ten nie jest gotowa  myśli są łzami i lękiem splecione  młodość ucierpiała  gorzkie łzy wylała    tu winy zamknięte są szczelnie  na próżno tu szukać schronienia  i dotyk drży od strachu silniejszy  pustką upadła zasłona milczenia  tu drzemie ciszą smutek największy  a człowiek upada w losu złudzenia  i żaden głos nie będzie cieplejszy  zabrakło dobra, zabrakło sumienia w ciszy schowane  myśli nienazwane    ona raną jest, co się nie goi  ona jest snem o ciemności  bólu jej duszy już nic nie ukoi  ona jest szeptem marności    Weź z tej ciszy, co możesz. Choć tak w niej mało. Tylko ciemność. Dotyk zły. Jesteś kruchością w świecie przemocy. On nie daje drugich szans. On w ciebie wsiąka. Zostawia najgorsze. Jesteś zawieszona między winą a wyborem. To będzie bolało, bo to cisza. Wszyscy wiedzą. A nie mówią nic. Wszyscy widzą. A wzrok odwrócony mają. Ugrzęźli w bagnie. Taplają się teraz w złym. W moralnym
Avatar użytkownika - an-ia1
an-ia1
Przeczytane:2025-12-07, Ocena: 6, Przeczytałem,
Dziś recenzja niełatwej w odbiorze powieści Williama Faulknera "Schronienie" poruszającej temat brutalnego gwałtu na siedemnastoletniej studentce. Nowe wydanie w tłumaczeniu @michal.tabaczynski ukazało się niedawno w @znak_literanova. #recenzja #współpracabarterowa Schronienie kojarzy się z miejscem bezpiecznym, ciepłem, spokojem, azylem. Takiego miejsca zdecydowanie nie znalazła Temple Drake, studentka szukająca towarzystwa młodych mężczyzn, dziewczyna z tzw. dobrego domu, córka majętnego sędziego, rozpieszczona przez ojca i starszych braci.Początkiem dramatu jest jej znajomość z Gowanem Stevensem, playboyem nadużywającym alkoholu. Przypadkowa przejażdżka samochodem prowadzi Temple i Gowana do spotkania z bimbrownikami, którzy w dawnej posiadłości plantatora pędzą whisky. Jest to okres prohibicji w Stanach Zjednoczonych, więc pędzenie nielegalnego alkoholu i handel nim jest surowo karany.Mimo ostrzeżeń jedynej kobiety w tym towarzystwie pani Goodwinowej Temple nie korzysta z możliwości pieszej ucieczki i pozostaje w domu z mężczyznami o kryminalnej przeszłości. Wraz z upływającym czasem narasta u niej poczucie zagrożenia, obawa, strach, przerażenie, w końcu staje się zwierzyną łowną. Jej jedyny opiekun zostaje bezlitośnie zamordowany, a ona brutalnie zgwałcona.O jej dramacie dowiadujemy się dużo później, gdyż Czytelnik musi odtworzyć przebieg wydarzeń z relacji i przemyśleń różnych bohaterów. Schronienie w świecie przemocy nie

Schronienie - opinie o książce

Avatar użytkownika - matkawiedzma
matkawiedzma
Przeczytane:2025-12-09, Ocena: 4, Przeczytałem, 2025 PRZECZYTANE,

,,Schronienie" Williama Faulknera to była dla mnie przeprawa. Czytało mi się ciężko, słuchało jeszcze ciężej. Narracja jest gęsta, lepka, przytłaczająca, a dialogi... no cóż - Faulkner bawi się fonetyką tak bardzo, że momentami miałam wrażenie, że próbuję odszyfrować język obcej planety, a nie amerykańskiej prowincji. Ten wiejski dialekt, te naleciałości, te fonetyczne zapisy - wszystko to buduje klimat, ale równocześnie męczy. Bardzo.

To nie jest książka, która otula ciepłem, ani lektura na relaksujący wieczór. To jak zapuszczenie się głęboko w bagno - i odkrycie, że dno może być jeszcze niżej. Fabuła -brutalna, bezlitosna - wrzuca nas w wir tragedii.

To historia o brudzie świata i brudzie ludzkich decyzji. O tym, jak jedno zejście z drogi potrafi rozłożyć całe życie na czynniki pierwsze. Temple Drake - młoda, trochę naiwna, trochę zblazowana dziewczyna - trafia w sam środek piekła, z którego nie ma wyjścia. Prawnik Horace Benbow, uciekający od własnego życia, próbuje być w tym wszystkim głosem rozsądku, ale u Faulknera nie ma miejsca dla bohaterów w świetlistych pelerynach. To świat, w którym moralność zjada sama siebie.

Czy to literatura ważna? Pewnie tak. Czy dobra? Na swój sposób - owszem. Czy potrzebna? To już trudniejsze pytanie. Powiem szczerze: to jest jedna z tych książek, które nawet najwytrawniejsi czytelnicy mogą pominąć bez większej straty. Faulkner nie robi tu nic, co byłoby must-read dla współczesnego odbiorcy. Jeśli ktoś lubi ciężar, mrok i literackie eksperymenty - proszę bardzo. Ale jeśli literatura ma dawać choć odrobinę oddechu... to tutaj go nie ma.

Absalomie, Absalomie
William Faulkner0
Okładka ksiązki - Absalomie, Absalomie

Absalomie, Absalomie... to dzieło uważane przez krytyków za największe osiągnięcie w twórczości Faulknera. Ze względu na charakter narracji jest to nie...

Dzikie palmy
William Faulkner0
Okładka ksiązki - Dzikie palmy

"Dzikie palmy" - głośna powieść Faulknera - to dramatyczna historia kochanków z Nowego Orleanu, którzy szamocą się z przeznaczeniem jak palmy...