Okładka książki - Sekret Nieudanych Związków. Pamiętnik Alex.Gi

Sekret Nieudanych Związków. Pamiętnik Alex.Gi

To pamiętnik Alex – kobiety, która przez 15 lat próbowała zbudować trwały związek, ale za każdym razem kończyło się tak samo: rozczarowaniem, łzami i kolejnym rozstaniem. Mimo 35 lat na karku nigdy nie miała ślubu, a samotność i zegar społeczny tykał coraz głośniej.
Alex zaczyna zadawać sobie pytania: „Co jest ze mną nie tak?”, „Dlaczego moje związki się nie udają?”, „Czemu zawsze trafiam na niewłaściwych mężczyzn?”. I choć długo szuka winy w sobie – nadmiernie się starając, dopasowując, ćwicząc na siłowni i próbując być „lepszą wersją siebie” – dopiero po kilku złamanych sercach dochodzi do zaskakującego wniosku. Odkrywa sekret nieudanych związków. Sekret, który nie dotyczy tylko jej – ale miliona kobiet na całym świecie.
Książka podzielona jest na trzy części:

1. Przed przebudzeniem
To rozdział, w którym Alex wchodzi z relacji w relację bez refleksji. Kocha zbyt mocno, ufa zbyt szybko i za wszelką cenę próbuje zasłużyć na miłość. Wydaje jej się, że bycie idealną partnerką oznacza: zawsze dobrze wyglądać, spełniać potrzeby drugiej osoby i nie mieć zbyt wielu własnych. Myli pracę nad sobą z dążeniem do perfekcji. Opisuje trzy związki, w których stara się być „tą właściwą”, nie zauważając, że gubi samą siebie.

2. Przebudzenie
To część, w której Alex zaczyna widzieć więcej. Po każdej relacji analizuje, co poszło nie tak i dlaczego. Nie tylko opowiada historię – ale też wyciąga wnioski. I choć nadal popełnia błędy, to już coraz bardziej świadomie. Poznaje czterech mężczyzn, z których każdy zostawia w niej ślad:
Krystian – przystojny milioner, który od początku owija ją sobie wokół palca. Działa jak uzależnienie. To właśnie on staje się impulsem do zmiany.
Antonio – gorący Hiszpan, który początkowo urzeka temperamentem, ale szybko okazuje się emocjonalną bombą.
Dominik– oświecony, refleksyjny, z głową pełną książek i ideałów. Szuka bratniej duszy. Jest blisko… ale jedna paskudna cecha sprawia, że Alex nie potrafi iść z nim dalej.
Mikael– wakacyjna miłość, która przeprowadza ją przez historię godną Netflixa. Wydaje się ideałem, ale z czasem wychodzą na jaw fakty, które łamią serce – dosłownie i metaforycznie.

W tej części Alex dojrzewa. Przestaje idealizować relacje. Zaczyna zauważać schematy. Po raz pierwszy nie tylko czuje – ale zaczyna rozumieć.

3. Sekret
To kulminacyjny punkt książki. Po ostatnim rozpadzie relacji Alex zostaje zmuszona do konfrontacji z najgłębszym bólem. I wtedy odkrywa to, co wcześniej było dla niej niewidoczne – uniwersalny sekret nieudanych związków. Nie chodzi już tylko o mężczyzn, którzy nie potrafili jej pokochać, ale o coś znacznie większego. Coś, co dotyczy miliona kobiet na całym świecie. Coś, co łączy je wszystkie, niezależnie od wieku, wyglądu czy statusu.

To nie jest poradnik.
Nie znajdziesz tu listy dziesięciu kroków do znalezienia miłości ani złotych zasad randkowania.
To pamiętnik kobiety, która przeszła przez piekło emocjonalnych rollercoasterów, zbierając po drodze siniaki, nadzieje i przebłyski świadomości.
To opowieść o polskiej, uduchowionej Bridget Jones po psychoterapii, która zamiast siedzieć z lodami przed telewizorem, postanawia zanurkować głębiej – w swoje wybory, wzorce i serce.
Z humorem, czułością i brutalną czasem szczerością opowiada o tym, co dzieje się wtedy, gdy przestajesz się oszukiwać. Kiedy już nie szukasz mężczyzny, który cię uratuje – tylko uczysz się ratować samą siebie.
To książka dla kobiet, które za dużo dawały, za długo czekały i zbyt często myślały, że to z nimi jest coś nie tak. Dla tych, które już wiedzą, albo dopiero się dowiedzą, że największym sekretem jest coś pozornie tak banalnego, a jednocześnie tak trudnego.

Informacje dodatkowe o Sekret Nieudanych Związków. Pamiętnik Alex.Gi:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-10-20
Kategoria: b.d
Tytuł oryginału: Sekret Nieudanych Związków. Pamiętnik Alex.Gi

Kup książkę Sekret Nieudanych Związków. Pamiętnik Alex.Gi

Sekret Nieudanych Związków. Pamiętnik Alex.Gi - opinie o książce

„Sekret Nieudanych Związków. Pamiętnik Alex.Gi” to poruszający, intymny pamiętnik wpisujący się w literaturę obyczajową z silnym wątkiem psychologicznym i refleksyjnym. Książka opowiada historię Alex – kobiety, która przez 15 lat próbowała zbudować trwały związek, lecz za każdym razem kończyło się to rozczarowaniem i złamanym sercem. Autorka prowadzi czytelnika przez kolejne etapy życia bohaterki, pokazując jej wzloty i upadki w relacjach z mężczyznami, aż po moment odkrycia uniwersalnego sekretu nieudanych związków.

Fabuła podzielona jest na trzy części: Przed przebudzeniem, Przebudzenie i Sekret. W pierwszej z nich Alex bezrefleksyjnie wchodzi w kolejne związki, starając się być idealną partnerką, gubiąc przy tym siebie. W części drugiej zaczyna dostrzegać schematy w swoich relacjach, analizuje przeszłe błędy i stopniowo dojrzewa emocjonalnie, poznając czterech mężczyzn, którzy pozostawiają w jej życiu trwały ślad. Trzecia część to moment kulminacyjny, w którym bohaterka odkrywa głębszy sens swoich doświadczeń – prawdę, która dotyczy nie tylko jej, ale milionów kobiet na całym świecie.

Książka pełna jest emocji – od smutku, rozczarowania i bólu po nadzieję, refleksję i poczucie empowermentu. Autorka z ogromną szczerością i czasem brutalną otwartością pokazuje, jak wygląda życie w związku i poza nim, jak uczymy się na własnych błędach i jak ważna jest samoświadomość. Czytelnik wraz z Alex przeżywa każdą radość i każdy cios serca, co sprawia, że historia wciąga i nie pozwala o sobie zapomnieć.

To książka przede wszystkim dla kobiet – tych, które zbyt długo dawały, czekały lub wciąż próbują odnaleźć siebie w związku. Porusza tematy miłości, samorozwoju, świadomości emocjonalnej, relacji i mechanizmów powtarzających się schematów w związkach. Jednocześnie nie jest poradnikiem, lecz osobistym świadectwem, które inspiruje do refleksji nad własnym życiem uczuciowym i poczuciem własnej wartości.

„Sekret Nieudanych Związków. Pamiętnik Alex.Gi” to książka, która nie tylko wzrusza, ale i skłania do głębszych przemyśleń. Jest ciepła, szczera, miejscami zabawna, a zarazem przejmująca w swojej autentyczności. To lektura, która może pomóc zrozumieć siebie i swoje emocje, a przede wszystkim uświadomić, że najważniejsze jest odnalezienie siebie, zanim szuka się miłości w drugim człowieku. Gorąco ją polecam każdej kobiecie szukającej odpowiedzi na trudne pytania o związki, miłość i własne serce.