Sekrety włoskiej kuchni

Ocena: 6 (1 głosów)
Inne wydania:
Fantastyczna podróż do oblanej słońcem Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki. Kraju, który nam, zwykłym zjadaczom chleba, nieodparcie kojarzy się ze spaghetti i pizzą. Autorka, rozkochana we Włoszech Rosjanka, mieszkająca tam od dwudziestu lat, ze znawstwem i lekkością prowadzi nas przez dziewiętnaście głównych regionów kraju, od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu, przybliżając właściwe dla każdego obszaru potrawy, ale też kulturę i obyczaje. Opatrzona wstępem Umberta Eco książka jest barwną mozaiką, która pozwala przeniknąć ducha Italii.

Informacje dodatkowe o Sekrety włoskiej kuchni:

Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2011-09-21
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-7659-246-6
Liczba stron: 640

więcej

Kup książkę Sekrety włoskiej kuchni

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Sekrety włoskiej kuchni - opinie o książce

Avatar użytkownika - Zdzislaw4
Zdzislaw4
Przeczytane:2021-04-21, Przeczytałem,

Super przewodnik kulinarny po Włoszech, nie radzę czytać na pusty żołądek

Link do opinii

Nie jest to książka kucharska!

To absolutnie genialny tytuł dla każdego, kto kocha Włochy albo kocha jeść, albo to i to. Porywająca podróż przez wszystkie regiony Włoch w poszukiwaniu regionalnej kuchni. Z przepięknymi zdjęciami, ciekawymi historiami, cytatami z literatury, i nawiązaniami kulturowymi. Bogata w treści zarówno kulinarne, jak i kulturowe.

We Włoszech jedzenie, kuchnia to źródło radości, to cel, a nie środek. Tą radością ta książka po prostu zaraża. Próbuje również wyjaśnić mentalność mieszkańców Włoch i ich postrzeganie świata przez celebrowanie posiłków, biesiadowanie do późnych godzin nocnych, poranne obowiązkowe spotkania w kafejce na espresso. Próbuje uchwycić, czym jest włoska radość życia i dlaczego bierze się właśnie z kuchni.

Wydanie jest przecudowne. 600 stron, mnóstwo ślicznych zdjęć. A wisienką na torcie pozostaje oczywiście przedmowa napisana przez samego Umberto Eco.

Link do opinii
Recenzje miesiąca
Sekrety domu Bille
Agnieszka Janiszewska
Sekrety domu Bille
Morderstwo z malinką na deser
Monika B. Janowska
Morderstwo z malinką na deser
Witajcie w Chudegnatach
Katarzyna Wasilkowska
Witajcie w Chudegnatach
Déja vu
Jolanta Kosowska
 Déja vu
Freudowi na ratunek
Andrew Nagorski
Freudowi na ratunek
Do roboty!
Katarzyna Radziwiłł
Do roboty!
A wokół nas pomarańcze
Weronika Tomala
A wokół nas pomarańcze
Imperium
Conn Iggulden
Imperium
Meduzy nie mają uszu
Adle Rosenfeld
Meduzy nie mają uszu
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy