Ostatni tom cyklu audiobooków o przygodach Sherlocka Holmesa!
W dwunastu opowiadaniach słynny detektyw z Baker Street i jego przyjaciel doktor Watson wspólnie rozwiązują pasjonujące zagadki kryminalne. Wyjaśniają m.in. okoliczności tajemniczych zgonów nad brzegiem oceanu i straszliwego ataku lwa w cyrku. Szukają też zaginionego diamentu Korony oraz ,,wampira z Susex".
Spis opowiadań:
o Lwia grzywa
o Zawoalowana lokatorka
o Shoscombe Old Place
o Emeryt
W serii: Studium w szkarłacie, Znak Czterech, Pies Baskervillów, Dolina strachu, Przygody Sherlocka Holmesa, Wspomnienia Sherlocka Holmesa, Powrót Sherlocka Holmesa, Pożegnalny ukłon, Sprawy Sherlocka Holmesa.
Wydawnictwo: Biblioteka Akustyczna
Data wydania: 2014-09-24
Czyta: Janusz Zadura
Coraz ciekawsze historie o Sherlocku
Interesujące przypadki spraw rozwiązywanych przez słynnego detektywa. Odczuwalny klimat dawnej epoki. Wciąga.
Moim zdaniem najlepszy zbiór opowiadań z serii. Niezwykle interesujące sprawy, pozwalające także prowadzić własne śledztwo czytelnikowi. Nie za trudne i nie za łatwe!
Dziewiąty i ostatni zarazem tom przygód detektywa z baker street wydaje się byś częścią która miała zebrać wszystkie opowiadania nie wydane wcześniej a zważywszy fakt, że ósma cześć właściwie zakończyła historię przygód detektywa mamy tutaj miszmasz zawierający niechronologiczne opowiadania a jednym z dziwniejszych i niepsujących to twórczości Conan Doyle-a jest "Zdziwaczały profesor" gdzie mamy to czynienia z kryminałem który jest upstrzony pewną dozą fikcji i fantastyki naukowej. Przed zaczęciem czytania serii spodziewałem się bardziej obszernych opowiadań zawierający większe powiązanie między sobą ale no cóż :)
1. "Gloria Scott" - pierwsza sprawa Sherlocka Holmesa (The Gloria Scott) 2. Pacjent doktora Trevelyana (The Resident Patient) 3. Tańczące sylwetki...
Uruchomienie wszystkich komórek rozumu bez dostarczenia im wystarczającego materiału to jak uruchomienie silnika na sucho. Rozpada się w kawałki. Sherlock...
Przeczytane:2017-05-13, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam,