,,Cały kosmos jest tajemnicą, a my jesteśmy jego częścią"
Ks. Michał Heller - wybitny uczony, myśliciel, fizyk i duchowny. Przez lata przybliżał nam tajemnice kosmologii i natury wszechświata. Tym razem, prowadzony przez Wojciecha Bonowicza, wyrusza w rejony bardziej osobiste.
Jak łączy świat wiary i nauki? Czego się obawia w perspektywie wieczności? Jak wygląda jego modlitwa? Dlaczego nie przepada za pytaniami o Boga?
Tam gdzie inni widzą same sprzeczności, Michał Heller dostrzega dopełniające się światy. Udowadnia przy tym, że poszukiwanie większego sensu i naukowe poznawanie świata mogą iść tą samą drogą.
,,Jeśli spojrzę na własne ciało, choćby na tę rękę, w której trzymam kartkę, i uświadomię sobie, że część atomów, które w niej są, jest rezultatem Wielkiego Wybuchu, a inne powstały w gwiazdach - zupełnie inaczej widzę siebie w relacji do kosmosu. Kiedy się o tym wie, metafora ulepienia człowieka z gliny czy prochu staje się niemal dosłowna".
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2026-03-11
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Niezwykła, inspirująca, fascynująca rozmowa Michała Hellera - wybitnego kosmologa, który jest również duchownym i Wojciecha Bonowicza, który przeprowadził z nim wiele rozmów, a ich zapis mamy dziś przyjemność czytać w tej niepozornej, ale potężnej książce pełnej mądrych, ważnych słów.To tak jakby zebrać w jednym miejscu wszystkie najważniejsze drogowskazy, którymi należy się w życiu kierować. Lektura ,,Siedmiu ważnych słów" jest skarbnicą wiedzy o kosmosie, fizyce, ludzkości, śmierci, życiu, czasie i wielu, wielu innych. Ah, nawet nie wiedziałam, że tak bardzo jej potrzebowałam. Polecam wam z całego serca, warto!
Jak oswoić przypadek? Czy jest on wyłomem w racjonalności, czy da się go jakoś ująć w matematyczne karby? Sformułujmy problem kontrastowo: czy światem...
Drzemie w nas potężny, nie do końca zrozumiały, instynkt rozumienia. Chcielibyśmy wszystko do końca pojąć, wyjaśnić, udowodnić. Żeby nie było nic, co by...
Przeczytane:2026-04-01, Ocena: 6, Przeczytałem, Kupiłem ,
Najlepsza rozmowa jaką przeczytacie w tym roku, a może nawet i na dłuższej przestrzeni czasu. Ksiądz Michał Heller to wybitny fizyk, kosmolog i naukowiec, który genialnie łączy to co duchowe z tym co naukowe. Trzeba również przyznać, że Wojciech Bonowicz wie jak zadawać trafne pytania - jest logiczny i precyzyjny tak jak odpowiedzi. Wśród pytań, które najbardziej mnie dotknęły były pytania dotyczące ludzkiego ,,ego", ,,ja", śmierci, nieśmiertelności i wszechświatów. Heller ma ogromną wiedzę, którą potrafi przekazywać z lekkością, tak że każdy ma szansę zrozumieć i zbliżyć się do prawd absolutnych. Sama przyjemność