Najciekawsza lekcja historii w twoim życiu!
Zobacz, jak żyły dzieci i młodzież w różnych epokach.
IX wiek. 8-letni Sobek buduje z tatą gród wielkiego pana. Pięćset lat później 13-letni Paszko zastanawia się, czy... uciec z domu i popłynąć w dalekie kraje, a w XVII-wiecznym majątku 12-letnia szlachcianka Jadwinia i Kaśka, jej rówieśniczka i wiejska dziewczyna, zamieniają się rolami.
Rety, czy sekret się wyda?! Czy Paszki nikt nie oszuka? I jak myślisz, czy pozostali bohaterowie tych niezwykłych opowieści chcieliby się przenieść do naszych czasów?
Ta książka zabierze cię w niezwykłą podróż do świata sprzed setek lat. Zobaczysz, jak wyglądało życie w słowiańskiej osadzie, odkryjesz tajemnice renesansowego miasta i poznasz mieszkańców Łodzi podczas rewolucji przemysłowej.
Gotowy na przygodę? Cofnij się w czasie i przekonaj się sam!
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2026-05-20
Jak się nazywa lęk przed pająkami? Czy można bać się zegarów i upływającego czasu? Co tajemniczego i przerażającego czai się w cyfrach? Skąd wziął...
Stój, Policja Literacka! Książka do góry! Doktor Lektur jest błyskotliwym detektywem, chwytającym się każdego ciekawego wyzwania. Jego partnerka Jessica...
Przeczytane:2026-05-28, Ocena: 5, Przeczytałem, Przeczytane, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2026, 52 książki 2026,
Przed Wami niezwykle interesująca lektura. Książka, która jestem pewna, zainteresuje małych i dużych. To nie tylko ciekawa lekcja historii, podana w sposób miły i ciekawy. Ta książka to przede wszystkim swego rodzaju podróż w czasie. Dlatego usiądź wygodnie, weź książkę w dłonie i rozpocznij tę niezwykłą podróż w przeszłość. Począwszy od roku 939 roku, aż do 2027 osiem opowiadań jak sam tytuł wskazuje, pokazujący czytelnikom jak żyły dzieci w poszczególnych latach. Jestem pewna, że wiele Was w tej książce zaskoczy i dowiedziecie się jak bardzo życie dzieci współczesnych różni się od tego w roku 1939 czy 1669. A życie to nie było łatwe. Praca dzieci, kary cielesne to tylko niektóre fakty, które mogą oburzyć lub zdziwić czytelnika. Jestem pewna, że ta lektura niejednokrotnie Was zaskoczy i wywoła szereg emocji.
Dużym atutem tej książki jest nie tylko duży format, duża czcionka ułatwiająca czytanie, ale także lekki styl i przystępny język pozbawiony naukowego patosu. Dopełnieniem są urocze, przyciągające uwagę czytelnika barwne ilustracje. Każde opowiadanie to historia innego dziecka. Ukazująca przy tym w sposób subtelny tło historyczne oraz mentalność ówczesnych ludzi. Koniec rozdziału został oddany we władanie sympatycznego szczura, który dodatkowo wyjaśnia czytelnikom trudniejsze rzeczy i tworzy pewnego rodzaju podsumowanie.
Ja jestem tą książką zachwycona. Mój syn z zainteresowaniem słuchał opowiadań o życiu innych dzieci. A sama lektura wywołała szereg dodatkowych pytań. Myślę, że ta książka może być interesującą propozycją na prezent z okazji nadchodzącego Dnia Dziecka.
Mam zastrzeżenia tylko odnośnie roku 1939 został opisany czas wiosny czyli jeszcze przed wybuchem wojny. Opisano ten rok jak czas idylli i spokoju, chociaż wszystkim nam tej rok zawsze będzie kojarzył się z wybuchem wojny. Pominięto też w tej pozycji rolę dzieci w Powstaniu Warszawskim. Być może chodziło autorowi, aby nie epatować tematem wojny. Można to jednak było przedstawić w sposób delikatny, a nie ukrywać fakty historyczne tak ważne dla naszej ojczyzny.